Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Világjárók – ötven év emlékei

Ötvenéves érettségi találkozójukat ünnepelték szombaton Szegeden a Déri Miksa Gép- és Villamosipari Technikum öreg diákjai. A harminckettes osztályból már csak huszonketten élnek. Akadtak olyanok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudtak részt venni a találkozón.

Az ötvenéves találkozó résztvevői a Kárász csárdában idézték föl emlékeiket. Fotó: Frank Yvette
A Déri Miksa Gép- és Villamosipari Technikum 1956-ban maturáló végzősei ötvenéves érettségi találkozójukat tartották a szegedi Kárász csárdában. Utoljára tíz éve látták egymást. A kerek évfordulót azonban illett méltóképpen megünnepelni, ezért Molnár Gyula lázas kutatómunkába kezdett.

Ennek eredményeképpen sikerült Szegedre hívnia egykori osztálytársait, valamint Öregdiákok emlékkönyve címmel az osztály minden tagjának életútját bemutató füzet jelent meg. A rendszerszervező mérnökként a fővárosban számos szakmai sikert elért férfit már a hatvanas évek elején több német vállalat próbálta magához csábítani. – Ötvenhatban sem kívánkoztam el Magyarországról, így nemet mondtam az ajánlatokra.

Húsz évet mégis Bajorországban töltöttem, 1982 és 2002 között céget alapítottam Münchenben. Különleges autóbuszokhoz gyártottunk alkatrészeket Magyarországon, amit Németországban szereltünk össze – mesélte Molnár Gyula, aki a rendszerváltás idején a Szent István Lovagrend Egyesületet is megalapította.

Igazi világjáróként üdvözölte osztálytársait az egykori éltanuló, Vajdovich Árpád. A műszaki egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett férfi Pakisztántól Japánig, Törökországtól Nigériáig az egész világot bejárta. – Egyik ország sem vetekedhet Magyarországgal. Nigériában különösen nehéz volt az a két év, amit egy mérnöki iroda szaktanácsadójaként töltöttem el. Afrika kultúrája és életfelfogása nagyon távol áll az európaitól – mesélte. – Nagyon sokat változott Szeged, a Belváros világszínvonalú. A Déri viszont ugyanaz maradt. A tantermek ajtaján még azok a lepattogzások lehetnek, amiket mi csináltunk ötven évvel ezelőtt – mondta mosolyogva a mára vezető főtanácsossá vált férfi.

Nem csupán ők, az osztály valamennyi tagja sokra vitte: nyugalmazott főenergetikustól a Mérnökkamara szakértőjéig vált neves szakember belőlük. A sok sikertörténet, bármilyen meglepő, Rákosi Mátyásnak és az általa 1952-ben bevezetett oktatási reformnak köszönhető. – Az elit szegedi gimnáziumokból ekkor bocsátották el a legjobb tanárokat. A Déri akkori igazgatója fogadta be őket. Nekik köszönhető, hogy az élet dolgaira mindig fogékony felnőttekként hagyhattuk el az iskolát – mondta Vajdovich Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a… Tovább olvasom