Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában

A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy állampolgár.
A rejtélyes helyszínen a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes újabb töredékeit is. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

Ez egy rendkívüli lelet; a páratlan értékű vértet a korszak egyik nagybefolyással bíró, erős embere, - szimbolikusan úgy is fogalmazhatunk - a Kárpát-medence Akhilleusza viselhette.

A Móra-múzeum szakértői úgy vélik, a most előkerült bronzkori aranyvérthez hasonló régészeti szenzáció utoljára akkor történt Szegeden, amikor a húszas években Móra Ferenc irányításával megtalálták a nagyszéksósi aranyleletet.

Az arany lábvértet a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr.e. 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető – ami nagyjából megfeleltethető a Trójai háború időszakának.

Hasonló formájú bronzból készült lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úgy tippelte kilenc kiló drogot szállít, nem tévedett - El is kapták

Úgy tippelte kilenc kiló drogot szállít, nem tévedett - El is kapták
Kocsi vezetője, amiben az anyagot találták, úgy tippelte, hogy 9 kiló drogot szállít. Nem tévedett. Tovább olvasom