Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Világsikerré válhat a Szentivánéji álom

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház koprodukciós vállalkozásban ősbemutatóként állítja színpadra a Dóm téren a Szentivánéji álomból írt worldmusicalt, amitől világsikert remélnek az alkotók.
A jövő péntektől öt előadásban látható, százmilliós szuperprodukció költségei megoszlanak a két teátrum között.

Csúcstartónak számít a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében Kerényi Miklós Gábor rendező, a Budapesti Operettszínház igazgatója: az ő produkcióit játszották a legnagyobb előadásszámban a Dóm téren. A zenés műfajok idén Kossuth-díjjal is kitüntetett specialistája a Miss Saigon, az Elisabeth, a Rómeó és Júlia, a Rudolf és más nagy sikerek után most újabb nagy dobásra készül: a világhírű dzsesszmuzsikussal, Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a szövegíró Müller Péter Sziámival worldmusicalt írt Shakespeare varázslatos vígjátékából, a Szentivánéji álomból.

Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója elmondta: az Operettszínházzal koprodukcióban készülő ősbemutató több mint 100 millió forintba kerül. Az előnyös együttműködésnek köszönhetően a produkció költségeiből csak 50 millió terheli a fesztivál büdzséjét, a többit a budapesti teátrum állja. Bátyai szerint fontos, hogy ilyen megállapodásokat kössenek, mert pusztán saját költségvetésükből nem tudnának ennyi új előadást színpadra állítani. A fesztiválszervező nonprofit kft. évi 220 milliós önkormányzati támogatásából 190 milliót eleve felemészt a műszaki infrastruktúra biztosítása, így a produkciók költségeit már saját bevételből – pályázatokból és a jegyárakból – kell fedezniük.

A Szentivánéji álom sztárjai, Bereczki Zoltán, Janza Kata, Vágó Bernadett, Dolhai Attila és Szabó P. Szilveszter a zsúfolásig megtelt Reök-palotában a tegnap esti közönségtalálkozón. Fotó: Schmidt And
A Szentivánéji álom sztárjai, Bereczki Zoltán, Janza Kata, Vágó Bernadett, Dolhai Attila és Szabó P. Szilveszter a zsúfolásig megtelt Reök-palotában a tegnap esti közönségtalálkozón.
Fotó: Schmidt Andrea

– Shakespeare darabja alapvetően az emberi kapcsolatokról, a szerelemről és arról a titokról szól, hogy van-e egy szellemvilág körülöttünk. Fantasztikus és furcsa szerelmeinkben mennyire van jelen ez a szellemvilág? Van-e furcsa és különleges kapcsolat emberek és szellemek között is? – fogalmazza meg a legfontosabb kérdéseket Kerényi Miklós Gábor, alias Kero, aki különleges színpadképet talált ki: egy hatalmas Hold forog majd a színpadon. Hol beragyogja az életünket, hol pedig megrémít bennünket... Kero arra is emlékeztet: Shakespeare általában saját társulata számára írta a darabjait. Amikor a Szentivánéji álmot elővették, kiderült: a Budapesti Operettszínház társulatának vezető színészei tulajdonképpen ugyanolyan karakterek, mint amilyenekből Shakespeare társulata is állhatott. Titánia par exellence Janza Kata, Oberon Szabó P. Szilveszter, Lysander Dolhai Attila, Hermia Vágó Bernadett, Heléna Peller Anna, Demetrius Szabó Dávid, Zuboly Bereczki Zoltán és a kis Kero, a rendező fia, Kerényi Miklós Máté nyilvánvalóan Puck.

A kétszer 70 perces játékidejű darab műfaji meghatározása: worldmusical. Szakcsi Lakatos Béla a világ sokféle zenei irányzatából egységes művet hozott létre. Kerényi Miklós Gábor úgy véli, a Szentivánéji álom lehet az első olyan magyar musical, amelynek komoly esélye van arra, hogy világsikerré váljon: a téma nemzetközi, a zene egyszerre magyar és nemzetközi. A kiküldött demók alapján már most érdeklődnek külföldről is iránta.

A szegedi világpremier után októbertől az operettszínházban is műsorra tűzik a produkciót, ami 2009 nyarán valószínűleg visszatérhet a Dóm térre. A rendező azt reméli: a jövő pénteki ősbemutató egy hosszú évekig tartó hazai és nemzetközi sikersorozat kezdete lehet.

Költséges produkciók

A szabadtérin manapság átlag 70-80 millió forintba kerül egy új, saját produkció létrehozása. Az idei szezonnyitó operapremier, a jövőre valószínűleg új szereposztással és olasz nyelven látható Turandot költségvetése 80 millió forint volt, míg a koprodukciós együttműködés eredményeképp Szegedre érkező István, a király 70 millióba kerül a fesztiválszervezőnek. Az elmúlt években csak a Rudolf költségvetése közelítette meg az idei legdrágább produkcióét, a Szentivánéji álomét, amelynek öt szegedi előadására a jegyek már elkeltek, legfeljebb néhány lefoglalt, de át nem vett belépő szabadulhat fel az utolsó pillanatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyében jelenleg négy fiatalkorút keres a rendőrség

Szeged - A rendőrségen kívül családtagok, barátok és ismerősök is napok óta keresik Szabó Dórát, de eddig nem bukkantak a 14 éves szegedi kislány nyomára. Tovább olvasom