Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Világszínvonalú egészségügyi berendezés került Szegedre

Szeged - Az emberi szervezetről - a tudomány jelenlegi állása szerinti - legpontosabb képet adó ultrahangkészüléket helyeztek üzembe Szegeden.
A Dél-Alföldön egyedülálló egészségügyi berendezésnek köszönhetően a betegek számára a jövőben elkerülhetővé válik például a gyomortükrözés, mert a 4D-s ultrahang teljes mértékben képes feltérképezni a vizsgált testrészt állapotát. Magyarországon összesen hat hasonló készülék található; mindezekből csak kettő végez teljes körű állapotfelmérést, az egyik ilyen egészségügyi berendezés található Szegeden.

A VOLUSONE E 8-as készülék a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg; a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezet állapotába. A modern szerkezet egyik legfontosabb előnye például, hogy a gyomor állapotát tükrözés nélkül is fel tudja mérni és a reflux is kimutatható az ultrahangkészülék segítségével.

Mivel Szegeden is van ilyen készülék, így a kismamáknak immáron nem kell Kecskemétre vagy Budapestre utazniuk, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról. Várhatóan a dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek.

A készülék beszerzésére az Európa Unió biztosított tíz millió forintot.

Olvasóink írták

 • 18. mzita 2011. április 28. 09:49
  „Reflexió

  Tisztelt Szerkesztőség!
  A Délmagyarországban 2011. április 13-án, szerdán megjelent ,,Világszínvonalú ultrahangkészülék" című cikk késztetett e sorok megírására.
  Az ultrahang diagnosztika hazánkban a 80-as évek elején vonult be a képalkotó diagnosztika fegyvertárába. Valóban forradalmi változást idézett elő, hiszen ionizáló sugárzás nélkül teszi lehetővé, hogy bepillantást nyerjünk az emberi szervezetbe. A három dimenziós (3D) technika az ultrahang vizsgálatok során elsősorban ott hódíthat teret, ahol a vizsgálni kívánt dolgot sok folyadék veszi körül, így kitűnően alkalmazható a magzatvízben elhelyezkedő magzat (legalábbis a kellő mennyiségű folyadékkal körülvett részeinek) ábrázolására. 4D technikáról akkor beszélünk, ha a leképezés és a képek egymás után következő frissítése olyan gyors ütemben történik, hogy azt szemünk mozgásnak érzékeli. Ehhez igen fejlett számítógéppel rendelkező ultrahang berendezésre van szükség. A 3D, 4D technika elsősorban a megjelenítést, a láthatóvá tételt, a mások számára is értelmezhető képet (pl. a magzat arcának plasztikus megjelenítését) teszi lehetővé. Azonban az esetek csak nagyon kis százalékában szolgáltat olyan új adatot, ami a betegségek megállapítása szempontjából fontos többletinformációt hordoz, amely a ,,hagyományos" ultrahangvizsgálatokból nem olvasható ki.
  A nagy felbontású vizsgálófejek valóban lehetővé teszik, hogy a gyomor-bél rendszer ultrahangvizsgálattal is megjeleníthető. Ilyen fejekkel ma már szerencsére régiónkban is számos készülék rendelkezik és ez független az előbb taglalt 3D, 4D technikától. A gyomornak, bélnek az a része, amely közel fekszik a vizsgálófejhez nagy részletességgel tanulmányozható, néha még a fal rétegek is elkülöníthetők. Nemegyszer ügyeleti körülmények között ilyen módon állapítjuk meg pl. a népi nyelven ,,vakbélgyulladás"-nak nevezett, pontosabban féregnyúlvány gyulladást (appendicitis). A vizsgálat lényege, hogy szerencsés körülmények között a kórosan megvastagodott bélfal ábrázolható. Tudni kell azonban, hogy a vizsgálat értékelhetőségét befolyásolja a beteg testalkata, az ultrahangvizsgálatot nagymértékben zavaró gázok, levegő jelenléte, eloszlása, mivel ez utóbbiak visszaverik és szórják az ultrahang hullámokat. Így bizonyos esetekben a betegség a legjobb készülék ellenére is rejtve maradhat. Természetesen a vizsgáló tapasztalata, szakmai felkészültsége is nagyon fontos, ami alapján a látott képet értelmezi, a végső diagnózist felállítja vagy éppen azt mondja ki, hogy nincs semmi eltérés. Ez a gyakorlat hosszú tanulási folyamattal szerezhető meg.
  Nem helyettesítheti az ultrahangvizsgálat a gyomor- és bélnyálkahártya megtekintését, szükség esetén a mintavételt, melyet a gyomor- és béltükrözés biztosít.
  Hasonló módon bár a jó felbontású ultrahang vizsgálófejekkel számos eltérés felfedezhető az emlőben, de nem helyettesítheti a veszélyeztetett korosztály mammográfiás szűrését, amelyre az érintett hölgyek behívót kapnak.
  Örvendetes tény tehát, hogy országunkba, régiónkba egyre jobb berendezések kerülnek, hiszen egy újabb készülékkel szebb képek állíthatók elő, gyorsabb lehet a vizsgálat. Túlzás azonban azt állítani, hogy bármely ultrahangkészülék alkalmas a ,,teljeskörű állapotfelmérésre", hiszen vannak olyan szervek, amelyek a fizikai törvényszerűségek miatt egyáltalán nem vizsgálhatók ultrahanggal. Az ilyen kijelentés nagyon félrevezeti a gyanútlan olvasót. Nem kell félnie senkinek, hogy azért, mert nem az úgynevezett ,,világszínvonalú" készülékkel vizsgálják, hátrányt szenved.

  dr. Morvay Zita
  a Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának volt főtitkára, jelenleg
  a Magyar Radiológusok Társasága főtitkára
  a Radiológiai Szakmai Kollégium tagja”
 • 17. Mike3 2011. április 11. 10:52
  „persze, fürdőzni, meg plázázni is ide járnak minden országból. középkelet európai fürdő, fesztivál, pláza, ultrahang és zöldvágány nagyhatalom leszünk!”
 • 16. Szerzetes 2011. április 11. 10:31
  „10.: Nem olvasom sehol a cikkben és a hozzászólásodban sem, hogy csak térben kellene gondolkozni. A dimenziót sok módon lehet értelmezni. A 4D minden bizonnyal azt takarja, hogy a térbeli objektumot működés közben, az idő múlásával is meg lehet figyelni. Ha lehetne 5D-s akkor még a szagát is lehetne érezni :)”
 • 15. bambinaXX 2011. április 11. 09:31
  „Én is hiányolom: Hol van ez a berendezés??

  10! Ez tetszett!!!!! Eddig nem értettem miért így nevezik.. :D”
 • 14. bespin 2011. április 11. 09:08
  „Ultrahangstúdió!!!!!!!!!!!?????????????
  THX hang denevéreknek?
  2001 év végén már lett, 2 darab hasonló kvalitású cucc Szegeden üzembehelyezve. Én raktam össze őket.

  Ez kimaradt: Euromedic (x)”
 • 13. ibibi 2011. április 11. 08:44
  „Remélem elérhető lesz minden beteg számára , nemcsak az úgy nevezet VIP. betegeknek jár ez az új vizsgálati módszer.”
 • 12. pistimolnar 2011. április 11. 07:09
  „Értékelem a cikket: -100!”
 • 11. keresztény 2011. április 11. 05:27
  „A cikkírónak halvány fogalma sincs miről és mit írt. A dilettantizmus jeles példája ez a cikk, és nem kevésbé félrevezető!”
 • 10. adamantium 2011. április 10. 23:05
  „9. Szerzetes 2011.04.10. 21:19
  ha nem mondod nem következtetem ki :D
  az idő mióta is térbeli dimenzió? vagy a speciális relitivitáselmélet elveit valljuk és a vizsgálat sebessége megközelíti a fénysebességet és az idő meggörbül és ezáltal térbeli dimenziót képez? vagy, hogy is van ez”
 • 9. Szerzetes 2011. április 10. 21:19
  „8.: 4D = tér + idő”
 • 8. adamantium 2011. április 10. 21:08
  „aki ezt a cikket írta, fogalma sincs az egészről, félrevezet és hamis reményeket ad. ez szerintem akár büntethető is.
  először is mi az a 4D, melyik az a negyedik dimenzió? a térnek 3 dimenziója van. mozgóképet tud csinálni az ultrahang? nem számít újdonságnak már kb 10 éve
  kiváltja a gyomortükrözést??? és ugyan hogyan veszi észre a gyomornyálkahártya felületi rákmegelőző elváltozásait és hogyan vesz belőle mintát szövettani elemzésre?
  "a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg; a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezet állapotába" az MRI, PETCT, SPECT és hasonlók bizonyára gyerekjátékok egy ilyen csodagép mellett”
 • 7. szeti 2011. április 10. 21:01
  „örülünk. :) remélem, tényleg nem kell majd 4hónapot várni ennél is, mint az fmri-nél.”
 • 6. TELSTAR 2011. április 10. 20:40
  „És vajon lesz aki kezelje??”
 • 5. Zsoltee0716 2011. április 10. 20:36
  „Akkor ez vétel volt vagy csak bérlik?”
 • 4. messzegedi 2011. április 10. 20:26
  „Érdekes máskor nagy betúkkel ki van írva, hogy melyik egyetemi klinika szerzett be korszerű eszközt. És sehol sem látom a szerző nevét. Vagyis senki sem merte aláírni ... Csak nem azért maradt ki a cikkből a szerző neve és az hogy hova telepítették a készüléket, mert egy magánrendelő fizetett hirdetéséről van szó? A gyomortükrözés kiváltásáról szóló mondatot érdemes lenne törölni, mert a gyártó honlapján nem dicsekednek ilyesmivel ...

  http://www.gehealthcare.com/euen/ultrasound/products/general-imaging/voluson-e8/imggal.html”
 • 3. kjoc 2011. április 10. 20:05
  „"Mivel Szegeden is van ilyen készülék, így a kismamáknak immáron nem kell Kecskemétre vagy Budapestre utazniuk, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról."
  Nekünk 2008-ban született a kislányunk!Már akkor is csináltak 4D-s UH képet és videót! Akkor ez most miben új?”
 • 2. Jozsoci 2011. április 10. 20:03
  „Én is 4 hónapra kaptam időpontot ultrahangra. Kapacitás volna, pénz nincs. Nem a kiadás a sok az OEP-nél, hanem a bevétel a kevés /fekete foglalkoztatás/. A vállalkozók meg milliárdosok. Meg kell nézni az újszegedi villákat.”
 • 1. Bike 2011. április 10. 19:32
  „"dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek." A biztosított helyi lakosok meg majd úgy járnak vele, mint az MRI-vel: áprilisban kiírja a doki a vizsgálatot, és hipp-hopp augusztusra már van is időpont, ha hamarabb kell akkor meg fizess érte...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebzárlat és legeltetési tilalom Algyőn

Algyő - A nagyközség közigazgatási területére április 15-éig ebzárlatot és legeltetési tilalmat… Tovább olvasom