Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Világsztárok a Dóm téren

Szeged - A világhírű Béjart Balett Lausanne kimondottan a Dóm tér hangulatához állította össze azt a balettestet, melyet az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatnak a nézők. A kortárs tánc mesterének legjelentősebb koreográfiái érkeznek Szegedre. A Bolero, a Tavaszi áldozat, a Rómeó és Júlia mellett a U2 és a Queen zenéje is felcsendül majd.
A világhírű, 2007-ben elhunyt mester, Maurice Béjart leghíresebb alkotásaival érkeznek táncosai a szabadtérire: a balettest első részében részleteket láthatunk például a Rómeó és Júliából és a Tavaszi áldozatból. Az ismert klasszikus szerzők mellett népszerű könnyűzenei előadók szerzeményei  is felcsendülnek: a Queentől a Show Must Go On, valamint a U2 zenéje.

Ilyen összeállításban még sehol sem láthatták a nézők a legnagyobb múltra visszatekintő és legmagasabb színvonalú európai moderntánc-társulat koreográfiáit. A nagyszabású vendégjátékot, a Szerelemtánc című produkciót kimondottan a Dóm tér atmoszférájához igazította a Béjart Balett Lausanne. Az est során a nézők több műből is láthatnak részleteket, melyeket már megcsodálhatott többek között az amszterdami, lisszaboni, párizsi, milánói, német és ázsiai közönség is. Szegeden két alkalommal is gyönyörködhetünk a kortárs balett atyjának szuggesztív táncaiban. Az előadás igényes látványvilágát pedig mi sem jellemzi jobban, mint hogy néhány jelentben Versace ruháit viselik a táncosok.

Maurice Béjart leghíresebb koreográfiáiból adnak elő részleteket a táncosok.
Maurice Béjart leghíresebb koreográfiáiból adnak elő részleteket a táncosok.

A második részben látható a társulat művészeti vezetőjének, Gil Romannak a koreográfiája, A szellemek kaszinója, melyet Béjart rendelt a társulat ötvenedik évfordulójára hódolata jeléül Velencének. Antonio Vivaldi zenéjére négy szellemet jelenít meg a szvit, akik egy mára már eltűnt ház romjaiban kísértenek. A hangversenytermek egyik legtöbbet játszott klasszikus eposzára, a Boleróra készült a mester legeredetibb és legmeghökkentőbb koreográfiája, mely a balettest záróakkordja lesz. A tánc szereplői egy nő, aki maga a vezető melódia, és egy nagy csoport férfi, együtt lélegezve a zene egyedülálló ritmusával.

A Szerelemtáncra jegyek már kaphatók a szabadtéri jegyirodáján, a két előadás július 17-én és 18-án lesz a Dóm téren.

Álomutazó

Zakar György új regényét mutatja be február 28-án 16.30-kor a REÖK-ben. Az Álomutazó című könyvvel a második világháború, s az azt követő események sodrába csöppen az olvasó. Új történelmi alak bukkan fel a huszadik század válságos pillanatainak legfeszültebb helyzeteiben, akiről senki nem sejti, honnan jött és merre tart.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetek, főúr! - az IH-ban

Szeged - Az IH Rendezvényközpontban kedden 19 órától Fizetek, főúr! címmel zenés szórakoztató műsort rendeznek, amelyben népszerű operettdallamok és régi slágerek hangzanak el humorral fűszerezve. Tovább olvasom