Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Világsztárok a nyomdacsarnokban

Nyüzsgő színházi próbateremmé változott lapunk leendő nyomdájának hatalmas csarnoka: a Bánk bán szereplőgárdája megkezdte a felkészülést a Dóm téri előadásokra. A világsztárokat is felvonultató csapat nemcsak az opera jeleneteit próbálta, hanem a készülő jelmezeket, cipőket is.
Kesselyák Gergely a pianínó mellől dirigálta a tegnapi próbát Fotó: Schmidt Andrea
A Délmagyarország már az 1931-es induláskor a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legfőbb pártfogója volt, így nem meglepő a mostani együttműködés: az egyelőre üresen álló nyomdacsarnokunkba költözött próbálni a Bánk bán alkalmi társulata. A félig felépített monumentális díszletben Szikora János rendező és Kesselyák Gergely karmester irányítja a felkészülést. Az opera világsztár főszereplői, köztük a legnagyobb dalszínházak ünnepelt énekese, Marton Éva először Somfai Vali míves lábbelijeit, majd a jelmezeket próbálta fel.

– A főszereplő hölgyek, a tánckar és a női kórus ruháit Gyurisné Évike varrja, aki régen a színházban dolgozott, most pedig önálló szabászata működik Dorozsmán. Munkatársaival fantasztikus munkát végeznek. Most csak az első ruhapróbát tartottuk, a díszítésekkel majd ezután nyerik el végső formájukat a kosztümök – magyarázta a tervező, Csík György, aki nemcsak a produkció jelmezeit álmodta meg, hanem a korabeli freskókat idéző díszletet is. – Marton Éva kellemes meglepetés volt számomra. Még sohasem dolgoztam vele, mégis rögtön kacagva, jó hangulatban próbáltuk a ruhákat. Valamennyien megnyugodtunk: minden rendben lesz.

– Mindig roppant kevés a rendelkezésre álló idő a Dóm téren, ezért a
Kivetítőn is nézhetjük

A Bánk bán premierjét augusztus 18-án tartják a Dóm téren. 19-én mutatkozik be a második szereposztás, majd a 20-i, ünnepi előadást újra a világsztár főszereplők éneklik. Mindhárom estére kaphatók még jegyek: a legolcsóbb belépők 1800, a legdrágábbak 8500 forintba kerülnek. A fesztivál vezetőinek szándéka szerint ezentúl minden augusztus 20-án Bánk bán-előadást tartanának a Dóm téren. Az idei ünnepen nemcsak azok élvezhetik nemzeti operánkat, akik jegyet váltottak a szabadtérire, hanem az Aradi vértanúk terén felállított óriás kivetítőn bárki ingyen megnézheti az előadást.  
párjeleneteket szeretnénk már itt pontosan, alaposan kidolgozni. Óriási szerencsénk van ezzel a csarnokkal, mert itt szinte színházszerűen, precízen elő tudjuk készíteni a részleteket is – mondta Szikora János. Ő sem rendezte még Marton Évát, ezért saját bevallása szerint kicsit megilletődve kezdett próbálni. – Nagy csodálója vagyok az énekművészetének, hálás lehetek a sorsnak, hogy most összehozott bennünket ebben a produkcióban. Örömmel találkoztam újra az évek óta Bécsben éneklő Keszei Borival is, akivel nosztalgiáztunk, felelevenítettük a régi szép szegedi emlékeket. Annak idején együtt csináltuk a nagyszínházban a Koldusoperát és a Don Giovannit.

A Szegedről indult tehetséges fiatal koreográfus, Duda Éva a múlt héten még a Rudolfot próbálta a Dóm téren: – Össze sem hasonlítható a két munka jellege, stílusa. A Bánk bánban rengeteg udvari tánc lesz, ezenkívül szerepel a produkcióban kilenc különleges figura is. Ők a démonok, akik táncukkal a japán bábszínházra, a bunrakura emlékeztetnek.

Ezúttal azonban nem életnagyságú bábokat mozgatnak, hanem magukat az élő énekeseket. Különleges, kísérletező feladat, igazából a próbák során derül majd ki, mennyire működik a valóságban is ez az elképzelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határok félig leomlottak

Tegnap „akadálymentesítették" az átkelést Horgoson, vagyis az országhatár szerb oldalán. A már… Tovább olvasom