Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Világsztárok és visszatérő sikerprodukciók a téren

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén ünnepli 75. születésnapját. A fesztivál megszervezését kezdettől pártfogolta a Délmagyarország is. A ma este kezdődő jubileumi programsorozat előtt a most véget érő hétrészes összeállításunkkal elevenítettük fel a Játékok történetét lapunk korabeli beszámolóit is felhasználva.
Ma este a 2004-ben már sikert aratott Új világ felújításával kezdődik a jubileumi programsorozat. Fotó: Frank Yvette
2000-ben a millenniumi programsorozat az István, a királlyal indult. Erkel Hunyadi Lászlóját a Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be, onnan vitték ki a Dóm térre. Cserháti Zsuzsa koncertjét végigtombolták a nézők. A legnagyobb siker a West Side Story aratta a később Bécsben sztárrá lett Kamarás Máté és Keszei Bori főszereplésével. Tizenhét évnyi szünet után visszatért a Dóm térre Az ember tragédiája Korognai Károly rendezésében, majd a Száztagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band estjével zárult a fesztivál.

2001-ben az Evita után a nyár szenzációja José Cura koncertje volt. Az argentin sztártenor plakátjait ellopkodták a rajongók az utcáról, a 15 ezer forintos jegyek is hamar elfogytak. Polgár László és Komlósi Ildikó főszereplésével Valló Péter rendezte A kékszakállú herceg várát. Az opera párdarabja A fából faragott királyfi volt, amit Juronics Tamás koreografálásával mutatott be a Szegedi Kortárs Balett. A premier félbeszakadt, mert a főszerepet táncoló Markovics Ágnes megsérült a színpadon. Szerencsére váltótársa, Barta Dóra is jelen volt, így rövid szünet után folytathatták a bemutatót. Augusztusban a Szörényi-trilógia mindhárom része színpadra került, és Román Sándor táncshow-ja, az Ezeregyév is nagy siker volt.

2002-ben Shakespeare III. Richárdjával nyitotta kapuit a fesztivál. „Ez a dráma a legprimitívebb szinten egy furmányos gyilkos mészárlásainak fordulatos történetét adhatja azok számára, akiket ma a televíziók krimisorozatai szórakoztatnak. Ugyanakkor azoknak is különleges szellemi izgalmat jelenthet, akik rendszeres újságolvasóként jól ismerik politika természetét, és értékelik, ha egy színházi előadás az örök tanulságokról is szól" – nyilatkozta lapunknak az aktuális politikai felhangoktól sem mentes előadás rendezője, Valló Péter. A címszerepet Kulka János alakította, aki később a Nemzeti Színházban is sikerre vitte a figurát, olyannyira, hogy idén Kossuth-díjjal tüntették ki érte.

Népszerű volt Fenyő Miklós Made in Hungária című musicalje, amit a József Attila Színház társulata játszott. A nyár slágere az a koncert volt, amelyen Ennio Morricone személyesen dirigálta világslágerré lett filmzenéit a szegedi szimfonikusok élén. A Carment a világ legnagyobb operaházainak ünnepelt mezzójával, a Szegedről indult, Rómában élő Komlósi Ildikóval a címszerepben mutatták be. Parádés volt a száz táncost, hatvanfős zenekart felvonultató ukrán Virsky Balett produk-
ciója.

2003 nyarán az Aida premierjét elmosta az eső, a címszerepet alakító Sümegi Eszter az esőnapon kárpótolta a közönséget. Angyal Mária először rendezett a Dóm téren: a népszerű Lehár-operettet, A víg özvegyet. Eljött Szegedre az élő legendának számító katalán díva, a 73 éves Montserrat Caballé, aki az Aidában is főszerepet éneklő Kiss B. Atillával adott koncertet. A világzenei gálaesten a Ghymes mellett az indiai Trilok Gurtu és az afrikai muzsikusokból álló egzotikus Frititi dobzenekar is fellépett. A vendégprodukcióként láthatta a közönség Román Sándor Revansát és a Jézus Krisztus Szupersztárt.

2004-ben egyszerre kívánta megünnepelni a város az árvíz utáni újjáépítés 125. évfordulóját és az ország uniós csatlakozását. Az önkormányzat rekord összegű, 662 milliós költségvetést hagyott jóvá, amelyből 125 millió kormányzati támogatás volt. A Szegedi Kortárs Balett produkciójával, az Új világgal indult az évad. A londoniak vendégjátékaként került színre az ABBA-show, amely a svéd együttes karriertörténetét mesélte el világslágerei felidézésével. Az Egy éj Velencében című Strauss-operett jogosan adott okot fanyalgásra. Az 1940-es évek Párizsának sanzonjaira épült a Zazou, amely az Opera Comique-ből érkezett. Az ajándékkoncerten Beethoven IX. szimfóniája csendült fel, majd SolidEUritas címmel ünnepi gálát is rendeztek. Kesselyák Gergely jegyezte a Nabuccót – Verdi operája lett a nyár nagy sikere.

(Vége.)


Egy éve

Tavaly a nemzetközi néptáncfesztivál miatt szokatlanul korán, július 1-jén tartották a nyitó előadást, a Boldogasszony vendégség című néptáncgálát. Két hét szünet kellett a visszatérő Nabucco díszletmonstrumának felépítésére és a próbákra. Alföldi Róbert rendezésében sztárszereposztással tarolt Kálmán Imre örökzöldje, a Csárdáskirálynő. Az Operettszínház slágerprodukciója, a Rómeó és Júlia is bombasiker volt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom