Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Világsztárokkal forgatott két szegedi balettos

Világsztárokkal forgatott a Szegedi Kortárs Balett két ifjú táncosa, Kalmár Attila és Finta Gábor. A hirtelen jött sikert nem adták könnyen: nyakig beöltözve, szőrös kosztümben izzadva töltötték az idei rekord meleg nyarat.
John Turturróval, a neves amerikai színésszel és egy profi nemzetközi filmes stábbal dolgozott Kalmár Attila és Finta Gábor, a Szegedi Kortárs Balett két táncosa, most pedig már Juronics Tamással próbálják az idei évad sikergyanús táncdarabját, A hattyúk tavát.

Extra nagy, szőrös fülben

– Konkrétan majdnem egy komplett katonai felszerelés volt rajtam, kezeslábas csizmával, bőrkesztyűvel, kalappal, extra nagy, csúnya, szőrös füllel, és egy olyan orral, amin nem kaptunk levegőt – kezdi mesélni nyári élményeit Finta Gábor. – Viszont kárpótoltak a hihetetlen élmények, amelyeket Andrej Koncsalovszkij rendező mellett átéltem. Ráadásul a mozi a valaha készített legnagyobb nemzetközi független film, a rendező Hoffmann Diótörője nyomán maga írta a forgatókönyvet már évekkel ezelőtt, és ez a munka volt élete nagy álma.

A szegedi táncosoknak nem kellett a válogatáson izgulni, ami pedig minden filmes szereplést megelőz; mindkettőjüket kifejezetten megkereste az amerikai koreográfus asszisztense, Bozsik Yvette, aki máskor is dolgozott már a fiúkkal. Gábort elsősorban a filmgyártás kulisszatitkai nyűgözték le.

Magas táncos, világhírű színésszel

– Fantasztikus, nagyon érdekes és furcsa például, hogy hogyan oldják meg azokat az effekteket, amiket utána a vásznon viszontlátunk. Profi szinten ki van munkálva minden jelenet a legapróbb részletekig, hogy valósághű legyen.

Jubileum

A patkányjelmez után most hattyúszerepet ölt magára a Szegedi Kortárs Balett két ifjú tehetsége: Csajkovszkij A hattyúk tavát táncolják Juronics Tamás rendezésében. Az együttes idén ünnepli 20. évadját, ez alkalomból – mint azt Pataki András balettigazgató elmondta – számos meglepetés várja a közönséget, melyet hamarosan nyilvánosságra hoznak az együttes vezetői.

A két táncművész azt is bevallja, hogy szakmailag nem volt túl nagy kihívás a táncos jelenet, viszont rengeteget tanultak színészileg. Ez a Szegedi Kortárs Balett legmagasabb táncosára, Kalmár Attilára különösen igaz: ő egy véletlen folytán valódi prózai feladatot kapott.

– Épp egy musicaljelenet végét forgattuk John Turturróval, és az a színész, aki a prózai részben szerepelt volna, karakterileg végül nem tetszett a rendezőnek, és nem is beszélt túl jól angolul. Egyszer csak odajött hozzám Koncsalovszkij, és megkérdezte, hogy én tudok-e angolul, felmondatott velem néhány mondatot, meghallgatta, és azt mondta, hogy jó, akkor érjek rá pár napot még augusztusban. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nagyon jól sikerült a patkánymaszkom, valószínűleg ez tűnhetett fel neki, mert ez nagyon fontos egy filmnél.

Diótörő – igaz történet

– Azóta sok jelenetet forgattunk, legnagyobb örömömre John Turturróval is volt párbeszédem – elég ideges voltam, mert az ember nem mindennap forgat ilyen híres emberrel. Őt figyelve leesett az állam, hogy miként lehet pillanatok alatt belekerülni egy szituációba, és mil-
lióképpen visszaadni, amit a rendező kér, mielőtt kamera elé kerül. Nagyon érdekes világ.

– Műfaját tekintve a film amúgy akciómese rövid beállításokkal, sok kameraállásból. Nagyon összetett, nehéz munka, rengeteg vizuális effekt lesz benne, ezért elég lassan haladtunk, és az utómunka is legalább egy évet vesz majd igénybe.

Ha minden igaz, jövő télen elkészül tehát a produkció, mi is megnézhetjük Diótörő – az igaz történet címmel a mozikban, és büszkén tapsolhatunk a két patkányfiúnak, a színház helyett ezúttal a moziban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig láthatók a múlt századi szexbombák

Szeged - Ha az eredeti tervek szerint a hét végéig tartana nyitva a Móra-múzeum Rejtett szépségek… Tovább olvasom