Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Világzenében utazik Szakcsi Lakatos Béla

Szeged - 65. születésnapjára a legszebb ajándékot a Dóm téren kapta: a szabadtérin bemutatták új darabját, a Szentivánéji álom című worldmusicalt.
A világhírű dzsesszmuzsikust és komponistát, Szakcsi Lakatos Bélát akár a Szegedi Szabadtéri Játékok házi szerzőjének is nevezhetnénk, hiszen már a harmadik darabját tűzték műsorra a Dóm téren. A Piros karaván című cigánymusicalt 1980-ban, a Báthory Erzsébetről írt rockoperáját, A bestiát pedig 1988-ban és 1989-ben játszották a csillagtetős színpadon.
– Kiderült, hogy van tehetségem a színházi zene írásához. Büszke vagyok arra, hogy ezt Vámos László, a Piros karaván rendezője állította, aki Verdikémnek becézett, mert dallamosnak találta a zenémet. A Szentivánéji álomra jókor kaptam felkérést, mert mostanában világzenében utazom – bartóki értelemben, azaz nem egyszerűen népzenét írok át popritmusba. Globális világban élünk, a technika segítségével a Föld egyre kisebbé válik, ezért egyre közelebb kerülnek az emberek egymáshoz; szerettem volna a sokféle kedves zenét – a cigány, török, indiai és más népzenéktől a popon, a rockon át egészen Richard Straussig – a worldmusicalben összehozni – mondja Szakcsi Lakatos Béla.

Szakcsi Lakatos Béla, a szabadtéri házi szerzője. Fotó: Segesvári Csaba
Szakcsi Lakatos Béla, a szabadtéri házi szerzője. Fotó: Segesvári Csaba

A Szentivánéji álomból sok feldolgozás született, Benjamin Britten operáját néhány éve a Szegedi Nemzeti Színházban is bemutatták. – Egy angol videóról én is megnéztem a Britten-operát, és okultam belőle. Például a mesteremberek előadása a közbeszólásokkal, közbeéneklésekkel nagyon unalmasra sikerült. Nem szeretnék beképzelt lenni, de azt mondom: a miénk jobb lett. Annyira bonyolult és szövevényes ez a darab, ha nem működik benne a humor, akkor nem lehet jó az egész produkció sem. Zenei szempontból a mesteremberek jelenetsora volt a legnehezebb feladat, sokat gondolkodtunk rajta. Az első változat kicsit keleties lett, indiai zenével, de mielőtt megmutattam volna a szerzőtársaimnak, elvetettem. Végül megkértem Müller Péter Sziámit, aki a kész zenéimre írta a dalszövegeit, ennél az egynél fordítsunk a sorrenden. Így a kész szövegre komponálhattam egy eszenciát a rockzenéből: egy kis soul, egy kis blues, egy kis ez meg az – árulja el a zeneszerző, aki szerint Kerényi Miklós Gábor iszonyatos tempót diktált a társulatának, Szegedre mindenki tökéletes szereptudással érkezett.
Szakcsi lemezeit a dzsesszrajongók Amerikától Japánig jól ismerik.

Születésnapi koncert

Bár július 8-án volt Szakcsi Lakatos Béla 65. születésnapja, igazából október 1-jén a Bartók Béla Nemzeti Koncertteremben ünnepli meg, ahol három amerikai világsztárral lép fel. A Magyar Jazzművészek Társaságának elnökeként ő is muzsikál azon a hangversenyen, amit december 1-jén az Operaházban rendeznek. Az operazenekar számára ír egy húszperces szimfonikus-dzsessz darabot, az est második felében pedig a tíz legjobb magyar dzsesszzenésszel együtt játszik. Utána Kínába készül.

Koncertező zongoristaként igazi világpolgár, sokfelé fellép. Bár nem politizál, azt mondja: rossz felé megy az ország. – Velünk van a baj, Magyarország polgáraival. Az emberek egyszerűen nem szeretik egymást. Ez a legnagyobb probléma, ezért megosztott az ország, ami persze mindkét politikai oldalnak jó. Ha nem így volna, bajban lennének. Ha néha belenézek a betelefonálós tévéműsorokba, ahol az emberek szabadon mondhatják a magukét, elszörnyedek, hogyan beszélnek másokról. Ha már kritizál valaki, szeretettel tegye. Persze a normális stílus a Parlamentben sem divat. Ez egyértelműen a kultúra hiányával magyarázható. Valahogyan rá kellene döbbennünk: egy kádban ülünk. Ha neked rosszabbul megy, annak nem érdemes örülnöm, mert az azt jelenti, majd nekem is rosszabb lesz. A koncertjeimen, ha nagy siker van, elénekeltetem a közönséggel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, és utána azzal köszönök el: Szeressétek egymást! Ezt nem a show kedvéért csinálom, hanem azért, hogy rádöbbenjenek az emberek, nagy a baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól sikerült az idei felvételi a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged - A legnépszerűbb vidéki egyetem az idei jelentkezések alapján a szegedi: a csütörtök esti… Tovább olvasom