Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Villámkérdések dörgés idején

A megváltozott éghajlat egyre szélsőségesebb időjárást produkál – érezhette ezt minden szegedi a hétvégi esőzések alatt, amikor villámok cikáztak az égen, nyomukban félelmet keltő dörgések. Milyen épületekre kötelező villámhárítót szerelni és mennyibe kerül házunk védelme?
A villám ellen két fokozatú villámhárító rendszerrel védekezhetünk. Az első fokozat az elektronikus védelem, ez három részből áll: felfogó, ami magához vonzza a villámokat, levezető, és földelő, ami szétoszlatja a földben – tudjuk meg Tóth Pétertől, az egyik szegedi villámvédelemmel is foglalkozó cég műszaki vezetőjétől. – Nem elég azonban ez a rendszer, a másodlagos hatások ellen is védekezni kell. Erre szolgálnak a különböző túlfeszültség levezetők, amelyek védik az elektronikai berendezéseket.

Százezerért elkerül

A védelmi rendszer árát a családi ház több tulajdonsága is meghatározza. Többek között, hogy mekkora alapterületű és milyen a tetőszerkezete. Egy száz négyzetméter alapterületű épület mechanikus védelme megközelítőleg 100 ezer forintba kerül.

Ezekből más és más fajta kell például a telefon, a kábeltelevízió vagy a számítógépek védelmére – magyarázza a szakember, akitől megtudjuk, bár a villám leggyakrabban a magas épületekbe csap be, de előfordul, hogy máshova is. – Az utóbbi időben egyre többen szereltetnek hárítót magánházukra. Újszegeden a Marostői városrészben újonnan épített lakásokba például egytől-egyig szereltünk, hiszen rendelet írja elő – szögezi le.

– A rendelet részletesen meghatározza, milyen típusú épületekre szükséges villámhárítót szereltetni. Csak néhány példát említve: függ az épült magasságától, a környezetében lévő magas épületektől, a tetőszerkezettől, a villámcsapások sűrűségéről – ismerteti a villámvédelemmel foglalkozó 2002-es rendeletet Danyi Mihály tűzoltó őrnagy. Egy táblázat szerint vizsgálják meg, milyen típusú villámvédelmi rendszer kell az épületre, amit szakember szerel fel. A kivitelezés után megnézik, azonos-e a tervezettel, majd a tűzveszélyességi fokozattól függően meghatározott időközönként ellenőrzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek is voltak a ''Falkában''

Az elmúlt héten gyerekekből álló „Falkával" néztek farkasszemet az Egy a 100 ellen játékosai a… Tovább olvasom