Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Villámkezű gépírók a Vasváriban

Szeged - Jó barátságban vannak a billentyűzettel a szegedi Vasvári-szakiskola diákjai: taroltak a nemrégiben megrendezett gépírásbajnokságon a fővárosban. Pedig van, aki csak szeptember óta tanulja a tízujjas gépelést.
A gépírásszakmában Magyarországon a legrangosabb versenyen kiválóan szerepeltek a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének tanulói. A 9. A osztályos Krámli Henrik első, a 11. C osztályos Czékus Gábor második, osztálytársa, Tamás Gergely Bence harmadik helyezést ért el, Bartó Beáta a 12. C-ből ötödik lett a gépírásbajnokságon Budapesten. A versenyen felnőttek is részt vettek a kategóriájukban, például a parlament gyorsírói és gépírói.

Csak tavaly szeptemberben kezdte tanulni a tízujjas vakírást a győztes Krámli Henrik, előtte csak amatőr módon pötyögött a billentyűzeten. – Voltam az iskolában egy bemutató órán, és felkeltette az érdeklődésemet – mondta a fiatalember, aki a félórás versenyen bruttó 10 ezer 259 leütést produkált, egyetlen hibával. A hibátlan szereplésért külön érem járt volna, de ez idén senkinek sem sikerült.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Tanárnőiknek, Kissné Álmosdi Mártának és Kajáriné Lestár Erzsébetnek szívügye a szakma továbbadása. Mivel egyre több középiskolai, egyetemi feladatot gépelve kell beadni, és az állások egy részénél is előny vagy követelmény a gépírástudás, szeretnék, ha sokan tudnának abban az ütemben gépelni, amely felveszi a tempót a gondolattal. A Vasváriban a kilencedikesek jelenleg heti három és fél órában, korábban két órában tanulták a gépírást.

– Sokat jelent nekik az elhelyezkedésnél – beszélt az eredményről Kissné Álmosdi Márta, aki az órákon nehezítésképpen zenét is szokott lejátszani vagy folyamatosan beszél a diákokhoz. Mivel a betűző írásmódot tanítják a Vasváriban, idegen nyelveken is tudnak gépelni a tanulók. Bartó Beáta és Tamás Gergely Bence most az Intersteno nemzetközi gépírásversenyre készül, amelyen 16 nyelven írnak sebességi másolatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65 milliót fizettek ki a szakértőknek

Szinte nincs olyan bírósági ügy, ahol a jogerős ítélet előtt ne kellene különböző szakértőket kirendelni. Tovább olvasom