Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Villamos a Rókusi körúton

Szeged következő négy évének szinte összes városi fejlesztési pénzét leköti a készülő nagyprojekt. Villamos jár majd a Rókusi körúton, troli a Szilléri sugárúton, a Fő fasoron. Föld alatti parkoló épül a nagyállomásnál, átépítik az Aradi vértanúk terét, körforgalom lesz a Glattfelder téren, a Károlyi-kollégiumnál, a Belvárosi temető sarkánál – csak győzze fizetni az unió.
Nagyításhoz klikk a képre!
Már harmincmilliárdos programról beszélt tegnap Botka László polgármester az elektromos tömegközlekedés fejlesztése kapcsán. A város elképzeléseit a kormány támogatja, adott is pénzt a kiviteli tervek elkészítésére. A polgármester többször hangsúlyozta: a projekt önrésze a következő évek szinte valamennyi városi fejlesztési forrását leköti. Cél az elektromos közlekedési hálózat teljes felújítása, bővítése. Ahol azonban „hozzá nyúlnak" a villamossínekhez, ott rendbe teszik az egész utcát szőröstül-bőröstül – a Tisza Lajos körút átépítéséhez hasonlóan. Az előkészítést, tervezést jövő év végéig kell befejezni, a remélt uniós támogatást várhatóan 2009 végéig kell majd felhasználni.

– Az uniós és a hazai közlekedéspolitikai céloknak megfelelően vonzóbbá válhat a tömegközlekedés egy jelentős fejlesztés után – mondta Nagy Sándor. A városfejlesztési alpolgármester hangsúlyozta: több elemből állítják össze a végleges tervet. Most az egyes elemeket megvizsgálják, megtervezik, majd ezek után áll össze a végleges csomag – a második nemzeti fejlesztési terv részeként.

Ilyen elemek például a villamosvonalakhoz kapcsolódó parkolók. Az Indóház tér alatt vagy a Deák gimnázium előtt, a vadaspark környékén terveznek nagyobb várakozóhelyet. De vizsgálják több csomópont átépítését is: körforgalom lehet a Glattfelder téren, a Bajai úton a Belvárosi temető sarkánál, a Kossuth Lajos sugárút végén, a Károlyi-kollégiumnál. Átépítenék az Aradi vértanúk terét és a Vám teret is.
Az előzetes elképzelések szerint az 1-es villamos befordul a Rókusi körútra, és a Csongrádi sugárútig megy, a 3-as villamos pályáját pedig kétvágányúvá építik a nagykörúttól a kórházig. A 3-as vonalon két deltafordulót építenének: a vadasparknál és a Fonógyári úton – hogy egyirányú villamosok is közlekedhessenek.

Látványosan bővülhet a trolibuszhálózat is: a 8-as vonalat egészen a klinikákig meghosszabbítanák, a Tisza Lajos körúton pedig végig lenne felső vezeték, így a Felső Tisza-partról is el tudna jutni troli a klinikák felé. A klinikáknál azonban végállomásra van szükség: ennek helyét még keresik, egyelőre a női klinika körüli vonalvezetést vizsgálták.

Tarjánból, a Víztorony térről a Szilléri sugárúton terveznek új trolivonalat: a nagykörúton menne tovább. A 11-es troli a Mars tér felé, a 10-es troli a Csongrádi sugárút–Szent István tér felé haladna. Az 5-ös vonalat pedig a gyermekkórháztól a nagykörúton és a Fő fasoron az újszegedi víztoronyig hosszabbítanák meg. A már most lakossági tiltakozást kiváltó rókusi vonal a Jakab Lajos utcán és a Körtöltés utcán haladna – az előzetes tervek szerint.


Remíz, járművek

A fejlesztésekhez természetesen a kiszolgálólétesítmények bővítésére lenne szükség. A Pulcz utcai remízt, a Csáky utcai trolitelepen korszerűsítenék, bővítenék. 18 darab 200-250 személyes villamost vennének, és 25 vadonatúj csuklós trolibuszra is szükség lesz. A forgalom irányításához és az utasok tájékoztatásához korszerű elektronikus rendszert alakítanának ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom