Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Villamossínen a szegedi könyvtár

Szeged - Ha az olvasó nem megy a könyvtárba, akkor a könyvtár megy az olvasóhoz – akár ez is lehetett volna a szegedi városi bibliotéka ötletének mottója tegnap, a könyves vasárnapon. Ilyen még nem volt, a Somogyi ugyanis egy napra mobil alegységet nyitott a Szegedi Közlekedési Társaság jóvoltából a nosztalgiavillamoson.
A nagyállomás és a rókusi pályaudvar között bárki felszállhatott, beiratkozhatott, kölcsönözhetett. A cserebere börzébe is be lehetett szállni; kicsik és nagyok leadták kiolvasott könyvüket, és választottak helyette maguknak mások által otthagyott olvasmányt.

Igaz, a Somogyi „villamosítására" ez volt az első példa, ám mobil könyvtár korábban is létezett. A hatvanas évek óta a fiókkönyvtári kisasszonyok jótékonykodnak. Záróra után gyalogszerrel elbaktatnak a mozgásukban korlátozott lakótelepi olvasókhoz, szatyrukban a kölcsönkiadványokkal – tudtuk meg Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgatótól.
A hetvenes években a partfürdő lubickoló vendégei sem maradtak szellemi táplálék híján; a Somogyi strandkönyvtárt működtetett a Tisza-parton három négyzetméteren ötszáz szórakoztató kötettel, napilappal. „Olvasótermet" egy fa árnyékában rendeztek be. Mozgókönyvtár ma is létezik, könyveket a Dóm téri központból és a fiókokból is lehet házhoz kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom