Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Villamosváró-vita

Hosszú évek óta tart a vita, hogy megmaradjon-e a szegedi Dugonics téren a beton-üveg villamosváró és jegypénztár. Nem is nyúlt hozzá sem az SZKT, sem a város. Most rendbe hozzák a tetejét.
A sétány kapuja lehetne a szocreál építmény Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Közlekedési Vállalat 1958-ban bízta meg Tarnai István Ybl-díjas szegedi építészt a Dugonics téri villamosváró tervezésével. A pavilon 1960-ban készült el betonból és üvegből. Azóta a saját korában is merésznek számító szerkezetet megviselték az évtizedek. A döntéshozók véleménye eltér, egyesek szerint le kellene bontani, mások inkább felújítanák. Ezért sokáig nem történt vele semmi, csak pusztult.

A napokban mozgolódás kezdődött a pavilonnál. Kérdésünkre a helyi védettséget élvező építmény gazdája, a Szegedi Közlekedési Társaság illetékesei meglepődtek, nem tudtak semmiről. Ők már lemondtak a jegypénztárról, most egy vállalkozó üzemelteti az üvegkalitkát. A városi főépítész ugyancsak elcsodálkozott. Úgy emlékezett, régen valóban beszéltek a villamosváróról, hogy csak felújítva maradhat fenn, de a város sem tett újabb lépést.

Végül megtudtuk: Szögi László szakmérnök felügyeli a betontető színének kiválasztását. A szakember elmondta, nem lesz nagy meglepetés, az
Régi-új pavilon

Az eredeti tervező, Tarnai István évekkel ezelőtt már készített terveket a felújításra. Az üvegfalat és a jelenlegi jegyárusító fülkét lebontanák. A tetővel fedett terület két oldalán egy-egy hatszögletű, üveg-acél szerkezetű kis pavilon állna: egyikben busz- és villamosjegyeket árulnának, a másikba pedig átköltözhetne jelenlegi helyéről a közkedvelt péksüteményes bolt.  
építmény szürke marad. És hogy mi a jelentősége a vitatott küllemű jegypénztárnak? A mérnök elmondta: szerinte logikus szerkezet, érdekes alakzat. A kétely azért merült fel, mert szokatlan a helye és borzasz-
tóan elhanyagolt. A szakember szerint nem zavaró, hiszen különféle stílusú épületek veszik körül, megtalálható mellette a szocreál, az eklektikus és a szecessziós stílus is. Felújítva elegánsan beilleszthető lenne a környezetébe.

Jelenleg a tetejét festik át a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkásai, de előtte kijavítják a tető éleinek hibáját. A pénzt a körzet önkormányzati képviselője, Hekáné Szondi Ildikó biztosítja hozzá a képviselői alapjából. A festés 324 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom