Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Villámvész a füvészkertben

A füvészkert legmagasabb fájába, a harmincméteres szecsuáni ősfenyőbe csapott bele a villám a napokban – méteres-kétméteres, gigantikus szilánkokat hasított ki belőle. Ugyanez a villám megölt egy gólyát, egy másik viszont hatalmas tölgybe vágott bele.
– Csak remélni tudjuk, a villámsújtotta faóriások túlélik az elektromos vihart, de még semmi sem biztos – mondja Mihalik Erzsébet, a szegedi füvészkert igazgatója, az SZTE növénytani tanszékének vezetője. A villámkárosult legmagasabb fa a harmincméteres szecsuáni ősfenyő, mely a bejárathoz közel foglal helyet, és nagyon meghatározza a botanikus kert kinézetét. A villám a csúcsközeli részbe csapott bele, és karnyi vastag, méteres-kétméteres „szilánkokat" vágott ki belőle. Az egyik ilyen, gigantikus szilánk betörte a közeli üvegház falát is. Ugyanez a villám, pontosabban annak egyik „mellékága" megölte a szecsuáni ősfenyő közelében fészkelő egyik gólyát is.

– Már második éve költenek itt gólyák, ez a fészekalj azonban a villámcsapás miatt tönkrement. Hiszen az életben maradt gólya órák hosszat kénytelen a tojásoktól távol lenni, táplálékot kell keresnie – mondja a füvészkert-igazgató. A villámcsapott példány, oktatási célokat szolgál majd, kitömve.

Egy hatalmas tölgybe is belevágott a villám, a tó mellett – mintegy ikerpárja annak a másik tölgynek, ami tavaly szenvedett villámcsapást.
Ha sikerül előteremteni a szükséges – százezres nagyságrendű – összegeket, darus kocsit hív a füvészkert, és a sérült felületeket fatapasszal bekenik, megakadályozva a korhadást.


Kérdőjeles nyárfaveszély

A közhiedelem szerint a nyárfa vonzza leginkább a villámot a fák közül. De akkor hogyhogy épp a szecsuáni ősfenyőbe, és a tölgybe vágott bele a villám, amikor a városban nagyon sok a nyárfa? A füvészkertvezető szkeptikus a nyárfák villámvonzó hatásával kapcsolatban: több évtizedes munkája során sosem találkozott villámsújtotta nyárfával. Fazekas József, a Dalerd Zrt. vezérigazgató-helyettese is azt mondja: nem igazán a fa fajától függ, hogy vonzza-e a villámot vagy sem, hanem a magasságától. Ha egy fa kimagaslik a környezetéből, érvényesül a „csúcshatás", és odavonzza a villámot. Az erdészet nyárfaültetvényei – ahol a fák azonos magasságúak – nem károsodtak a közelmúltban a villámtól. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Víztorony tér áll és egyelőre vár

Szeged legrégebbi lakótelepe, Tarján, két részből áll. A Budapesti körúttól a töltésig tartó északi… Tovább olvasom