Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Vilmáznak, sírnak és tanulnak az egyetemisták

A Szegedi Tudományegyetem legtöbb karán ezen a héten befejeződik a vizsgaidőszak. A TTK-n már jövő hétfőtől tanítanak, máshol utóvizsgahétnek minősül ez az időszak. A kollégisták többsége utolsó vizsgájára készül és ereje végén jár. Többségük kora délutántól hajnali kettő-három óráig tanul. Kávéval kezdenek, és amikor érzik magukon a fáradtság első jeleit, ismét az automatához vonulnak.
Az elsőéves Darazsacz Péter közgazdaságtant, Hurton Zsuzsa csillagászati földrajzot tanul. Fotó: Gyenes Kálmán
Legalább harminc fok és az asztalt beterítő jegyzethalmaz fogadott bennünket a Herman Ottó Kollégium kilencedik emeleti tanulószobájában. Az elsőéves geográfus, Hurton Zsuzsanna és a közgazdásznak készülő Darazsacz Péter utolsó vizsgájára tanul. A lánynak tíz, a fiúnak hat vizsgája volt a félévben. Mindketten végső erőtartalékaikat mozgósítják.

– Előző héten három vizsgám volt, ma is vizsgáztam és holnap is fogok. Soha nem szoktam kávézni, de ilyenkor kivételt kell tennem. Csak így tudok ébren maradni – mondja a fáradtságtól karikás szemű Zsuzsa. A vizsgaidőszakot az egyik energiaital-gyártó cég is kihasználja termékének népszerűsítésére. Ingyen élénkítőt ad a kollégistáknak. – Úgy gondoltam, sokáig fent tudok majd maradni. Megittam, letusoltam, majd olyan fáradt lettem, hogy muszáj volt lefeküdnöm. Szerencsére másnap nem volt vizsgám – mesél Zsuzsa az energiaital hatásáról.

A diákok többsége kora délutántól hajnali kettő-három óráig tanul. Kávéval kezdenek, és amikor érzik magukon a fáradtság első jeleit, ismét az automatához vonulnak. – Késő este komoly sor szokott kialakulni a gép előtt – meséli Péter. Borbényi Katalin egyike azoknak, akiket leginkább megviselt a vizsgaidőszak. Nem csoda: a lány végzős közgazdász, ráadásul már a második diplomájáért szállt harcba.
Elmondása szerint idegeire ment a tanulás, rendszeresen kap sírógörcsöt.
Vilma, te édes!

A kollégiumban úgy tartja a hagyomány, hogy a hermanos fiúk és a mórás lányok a vilmázással tudják bebiztosítani a másnapi sikeres vizsgájukat. A vilmázás abból áll, hogy a vizsgát megelőző éjszakán a hermanos fiúk felmennek a tetőre, és pontban éjfélkor átkiabálnak a Móra-kollégiumba: Viiiii...-Viiiii...-Viiiiilma! A mórás lányok pedig visszakiabálják: Eeeen-geeedj-beee! Aki részt vesz a szertartáson, annak a legenda szerint nem kell félnie a bukástól.
– A szigorlatok előtt két-három nappal már enni sem tudok. Kipróbáltuk, egyfolytában tizenhat órás tanulásra is képesek vagyunk. Ezt persze nem lehet a végtelenségig csinálni, de egy-egy vizsgára fel tudja turbózni magát az ember – mesél tanulási szokásairól. Azt is elmondja, néha olyat csinál ilyenkor, amit máskor nem tenne meg. – Az egyik vizsgám előtt esett le az első hó. Pár barátnőmmel hajnalban lementünk a kolesz elé, és elkezdtünk papucsban hógolyózni. Miután kitomboltuk magunkat, visszament mindenki a könyve mellé, és folytatta a tanulást – meséli.

A kollégiumban több száz diákra vár még nagy éjszakázás a hét hátralevő részében. Akik túlvannak a vizsgákon, inkább hazautaznak. Nem fájdítják tanuló társaik szívét. – Ha valakit meglátnánk, hogy bulizni megy, amikor nekünk még tanulni kell, nagyon pórul járna – mondják többen is. Hangjukból azonban kivehető volt: legszívesebben ők is egy szórakozóhely felé tartó társasághoz csapódnának, és mihamarabb elfelejtenék a vizsgaidőszak összes megpróbáltatását.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hatszázezret ''ér'' Tas vezér

A rendőrség ötszázezer forinttal megtoldotta, így már hatszázezer forint üti a markát annak, aki az… Tovább olvasom