Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

VIP-kórtermektől a műhibaperekig

Felkerült az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjára (www.ebf.hu) annak a részletes felmérésnek az eredménye, ami az egészségügyi intézmények minőségét elemzi. A makói kórház és a szegedi klinikai központ adatai még hiányoznak.
Csak a fekvőbeteg-ellátást 483 szempont szerint vizsgálta az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) legfrissebb felmérése, 11 témakörben, a betegjogok érvényesülésétől az extra szolgáltatásokon és a várólistákon át a dolgozók helyzetéig. A kórházba készülők ezeket böngészve tájékozódhatnak arról, hogy mire is számíthatnak egy adott intézményben.

A vásárhelyi kórházról megtudhatjuk: tavaly 4 panaszt kapott, és csupán 1 kártérítési pere volt – ez viszont még nem zárult le. Vélhetően az ágyszámleépítésnek „köszönhetően", de sokkal kevésbé zsúfoltak a kórtermek, mint az országban másutt: 3 kórteremre jut 1 OEP-finanszírozott ágy, míg az átlag 1 kórteremre 3,46 ágy. 1 és 2 ágyas, térítéssel igénybe vehető szobából is több van, mint másutt, sőt ezek ára is jóval szerényebb: 3 ezer forint éjszakánként, míg az országos átlag 11 ezer 500 illetve 6800 forint. A 14 évnél fiatalabb betegek mellett viszont térítési díj nélkül alhat ott a szülő, de csak külön helyiségben. A felmérésből kiderül az is: testedzési lehetőséget ugyan nem, ingyenes szűrővizsgálatokat viszont igénybe vehetnek a munkatársak, akik dohányfüstmentes környezetben dolgozhatnak.

A szentesi kórházhoz tavaly 19 panasz érkezett, ebből 6-ot találtak megalapozottnak. Két kártérítési per indult a kórház ellen – egy traumatológiai és egy intenzív ellátással kapcsolatos ügyben –, ezek még folyamatban vannak. Az országos átlagnál kevesebb hely miatt – 1 kórteremre 3,74 ágy jut – itt a 14 évnél fiatalabbak is kénytelenek felnőtt kórtermekben feküdni, viszont a velük éjszakázó szülőtől itt sem kérnek pénzt. 1 és 2 ágyas kórteremből jobban állnak az átlagnál: előbbiből 13, utóbbiból 35 áll rendelkezésre. A munkatársak ingyen mehetnek gyógyfürdőbe, viszont nem jár nekik ingyenes szűrővizsgálat. Furcsa azonban, hogy – súlyponti kórház státusa ellenére – sem a szülészeti, sem a sürgősségi ellátásról nem adtak információt.

Hangsúlyosak az informatikai fejlesztések a deszki mellkasi betegségek szakkórházában – derül ki az intézményt elemző mutatókból. Van például virtuális panaszláda és a megye egyetlen intézményeként internetezni is lehet a kórházban. Emellett a pluszszolgáltatások díjai is elérhetők a kórház honlapján. Viszont a hely szűkösebb az országos átlagnál: 4 OEP-finanszírozott ágy jut egy kórteremre. Több beteg jut egy gyógytornászra (22) és egy ápolóra is (18), mint másutt: előbbi országos átlaga 18, utóbbié 7,7.

Szegeden és Makón még dolgoznak rajta. A szegedi klinikai központ és a makói kórház adatait is kerestük, de nem találtuk az EBF felmérésében. Kovács Iván, a klinikai központ hivatalvezetője elmondta: idén a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása olyan sokáig tartott, hogy nem tudták határidőre leadni a mutatókat, de dolgoznak rajta, és amint elkészül, továbbítják az EBF-nek. Úgy tudjuk, a makói kórház is hasonló okokból maradt el a felmérés eredményeivel.

Szakrendelések

A járóbeteg-ellátást külön adatsor elemzi: a vásárhelyi rendelőintézetben 10-féle szakrendelés elérhető munkaidő után is, míg Szentesen csak 3. Az előjegyzési időkhöz képest Vásárhelyen 15, Szentesen 30–60 perc késésre kell számítani. Unaloműző újságokat viszont csak Vásárhelyen árulnak a szakrendelőben. Meglepő lehet, de sem Szentesen, sem Vásárhelyen nincs pelenkázó helyiség a terhesgondozáson azoknak a várandós nőknek, akik kisbabával érkeznek – derül ki az adatokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára egyelőre nem kommentál

Szeged - Az SZDSZ vasárnapi, rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésével kapcsolatban szerettük volna… Tovább olvasom