Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Virágba borultak a szegedi temetők

Szeged - A halottak napi tömeg elkerülése miatt már tegnap zsúfolásig megteltek a szegedi temetők. Az ünnepeken speciális menetrend lép érvénybe. A rendőrség és a városőrség a közbiztonságban és a forgalomirányításban veszi ki a részét.
Ezrek keresték fel szeretteik sírját a közelgő halottak napja miatt a hét végén a szegedi temetőkben. A tömeget szerették volna elkerülni, ám a Belvárosi temetőben már így is komoly forgalmi dugók alakultak ki vasárnap délelőtt: a behajtó autók egymást és a csokrokkal, koszorúkkal, mécsesekkel érkező gyalogosokat kerülgették.

Temetői árak

Teamécsest 25 forintért, nagyobbacskákat száz-háromszáz forint között láttunk tegnap a Belvárosi temetőben. Koszorút háromszáz forinttól több ezer forintig árulnak. A legkisebb virágcsokrokért is legalább százötven forintot kérnek az árusok.

– Igyekszünk korlátozni a behajtást, és arra kérünk mindenkit, hogy a temető parkolóit használják. Még nem volt olyan évünk, hogy ne történt volna valami koccanás – mondta Hódi Lajos. A Szegedi Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától azt is megtudtuk: az ünnepek alatt nem kell behajtási díjat fizetni. A forgalmat a temető bejáratánál városőrök irányították: jelezték az autósoknak, hogy mikor kanyarodhatnak ki és be, illetve a 3F-es villamossal érkező gyalogosokat kísérték át az úttesten.

Szinte minden második sírhelyen friss virágot lehetett látni, sokan gereblyével, kapával, locsolókannával és metszőollóval érkeztek. Az emlékezés mellett a sírokat is rendbe tették. A régi koszorúktól és elhervadt virágoktól pedig szempillantás alatt megteltek a temető konténerei. A legtöbb embert – bár a halottak napja november 2-a – az eddigi tapasztalatok szerint mégis csütörtökre várják. Hódi Lajos elmondása szerint november 1-jétől az eddigi évekhez hasonlóan egyirányúsítják a forgalmat: behajtás a Fonógyári, kihajtás a Bajai út felől lesz. Új kezdeményezés: a Belvárosi, a tápai és a dorozsmai temetőben több vadfigyelő kamerát szereltek fel. Többek között ez pásztázza majd esténként a környéket: a különböző lopásoknak szeretnék ilyen módon elejét venni.

– A Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén október 29-étől megerősített szolgálattal felügyelik kollégáink a temetők külső-belső biztonságát. Mind az egyenruhás, mind pedig a civil ruhás állomány kiemelten ellenőrzi a közbiztonságot. A közlekedés zökkenőmentességét pedig már szerdától segítik a rendőrök – mondta M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városok a városban Szegeden

Szeged - Szeged történelmi városrészei az elmúlt évtizedekben, évszázadokban sokat fejlődtek, mégis… Tovább olvasom