Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Virágok borítják el a szegedi temetőket

Szeged - Ezekben a napokban megszépülnek a sírok Szegeden, egyre több virág kerül a keresztek mellé. A temetők üzemeltetői hosszított nyitva tartással és fokozott biztonsággal segítik a látogatók nyugalmát – nem csak a hétvégén.
– Hetente kétszer-háromszor kijövünk mostanában a temetőbe. Többször, mint máskor. Koszorút majd halottak napján hozunk, most csak a vágott virágokat hagyjuk itt – magyarázta Erényi Györgyné, aki a Belvárosi sírkertben válogatta a virágokat unokája, Györgyi segítségével.
A hozzátartozókhoz hasonlóan ilyenkor a temető üzemeltetői is fokozottan figyelnek a sírkertek tisztaságára. A Belvárosiban a munkaügyi központból kirendelt húsz ember lombtalanítja, takarítja nemcsak az utakat, mint máskor, hanem a sírok közét is.

Nagymama és unoka – együtt válogatta a virágokat a belvárosi temetőben Fotó: Schmidt Andrea
Nagymama és unoka – együtt válogatta a virágokat a belvárosi temetőben
Fotó: Schmidt Andrea

– Idén is egyirányúsítjuk a temetőt: a mindenszentek és halottak napján autóval érkező látogatók a Fonógyári úton hajthatnak be, és a Bajai úti kapun ki a temetőből. A dorozsmai sírkertnél pedig az utcai forgalom lesz egyirányú – mondta Hódi Lajos, a köztemetőket üzemeltető Testamentum Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a nem köztemetőben található katonai emlékműveket és a város által gondozott sírokat is külön gonddal szépítik. A díszkivilágítás, a fokozott védelem, a takarítás és a többi ünnepi intézkedés hozzávetőleg 2,5-3 millió forintba kerül.


Hosszabb nyitva tartás
A temetők ezen a héten hosszított nyitva tartással várják a hozzátartozókat, a Belvárosi temető például 7 órától 20-ig fogad látogatókat. A hétvégén szinte mindegyik sírkert reggel héttől este nyolcig lesz nyitva. Ezzel párhuzamosan a temetői ügyintézés ideje is meghosszabbodik.

A Belvárosi sírkertben ezen a héten – a dolgozók mellett – 10 városőr ügyel a sírok és a hozzátartozók biztonságára. Valamint segítenek majd az ideiglenes egyirányúsítás betartásában. A városőrök éjszaka is őrzik a köztemetőt. A felekezeti sírkertek közül a katolikus Alsóvárosiban és a Dugonics temetőben is a városőrség segít a rendfenntartásban, a forgalomirányításban és a könnyebb parkolásban is – tudtuk meg a temetők gondnokaitól. A Dugonics temetőben vasárnap misén vehetnek részt a hozzátartozók, igény szerint sírszentetlést is tartanak.

A sírkertek üzemeltetői a tűzveszélyre hívják fel elsősorban a figyelmet. A nyughelyek, urnafalak elhagyása után a gyertyákat, mécseseket ajánlott eloltani, nehogy meggyulladjanak a száraz virágok és koszorúk. A hulladékot a kijelölt lerakóhelyen kell összegyűjteni, a vízcsapot nem szabad nyitva hagyni. Íratlan szabály továbbá, hogy a temetőben nem illik dohányozni és a mobilokat is ajánlott kikapcsolni vagy legalább lehalkítani.

Rendőrségi jelenlét

A városőrök mellett a polgárőrség és a rendőrség is kiveszi a részét a halottak napi intézkedésekből a nagyobb temetőknél. Segítik a közlekedés és a parkolás zökkenőmentességét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendőrség az ilyenkor előforduló bűncselekményekre: a nagy tömegben több a tolvaj, és gyakoribb az autó-feltörés.

Olvasóink írták

 • 4. morci 2009. október 31. 17:16
  „mert bronz,érték,mozdítható elviszik...ennyi.”
 • 3. Novák Gy. 2008. október 30. 18:10
  „Ez nem hozzászólás, csak máshová most nem tudok írni -- de temetői dolog. Ellopták Kukovecz Nana festőművész sírkövéről a bronz borítást a városi díszsírhely-parcellából.”
 • 2. Piki 2008. október 30. 13:42
  „Szerintem a nagymami sírjához (Belvárosi temető) hétvégén kivivendő műkoszorúnak is hűlt helye lesz jövő hétre.
  Az "ötösöm" ilyen biztos lenne, mint ez a megérzésem.....??!
  Figyelem.!!!!!: Az orkokra nyomatékosan figyeljen mindenki!!!!”
 • 1. Mike3 2008. október 30. 11:17
  „"a nagy tömegben több a tolvaj, és gyakoribb az autó-feltörés. "

  az orkok ilyenkor sem alszanak. szorgos egy népség ez, nem is értem mi bajunk velük!

  kíváncsi vagyok, hogy most is lesz-e édességes stand a parkolóban, gumicukorból készült vámpír fogsorral.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a tapasztalt rendőr az országban

Megdöbbentően alacsony – az országban 32,2, Csongrád megyében 31,9 év – a rendőrök… Tovább olvasom