Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Virágos balkonok, kis szépséghibákkal

Sokan nem mennek nyaralni, a természetet viszont imádják – a balkonnövényeket egyenesen nekik találták ki. Aki akarta, mostanra beültette új palántáit – és a növények vagy megmaradtak, vagy nem. Ha megmaradtak, minden rendben; de ha nem?
A legtöbb ember úgy vásárol növényt, hogy neki melyik tetszik; az hogy a növényeknek is vannak igényeik, többnyire csak utólag derül ki. Például, amikor a növény sehogyan sem akar új virágot hozni, és egyik levelét a másik után dobja el. Mindez odafigyeléssel, gondos ápolással elkerülhető – mondja Grániczné Bakos Éva kertész, dísznövényüzlet-vezető. Jó például, ha az öntözést nem ötletszerűen és hektikusan végezzük, hanem folyamatosan gondoskodunk a vízutánpótlásról. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre akarják megoldani növényeik víz- és tápanyagellátását, s eleve tápoldatos vízzel locsolnak. Holott először „működésbe kell hozni" a gyökérzetet, ehhez pedig víz – mégpedig állott, s a környezettel azonos hőmérsékletű víz – kell. A tápoldatozás csak ezután következhet, kevesebb vízzel. Egyébként olykor csupán ki kell várni, míg az üvegházban nevelt, edzetlen növény alkalmazkodik a balkon szélsőségesebb körülményeihez – és utána föltartóztathatatlanul jön a virágáradat.

Távlocsolás

Ha mégis elmegy az ember nyaralni, gondot okozhat a rendszeres növényöntözés. Amennyiben vízadagolós balkonládát vásároltunk még tavasszal, szerencsénk van. Ha nem olyat vásároltunk, magas peremű alátétet kell tenni a láda alá, s kaviccsal feltölteni. A kavics közül folyamatosan szivárog a talajba a víz a láda lyukain keresztül. Fokozza a vízellátás-biztonságot, ha a talajt a kertészetben kapható, vizet magába szívó zeolittal takarjuk le – mondja a szakember.

Persze vannak bonyolultabb esetek is. Ha balkonunk árnyékos, és mi fényigényes növényt vettünk, nem vonhatjuk felelősségre a növényt, ha késlelkedik a virágba borulással. Jellemzően fénykedvelő – és népszerűségi listavezető – a muskátli, akár álló, akár kúszó. Szintén szeret fényben úszni a petúnia, a sárga-borostyánszín bársonyvirág („büdöske"), az égszínkék virágú bojtocska, és a szalviaként is ismert, valóban paprikapiros paprikavirág. A záporvirágnál fénykedvelőbb növényt nehéz említeni – borult időben nem is igen tárja szirmait. Ugyancsak kedveli a fényt az illatos miniszegfű – ha jó helyre került, most nyílik –, s a többnyire liláskék csillagvirág.

Akadnak viszont árnyéktűrő növények is, például a begónia, a vízifukszia (pistike); legárnyéktűrőbbek, nedvességet is igénylők a borostyánok – ha tűző napra ültettük ki őket, legjobb esetben túlélésre fordítják a bennük rejlő lehetőségeket. De még előttünk a nyár, semmivel sem késtünk el – akár új növények ültetésével sem! S az elárusító sosem azért mondja a növényekről, amit mond, mert monologizálni akar – érdemes odafigyelni tanácsaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor-emlékkoncert a zsinagógában

Gregor Józsefre emlékeznek utolsó közéleti kávéházi fellépésének egyéves évfordulóján a szegedi… Tovább olvasom