Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Virágszirom a nyelvbe, patkó az orrba

Korábban a lázadó rockbandák vagy a börtönlakók ismertetőjegye volt a tetoválás, testékszer, mára az önkifejezés módszere lett. Nincs kivitelezhetetlen minta vagy ékszer, a sterilitásra, higiéniára viszont ügyelni kell.

– Gondolkozz el a saját testeden – javasolja Bíró Hubert, egy belvárosi tetoválószalon munkatársa, aki tíz éve űzi a test dekorálásának mesterségét. – A tetoválás ugyanis az önkifejezés eszköze. Volt már 62 éves kuncsaftom is. Egyedi, az adott személyiséghez illő rajz készül. Nem varrom fel egy nap hússzor a kisördögöt! Mivel képileg már bármit meg lehet jeleníteni, akár festmények, portrék is kerülhetnek a testre – mondja. Határozottan állítja, volt már olyan kuncsaftja, aki felesége vagy gyermeke arcképét kérte a bőrére.

Csontközelben fájdalmas

A tetoválás csontközelben, például a könyöknél fáj a legjobban, függően az alany bőrtípusától és fájdalomtűrésétől. Alkalmanként 2-3 órán át lehet festeni a bőrfelületet, így Bíró Hubertnek van olyan vendége, akin már egy éve dolgozik. A festékek természetes anyagokból, ásványokból készülnek. Fontos, hogy steril környezetben kerüljenek a bőrbe.

A test díszítése régebbi, mint maga a beszéd – állítja a testékszerekkel foglalkozó Tasnádi Gábor. – A kereslet nem évszakfüggő. Előfordul, hogy egy nap hatot is megcsinálok, aztán egy hétig senki sem jön – meséli. A testékszerek 70 százalékát szerinte lányok viselik – számukra nagyobb a választék, másrészt bátrabbak is. Kerülhet mondjuk virágszirom a nyelvbe, tüske a fülbe, patkó az orrba, különböző méretű golyókat pedig el lehet helyezni a tarkóba, szegycsontba vagy akár a szemöldök alá is.

Az orvosi acélból, fémérzékenyek számára pedig szilikonból készülő ékszerek ötezer forintnál kezdődnek. Lehetetlen pedig nincs – egy srác például a szemöldökei közé egy piros csillagot álmodott.

Madonnával kezdődött a henna divatja

Aki csupán ideiglenesen díszítené testét valamilyen motívummal, választhatja a hennát, melyet Madonna tett népszerűvé. Demus Judit, aki hennafestéssel foglalkozik, elmondta: egyelőre nem dúl az őrület, heti 2-3 vendége van mindössze. Egyikük, az egyetemista Szandra először három éve festette a bőrét. Ottjártunkkor éppen indaábra készült a kezére, nyáron a kezén vagy a bokáján mindig hord valamilyen mintát. Néhányan kérdezték, hol csináltatta, volt, aki rosszallóan nézte. Nem félt a káros következményektől, mert Judit elmondta neki, hogy a henna egy növény, a festéket levelei őrleményéből készítik víz, citromlé és eukaliptusz hozzáadásával, tehát semmilyen mesterséges anyagot vagy vegyszert nem tartalmaz.

A legfiatalabb páciens

– Indiában az esküvő előtt két nappal a hölgyek hennapartyt tartanak, először kifestik a menyasszonyt, majd az anyóst. Minél sötétebb a megszáradt festék, annál jobban fogja szeretni az ara az anyósát. Ez a nép azt tartja a hennáról, hogy „áldást és gazdagságot hoz viselőjének", főleg a párkapcsolataiban – meséli Judit. A mintát száraz állapotban 4-6 órát kell fennhagyni, kézfejen, derékon 10 napig, bokán akár egy hónapig is megmarad.
Legfiatalabb páciense eddig egy 5 hónapos kisbaba volt, akinek egy macit festett a kezére.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom