Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Virágzik az allergén parlagfű

Már virágzik a parlagfű, kényszerkaszálást azonban egyelőre egyetlen telken sem rendeltek el. Az ok: későn hozták a jogszabályt, még nem járt le a határidő, amelyet a kipostázott felszólításokban meghatároztak a gyomnövény kiirtására.
Elkezdett virágozni Magyarország legallergénebb növénye, a parlagfű. Bár a közterületeket és a főutak menti területeket folyamatosan kaszálják, az elhanyagolt magántelkek tulajdonosait pedig felszólítják a gyommentesítésre, az már most látszik: idén sem lesz jobb a helyzet, mint az előző években. Vagyis az allergiásokat legföljebb a sok eső mentheti meg attól, hogy hónapokig szenvedjenek a pollenektől.

Kovács Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatóhelyettesétől megtudtuk: eddig összesen 180 hektár belterületi pázsitot, valamint 39 hektárnyi út menti zöldsávot kaszáltak le. Emellett a különböző lakossági bejelentések alapján közel 40 hektár parlagfűvel szennyezett területet tisztítottak meg, és nagyjából még ugyanennyire számítanak a közeljövőben. – Kényszerkaszálásra eddig még nem érkezett hozzánk felkérés – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Ennek oka, hogy a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban csak a nyár elején született új törvény. – A jelenlegi rendszer szerint belterületen először felszólítjuk az elhanyagolt telkek tulajdonosait vagy kezelőit a kaszálásra – mondta el Tasi Tamás, a városüzemeltetési iroda ügyintézője. – Ha a tulajdonos nem irtja ki telkén a parlagfüvet a megadott határidőre, az ügyet hivatalból átadjuk a körzeti földhivatalnak, hiszen az ő hatáskörükbe tartozik a terület pontos behatárolása. Miután az ottani szakemberek is elvégezték a helyszínelést, csak utána hoznak határozatot a kényszerkaszálásra.

Erre egyelőre még egyetlen alkalommal sem került sor, felszólítás azonban több száz ment ki az önkormányzattól. – A tavalyi és idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a felszólítások kézhezvételét követően a tulajdonosok néhány napon belül lekaszálták a telküket – mondta Tasi Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedlenek a szegedi utcanévtáblák

Római körút helyett „Kapisztai", Mátyás tér helyett „Temesváry" – olvashatjuk… Tovább olvasom