Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Virgilius Moldovan szobrai megérkeztek Szegedre - Csupasz testek a Reök-palotában

Ezúttal monumentális, színes szilikonszobrok horgonyoznak le Szeged belvárosában, a Reök-palotában. A román származású kortárs szobrászművész, Virgilius Moldovan 21 alkotását látja vendégül a szecessziós épület egészen nyár végéig.
Már az aulában négy monumentális, nehezen elfelejthető alkotás állítja el a látogatók lélegzetét, amint belépnek a Reök-palotába. A román származású Virgilius Moldovan kiállítása csak ma délután 5-kor nyílik meg, de a legtöbb szobor már elfoglalta a helyét szerdán – a művész pedig az utolsó simításokat végezte tegnap a második emeleten.

 – Más, mint amit mi Európában megszokhattunk az aktok kapcsán – meséli Nátyi Róbert művészettörténész a kiállított szobrok kapcsán, aki azt is elmondta, hogy a XX. század elején megváltozott a művészek testről való gondolkodása.
Csupasz testek a Reök-palotában - Galéria


A 21 alkotás méretben és látványban sem utolsó. Az aulában lévő, meztelen férfiszobor hasáig ért Nátyi Róbert, aki a tárlatról mesélt. Elmondta, hogy a kiállítás és a művész végre rácáfol arra, hogy monumentális alkotások csak bronzból készülhetnek. Elvégre Moldovan szobrai főként szilikonból és némely esetben gipszből formálódtak. Úgy véli, művészettörténeti ismeretek nélkül is élvezhető a kiállítás, bár sok rejtett analógia felfedezhető.

 Akad itt Picassót megformáló meztelen szobor, egy egyszerű kart megörökítő alkotás is, és Nietzsche-portré is. A Bécsben élő művész munkái zavarba ejtően pontosak, kihangsúlyozzák a legapróbb előnytelen részleteket is. A valóságnál is valóságosabbak. Az aula és a második emelet mellett az irodában is elhelyeznek egyet a szobrok közül. Hiába nem az erotikáról és a szexualitásról szól a kiállítás, mégis tizennyolc éven felüliek látogathatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a zákányszéki sekrestyét - Hívek gyűjtötték össze a munkához szükséges öt és fél millió forintot

Bővítik a zákányszéki sekrestyét - Hívek gyűjtötték össze a munkához szükséges öt és fél millió forintot
A katolikus jótékonysági bál bevételéből és a hívek adományából bővítik a zákányszéki templom… Tovább olvasom