Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Virtuális műtő Szegeden

Sokkal többet műtenek, mint a korábbi rezidensek, de nem igazi betegeken gyakorlatoznak a szegedi orvostanhallgatók az idei évtől. A diákok a Sebészeti Műtéttani Intézetben felépített virtuális műtőben tanulhatják meg a különféle beavatkozásokat. Az első óra az alapokról szólt.
A hallgatók a Sebészeti Műtéttani Intézetben gyakorolhatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Az igazihoz teljesen hasonlító műtőben, „virtuális betegen" tanulnak operálni az idei évtől a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, melyen a szegedi, a pécsi és a debreceni orvoskar sebészeti műtéttani intézetei nyertek konzorciumként, több mint 222 millió forintból átalakítják a sebészeti gyakorlati alap- és szakképzési rendszert. Egy másik, 60 milliós pályázattal pedig az orvosjelölteknek az idei évtől sokkal több tapasztalatszerzésre lesz lehetőségük, ráadásul úgy, hogy közben egyetlen igazi betegen sem kell gyakorolni.

– Régen több olyan beavatkozás volt, amelyeket állatokon tanítottunk be a hallgatóknak, ám az állatvédelem miatt ezeknek a lehetőségeknek a köre fokozatosan szűkült – mondta el Boros Mihály, az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. – Más feladatokat betegeken, vagy saját magukon hajtottak végre, de az utóbbi időkben már az olyan egyszerű művelet, mint az injekciózás is egyre nehezebb volt, ha a beteg megtudta: ő az első páciens, akinek az orvostanhallgató injekciót ad.

A modern sebészet kialakulásával arra is egyre kevesebb lehetőség nyílt, hogy a diákok egy tapasztalt sebész mellett végignézhessenek egy-egy műtétet. Hiszen sok esetben használják már azt a módszert, amikor nem kell megnyitni a testet, hanem a bevezetett műszerek segítségével, kívülről végzik el a beavatkozást. Ezeknek az eszközöknek a finom használatát viszont nem lehet megfigyeléssel elsajátítani. Ezért úttörő jelentőségű az a virtuális műtő, amelyet az országban elsőként a szegedi hallgatók vehettek birtokba. Itt ugyanis pontosan ezeket a műtéteket gyakorolhatják, csakhogy nem embereken, hanem állati szerveken, illetve emberi szerveket és szöveteket utánzó eszközökön. Mindemellé az elmélet elsajátításában számítógépes program is a segítségükre lesz, amelyből a szükséges alapmozdulatokat már a műtőbe kerülés előtt megismerhetik.

Az első órán természetesen műtétről még szó sem volt, mert még ha csak virtuális világ is az, amelyet a Sebészeti Műtéttani Intézet alagsorában építettek fel, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az igaziban. A harmadéves hallgatóknak tehát az alapoknál kellett kezdeniük: megtanultak bemosakodni, beöltözni és szabályosan közlekedni a steril helyiségben. Aki azt hinné, ezek egyszerű dolgok, próbáljon meg nyolc percig kezet mosni úgy, hogy a kézfejét egyszer sem lógatja le, vagy végezzen kemény szellemi és fizikai munkát órákon át úgy, hogy közben még az sem mindegy, hogyan kerüli meg a mellette álló kollégáját.

Az óra végén a diákok kivétel nélkül lelkesedtek. – Engem csak a kíváncsiság hajtott, mivel leendő fogorvosként sosem fogok műtőben dolgozni. De nagyon tetszik, amit itt megtanulhatunk – mondta Zsedényi Ádám. Évfolyamtársnője, a kardiológusnak tanuló Kliment Ágnes viszont fontos tapasztalatokat szerezhet ezeken a gyakorlati foglalkozásokon, jóval többet, mint a korábbi évfolyamok hallgatói közül bárki is. – Nyári gyakorlaton voltam már műtőben, de most legalább majd nemcsak nézem, hanem magam is részt veszek az operációkban. Nagyon örülök, hogy mi lehetünk az elsők, akik már így tanulhatjuk meg a szakmánkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZKT: földön és égen

Felmondják a szegedi repülőtér üzemeltetőjével kötött szerződést, és a Dózsa Gábor vezette SZKT-t… Tovább olvasom