Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Visszaadná rakparti parkolóit a múzeum

Egymást érik az autók a rakparton, ahol viszont a Móra Ferenc Múzeum számára fenntartott parkoló kihasználatlan. A területet a város adta a múzeumnak, de a közművelődési palota hajlandó lenne tárgyalni a visszaadásról.
Négy év alatt 2600-ról 2200-ra csökkent a fizetős parkolóhelyek száma Szegeden, és a közeljövőben újabb 300 parkolóhely szűnik meg a városban – írtuk korábban. A Huszár Mátyás rakparton ingyenes a parkolás, ezt az autósok ki is használják. Tóth István Tibor, az SZKT igazgatója lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta, a Huszár Mátyás rakparton hivatalosan mindössze 80 hely van, ennek ellenére volt, hogy közel 170 autót számoltak össze, többségük szabálytalanul várakozott.

A Móra Ferenc Múzeum számára fenntartott rakparti parkoló ugyanakkor sokszor kihasználatlan, ugyanis az intézménynek az épület előtt is van parkolója, és a munkatársak legtöbbször ott várakoznak.

Szeged, a rakparton a Móra Ferenc Múzeum dolgozóinak fenntartott parkolóhelyek üresen állnak.

A rakparton a Móra Ferenc Múzeum dolgozóinak fenntartott parkolóhelyek gyakran üresek.
Fotó: Frank Yvette


– Mindez a közművelődési palota felújításával függ össze. A beruházás uniós pályázatból történt, az önerőt a megye – mint fenntartó – állta, de a szegedi önkormányzat is beszállt a programba úgy, hogy parkolót adott a múzeumnak a rakparton. A szándék az volt, hogy az iskolásokat és más látogatócsoportokat szállító buszoknak legyen hol várakozniuk – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

Hozzátette: valóban sokszor kihasználatlan a parkoló. 3–4 kollégája ugyan rendszeresen használja, de előfordul, hogy nem is a kiállítóhely járművei várakoznak ott.

12–16 milliós veszteséget okozott a hó

Mintegy 12–16 milliós veszteséget okozott a Szegedi Közlekedési Kft.-nek a februári nagy mennyiségű hó – mondta Tóth István Tibor, a cég igazgatója. Ebből 8 millió a bevételkiesés, a többi a takarítás költsége.
A múzeum nyitott a várossal való tárgyalásra, az uniós pályázatban foglalt ötéves határidő ugyanis letelt, már hozzá lehet nyúlni a rendszerhez. Az intézménynek az épület előtt 20 parkolóhelye van, de további ötautónyi hely a mellvédnél is található. Ez a terület azonban a városé. A múzeum szerint méltányos csere lehetne, hogy ők visszaadják a városnak a lenti parkolók felét, és megkapják a fenti ötöt. Ez azonban tárgyalást igényel – hangsúlyozta Medgyesi Konstantin. Hozzátette azt is: ötletként felmerül a múzeum alatti mélygarázs lehetősége, ami városképi szempontból sem lenne utolsó megoldás. Ehhez azonban uniós pályázatra lenne szükség.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Bandi78 2012. március 25. 12:51
  „3-4 kollégája ugyan rendszeresen használja (ők volnának az intelligens emberek),
  de előfordul, hogy nem is a kiállítóhely járművei várakoznak ott (ezeket meg rendszeresen el is szokták szállítani).”
 • 29. Torontál 2012. március 25. 09:05
  „Örüljenek, hogy kisírtak fenntartott ingyenes helyeket a várostól..Parkoljanak csak a rakparton és örüljenek , hogy csak 50 métert kell sétálniuk.A múzeum mellett meg alakítsanak ki néhány kulturált, repi parkolót.”
 • 28. greg 2012. március 23. 21:25
  „Amikor olvadt a hó akkor járhatatlan volt a Móra környéke a kocsik okozta sár miatt. 10 centis vízről nem is beszélve ami járdát borította.”
 • 27. messzegedi 2012. március 23. 19:04
  „A múzeum dolgozói inkább lent várakozzanak a parkolóban. Csak az utóbbi pár évben divat a fenti parkolás. Nem esik le a gyűrű az ujjukról, ha sétálnak 50 métert. A sétányt ne parkolónak használják!

  Ezen kívül jó lenne, ha végre felszámolnák a múzeum körüli ásatások okozta disznóólat! Ha nincs pénz a folytatásra, és a megfelelő bemutatásra, hát temessék vissza a romokat. Majd ha gazdagok lesznek akkor 2 nap alatt újra kiássák. Az addig rendelkezésre álló néhány évtized alatt viszont nem akadályoznák az itt élő 170 ezer embert és az ide érkező vendégeket abban, hogy használják a sétányt.”
 • 26. macs 2012. március 23. 12:25
  „24. Kerekes,
  nálad a maximális 10 pont!
  Jó lenne, ha az érintettek is elolvasnák!

  Más. A múzeum mögötti ásatást körülvevő kerítést, miért nem lehet normálisan megcsinálni? Mennyi pénz kellene hozzá? Anno egyszer volt egy akció a lépcsőnél lévő oroszlánok megmentésére, most nem lehetne szervezni egy hasonlót a kerítésért? Mondjuk szervezhetne a múzeum egy jótékonysági koncertet és a bevételből megcsinálhatná?”
 • 25. Haho66 2012. március 23. 08:54
  „16-os hsz-hez hozzáfűzve:
  -a NAV-osok az Bocskai utcában az épület udvarán parkolhatnak ingyen, annyi autó, amennyi befér. Aki kiszorul, az fizet.
  -az SZTE-en van ingyenes parkolásra jogosító kártya (az egyetem egyébként fizet ezekért a helyekért, tehát az SZKT-nak nem veszteség). Itt is igaz, hogy aki befér az befér, a többi fizet. Az, hogy a TIK alatt hogyan működik, nem tudom, de miután az az egyetem épülete, nem hiszem, hogy az alatta kialakított mélygarázsért fizetni kellene.”
 • 24. Kerekes 2012. március 23. 08:26
  „Azért számomra az elgondolkodtató, hogy a Múzeum dolgozói, akik egy útépítés előtt aprólékos munkával feltárják a 564. honfoglalás kori sírt, és minden törött cserép darabban értéket látnak, ennek eredményeként fantasztikus kiállításokat szerveznek nekünk laikusoknak a régvolt dolgok szépségéről, ezzel szemben a gyönyörű múzeumunk - mert a mienk - előtti gyönyörű téren állnak az autóikkal.
  Feltétlen szükséges? Nem hiszem. Legalább is ott parkolni nem. Ha esetleg terepre mennek, és szállítani kell valamit, akkor igen, ha túl nehéz és így egyszerűbb a bepakolás, de parkolni egy parkban? Morbid. Mintha a nappalimban tartanám a sáros bakancsomat, mert úgy könnyebb felvenni. Na, édesanyámtól kaptam is volna szépen, de gondolom a múzeumi dolgozók is.”
 • 23. bagoly980 2012. március 23. 00:03
  „Egyszer régen láttam egy plakátot, ha jól emlékszem, akkor egy egészségügyi intézményben. Így szólt: "Itt az intelligens emberek nem dohányoznak. A többieknek pedig tilos."
  Intelligens emberek nem parkolnának a múzeum előtt akkor sem, ha ehhez joguk lenne. Néhányan ezt fel is érték ésszel, és a rakparton parkolnak. Azok számára pedig, akik ezt még nem érték fel ésszel, meg kellene tiltani.
  Csakhogy ehhez nemcsak intelligencia kellene, hanem némi önmérséklet is, szemben a kicsinyességgel, amely azt mondatja az illetékesekkel, hogy "nehogy már lemondjak bármiről is, amihez jogom van..."
  Félre kellene tenni a politikai ellentéteket, az önös érdekeket, és bárki is legyen a terület vagy a múzeum gazdája, az oly módon gondoljon erre a területre, erre a parkra, amit ápolnia és szépítenie kellene, és nem mint egy potenciális parkolóra.
  A megalomán és értelmetlen felvetéseket pedig el kellene felejteni, le kellene szállni a földre.
  Ki kellene szállni az autóból, de nem a parkban, hanem a környéken, vagy akár messzebb.
  A park legyen park és ne parkoló.”
 • 22. CsImre 2012. március 22. 20:46
  „Nem tudom, Móra Ferenc mit szólna, ha a róla elnevezett parkot a kultúrpalota előtt ilyen disznóólként látná viszont. A múzeum mögötti gödör, és a mellette lévő kerítés meg járda egy ótvar moldáv faluszéli putrisor színvonalát idézi, és akkor most bejelentik a múzeumiak, hogy nem akarnak lépcsőzni, ezért inkább még helyet kérnek a fémdobozaiknak a kultúrparkban. Nem tudom, valahogy ez annyira nem szimpatikus.”
 • 21. Zsoltee0716 2012. március 22. 20:00
  „20. okz63 2012.03.22. 19:49

  "Sajnos nem nyert, ugyanis a Tisza és árterülete - a rakpart is az - nem a város tulajdon"

  Kié amúgy? ATIKÖVIZIG-re tippelek:)”
 • 20. okz63 2012. március 22. 19:49
  „19. Zsoltee0716 2012.03.22. 19:34
  "Rakpartot könyökből vissza kellene állítani fizetősre."

  Sajnos nem nyert, ugyanis a Tisza és árterülete - a rakpart is az - nem a város tulajdona, így azt nem hasznosíthatják. Ezért lett ismét ingyenes, mivel bizony ezt számon kérték a városon. ;- )

  De bevallom, én örülök neki, hogy inkább itt parkolnak ezek az autók, mint a belvárost csúfítják. Azóta meg lehet pl. az IKV-nál is állni, ha egy számlát be akar dobni az ember, vagy pl. a mozinál, színháznál, és még folytathatnám, merthogy nem mindenki bringázik azért még és ezt el kell fogadni.

  De ha már kérdés ez a néhány múzeumi parkoló autó, akkor szerintem se a Móra parkot csúfítsa el. Helyette legyen nekik a Stefánián néhány hely vagy a gyakorlatilag kihasználatlan rakparti buszparkoló részen ingyenes parkolás, a Roosewelt tér alatt meg maradjon a teljes rész ingyenes.”
 • 19. Zsoltee0716 2012. március 22. 19:34
  „17. Commander-V2 2012.03.22. 15:55

  Belvárosba itt lehet ingyen parkolni(rakpart kivételével). Rakpartot könyökből vissza kellene állítani fizetősre.”
 • 18. Koszta 2012. március 22. 19:33
  „Csatlakozom a vuk, kilo, commander csoporosuláshoz... miszerint a park nem parkoló!
  Legalábbis korábban nem volt az, csak mostanság... és talán a jövőben sem lesz az...
  Parkoljanak a múzeumi autók lenn a rakparton... Ahogyan más is, úgy ők is ingyen...
  Ám fenn, a múzeum előtt, a parkban ne rontsák az összképet... Ne parkolják be a teret... Se ingyen, se fizetősen...
  Mert az nem tetszetős, nem városképi... Sétányt, teret, parkot nem illik autókkal csúfítani...
  Vagy ha igen, akkor nosza, legyen parkoló Szeged minden tere, parkja... Mert miért pont egy legyen kivétel, szemben a többivel?
  Sőt, a múzeum hátulja is legyen akkor parkoló... Úgyis rendezetlen az a terület, csúnya... Majd a sok autó eltakarja... Már ha van aki hajlamos még a szarkazmusra...
  :-)
  Szóval komolyra fordítva, vissza az első mondatra... Ne a múzeumnál, a parkban parkoljon a múzeumi autósok járműparkja, hanem le velük, a rakpartra!”
 • 17. Commander-V2 2012. március 22. 15:55
  „A múzeum előtti parkolót kellene bezárni mert borzalmasan csúnya a szökőkút előtti rész az oda lerakott terepjárókkal.”
 • 16. Olvasóka 2012. március 22. 12:40
  „7. kakoszeged 2012.03.22. 09:25
  Nem értem, hogy miért kell a múzeumi dolgozóknak ingyen parkolniuk. Melyik intézménynek, cégnek a dolgozóinka van még ilyen lehetősége??????

  Általában az állami cégek dolgozóinak "jár" az ingyen parkolás a munkahelyük környékén. Pl: NAV, ATIKÖVIZIG, SZTE, önkormányzati képviselők, bírósági dolgozók...........hirtelen ennyi jut eszembe.
  Őket megilleti, hogy miért különbek ők mint mások, nem tudom.”
 • 15. Church 2012. március 22. 12:37
  „Kénkő szag terjeng a Múzeum körül! Kövér Múzeumosok szövögetik gonosz terveiket, hogyan hajthatnák uralmuk alá Szeged Város összes fizetős parkolóhelyét! Hívni kell az Inkvizíciót!!! Értesíteni a Pápát!
  Mikor pedig felszabadulna a Móra Park, az elhízott Múzeumosokat pellengérre kellene állítani: minden reggel futtatni őket a Palota körül, aztán fogyókúrás tornán kellene részt venniük a Parkban, ahol eddig garázdálkodtak az autóikkal. Közben szentölt vizes permettel hintené őket egy ördögűző. :)”
 • 14. csiperke73 2012. március 22. 12:37
  „Nem csak eltenni az illegálisan bezsebelt parkolási díjat hanem áldozni is a takarításra belőle!
  Amit apáink és anyáink összadolgoztak azért illegálisan pénz beszedni aljas szemétség!!!”
 • 13. vuk 2012. március 22. 11:57
  „11. kakoszeged 2012.03.22. 10:56
  Oke, ebben is megegyezhetunk, ne legyen nekik ingyenes :)
  Sot azt mondanam, hogy a kepviseloknek se legyen az a Szechenyi ter kornyeken, raadasul nekik a tomegkozlekedes is ingyen lenne..
  Szeretettel varunk a Critical Mass-en apr 22-en :)”
 • 12. kilo 2012. március 22. 11:31
  „Úgy látom, csak be kell állnom a sorba: parkoljanak a rakparton, ne álljanak autók a Móra-parkban!”
 • 11. kakoszeged 2012. március 22. 10:56
  „9. vuk!
  Tök igazad van és a héten áttérek a bicajra, mert már igazán szupi az idő, de engedd meg nekem, hogy megtiltsam nekik az ingyenes parkolást :DD legalább innen üzenve :DD”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Györgyi-emlékszoba a TIK-ben

A kedden Szegedre érkezett Andrew V. Schally szerdán délelőtt a Radnóti-gimnáziumban ismerkedett meg középiskolás diákokkal. Tovább olvasom