Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Visszacserélik az üres PET-palackokat

Szeged - 5-10 forintért cseréli vissza a Tesco hipermarket tegnaptól a PET-palackokat és az alumíniumdobozokat. Ugyanakkor a nejlonszatyrokért lassan mindenhol fizetni kell, így szeretnék visszafogni a műanyag táskák pazarlását. Mindkét intézkedés célja a környezetvédelem.
Visszaveszik tegnaptól a PET-palackokat és a fémdobozokat a Tesco üzletei. Az a céljuk, hogy hozzájáruljanak a műanyag és az alumíniumtermékek újrahasznosításához, ezáltal a környezetvédelemhez. A palackot és a dobozt is ötösével veszik vissza, pénzért. Ezzel szeretnék motiválni az embereket a tudatosabb vásárlásra, életmódra – tudtuk meg Hackl Mónikától, a Tesco Global Zrt. kommunikációs vezetőjétől.
– Az összenyomott PET-palackokat és alumíniumdobozokat bálázzuk, majd egy újrahasznosítással foglalkozó kft.-nek adjuk. A visszaváltással csökken a kezeletlen, szennyező hulladék, és az emberek is jól járnak
– mondta Hackl Mónika.

Egyre több üzletben kérnek pénzt a nejlonszatyrokért. A legolcsóbb zacskók 5-8 forintba kerülnek, de akár ötven forintot is elkérhetnek egyes szatyrokért a boltok. Ennek is az a célja, hogy kevesebbet használjunk. Országosan körülbelül 50 millió nejlonszatyrot viszünk haza hetente, tehát fejenként nagyjából ötöt.

Tegnaptól már fizetnek is a PET-palackokért. Fotó: Karnok Csaba
Tegnaptól már fizetnek is a PET-palackokért. Fotó: Karnok Csaba

– Kézzel szétválogatjuk a szemétbe dobott zacskókat, bálázzuk, majd eladjuk. A lágy műanyagból szemeteszsákot készítenek. A PET-palackoknál is hasonlóan járunk el, abból előbb granulátum készül, amiből műszálakat gyártanak, és a textiliparban hasznosítják – magyarázta Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-
profit Kft. igazgatója.

Hozzátette: Szegeden évente 350 tonna, vagyis körülbelül 50 kisteher-
autónyi PET-palack gyűlik össze. A bálákat folyamatosan értékesítik, bár a recesszió miatt csökkent az értékük.

– Az ár mindig változik, de most több mint a felére csökkent. Korábban 45 forintért adtuk kilóját, most 15 forintot kapunk érte – mondta Szabó Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Szerb repülők Szeged felett

Hatvankilenc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e… Tovább olvasom