Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Visszafogott, decens Sztornó

A Sztornó producere, Czabán György Magyarországot a kényszervállalkozók országának látja, a főszereplőről, Lovasi Andrásról pedig az a véleménye: jó választás volt. Lovasi filmzenéről, forgatókönyről, borról gondolkodik.
A főszereplő, Lovasi András és a producer, Czabán György a szegedi bemutató előttFotó: Segesvári Csaba
Harmincas tanár, két gyerekkel, feleséggel. Nyár van, meleg a panel, sok a kísértés, az APEH meg levelet küld. Lassú összeomlás, krimiszerű elemek. A Sztornó című magyar film a Közgáz Vizuális Brigád (KVB) alkotása, a főszerepet a Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András játssza. A zenész nem először szerepelt filmben, de főhősként most debütált.
– Jó döntés volt Andrást választani, klassz volt vele dolgozni. Személyisége beleillik a koncepcióba, alapvetően ilyen típusú emberre gondoltunk – mondta Czabán György, a Sztornó producere, a KVB egyik alkotója.

– A rendező (Pálos György) szemét dicséri, ha ez valóban így van – reagált Lovasi – A másik lehetőség az lett volna, hogy nagyon nagy színész vagyok, és eljátszom a tőlem távol eső karaktert, de mivel ez az eset nem áll fenn, tehát ha nézhető ez a film, annak köszönhető, hogy jó szemű volt a rendező.

– Miért az APEH a mumus? – kérdeztük Czabán Györgyöt, aki közölte: az adóhatóság általános szimbólum. Kényszervállalkozók országában élünk. Kevesen csinálják jól, sokaknak tanulni kell még a vállalkozói létet. Másoknak meg inkább nem kéne megtanulniuk, helyette írni, alkotni kellene.

Az alkotás nem demokratikus dolog

A Közgáz Vizuális Brigád filmes egyesületként alakult 1983-ban. Eddig a KVB gondozásában kilencvenkilenc rövidfilm és hat egészestés mozifilm készült el. Szellemi műhelyként működnek, olvasnak, írnak, filmeket néznek. Baráti társaság, ami fogyasztja és átszűri magán a kultúrát. Minden ötletnek van gazdája, aki legegyenlőbb a tagok között. A Sztornó legegyenlőbbje Pálos György rendező, forgatókönyvíró, operatőr volt. „ Mert az alkotás nem demokratikus dolog " – fogalmazott Czabán György.

Az újrafilm kontra eredeti ötlet kapcsán a producer elmondta, a bátorság és az ötlet hiánya eredményezi, hogy Magyarországon ma ennyi remake készül.
– A kor, amiben élünk, baromi izgalmas. Jelenős változások vannak a társadalomban, életmódban, szokásokban. Európai polgárságot, kapitalizmust tanulunk. Közvetlen reagálni arra ami van, nagyon nehéz. Még nem alakultak ki a sablonok, sémák, a műfaji kliséi annak, hogyan lehet ma Magyarországról filmet csinálni. A Sztornó decens, visszafogott alkotás. Kérdés, hogy ma lehet-e ilyen típusú filmet forgatni, amikor a moziban látható filmek radikális ingerekkel dolgoznak. Én is gondolkodom, hogy ennél harsányabb mozit kellene készíteni, de majd meglátjuk.

Lovasi azt mondja, az első napi musztereken olyan volt visszanéznie magát, mint amikor először hallotta az énekhangját egy kazettáról. „Eléggé kiábrándító."
– Sokat tanultam abból, hogy mi az, ami nem működik képben. Inkább csak elvenni kellett a gesztusaimból. Picit sok volt, sokat hadonásztam, sokat rángatózott a fejem, valószínűleg a kamera miatt lehetett így, de az is lehet, hogy alapvetően ilyen vagyok.

Zöldtea, bor

A szegedi bemutató előtt Lovasi András zöldteát kortyolgatott. Koncertek előtt is ezt iszik? – érdeklődtünk a zenésztől, aki visszakérdezett: alkoholfogyasztási szokásait firtatjuk-e, majd közölte: vörösbort szokott inni, lehetőleg jó minőségűt, mert egyetért a mondással: „az élet túl rövid ahhoz, hogy szar borokat igyunk".

A filmben András 11 éves lánya, Lovasi Eszter is szerepel. Őt Pálos György egy családlátogatás alkalmával szemelte ki. Lovasi örült a sok dicséretnek, amit a lánya kapott, és elismerte, hogy a film izgalmas kirándulás egy gyerek számára. De ha Eszternek ezt naponta kellene csinálni, nem biztos, hogy örülne a család. A filmtől egyébként továbbra sem zárkóznak el, de az énekest a játéknál jobban érdekli a zene, a forgatókönyvírás.

– Szerintem fogok még valamilyen módon filmekbe beleszólni. De mondjuk úgy, hogy filmszínészi ambícióimat most kielégítettem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom