Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Visszafogott vendégjárás

Szeged - Csak a legnagyobb szegedi szállodákban volt jó a nyári forgalom, a kisebb panziókban jelentősen visszaesett idén a vendégek száma. Várhatóan a belvárosi éttermek, cukrászdák is rosszabb szezont zárnak, mint tavaly.
- Jó nyári szezonunk volt, erősebb, mint a tavalyi: a szobafoglalások aránya 65-ről 70 százalékra emelkedett, a vendégek is többet költöttek nálunk, mint tavaly – közölte Szabó Mihály, a szegedi Novotel hotel vezetője, akit az idei nyár forgalmáról kérdeztünk. Az igazgató azt mondta, náluk nem érződik a világgazdasági válság hatása. A nyári, Dóm téri előadásokkal tarkított hétvégék telt házzal mentek, a beeső vendégeknek szobát csak hét közben tudtak adni. A növekvő forgalom szerinte független a Forrás átmeneti bezárásától. Augusztus végéig – a szabadtéri, a SZIN és a halfesztivál idejére – is sokan foglaltak már szobát, vendégeik 60-70 százaléka külföldi.

A Roosevelt téri Halászcsárda is megérzi, ha éppen nincsen szabadtéri előadás. Fotó: Karnok Csaba
A Roosevelt téri Halászcsárda is megérzi, ha éppen nincsen szabadtéri előadás.
Fotó: Karnok Csaba

A Tisza Szálló vezetőjétől, Balogh Andreától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előadási napjain telt házaik voltak, illetve lesznek, és egyre többen érdeklődnek olyanok is, akik a Szegedi Ifjúsági Napok idejére szeretnének szállást foglalni. Idén magasabb a foglaltság mértéke, mint tavaly, de hét közben itt is érezhetően kevesebb a vendég.

Már a fagyi sem kell annyira

  – Június végéig 8 százalékos volt a forgalomcsökkenés az A Cappellában, és a többi nyári hónap sem hozza vissza már a kiesést – mondta el Gyuris László. A Klauzál téri cukrászda tulajdonosa úgy látja, jóval kevesebb a vastagabb pénztárcájú vendég, a tavaly nagyobb számban érkező francia, spanyol és olasz turisták idén teljesen elmaradtak. A Dugonics téri cukrászdában, amit idén vettek át, szintén nagyobb forgalomra számítottak – tette hozzá a tulajdonos.

A kisebb szállásadóknál viszont egyértelmű a forgalomcsökkenés. A belvárosi Hotel Koronában például júliusban 30 százalékos volt a visszaesés 2008 júliusához képest. Csáki Bea tulajdonos szerint telt ház csak a szabadtéri előadási napjain volt, a vendégek nem maradnak egy hétvégénél tovább. Augusztusra sem várnak javulást, sőt: 35 százalékos forgalomcsökkenésre számítanak. Hasonlóról számoltak be más szegedi panziók vezetői is, de kérték, ne hozzuk nyilvánosságra a nevüket.

– Érezhető a válság. Legalább 10 százalékkal kevesebb a külföldi turista, még a szabadtéri előadási napjain is kevesebben térnek be hozzánk, pedig olyankor akár éjjel 2-ig is nyitva tartunk – magyarázta Ferenczi Dezső, a Roosevelt téri Halászcsárda vezetője. Legtöbben az István, a király legkevesebben a Béjart-balett és a Turandot idején vacsoráztak náluk. A jövő heti Elisabeth-előadások idejére viszont már sok asztalfoglalásuk van – akkorra várják a nyári csúcsot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sándorfalvi fiú nem ért haza

Sándorfalva - Egy 23 éves sándorfalvi fiú halt meg abban a balesetben, ami Szeged határában történt szombaton hajnalban. Józsika a baleset előtt a szegedi Napfény Campingben szórakozott. Tovább olvasom