Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Visszahozták a Honfoglalást, restaurálták a múzeum kincsét

Hazahozták a szegedi Móra Ferenc Múzeumba Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán mutattak be. A tárlat nézőcsúcsot döntött: több mint 360 ezren látták.
A Munkácsy-kép, kicsomagolás után, még keret nélkül, a múzeum nagytermében. Fotó: Schmidt Andrea
Ezúttal nem lovakon, hanem kamionnal érkezett Szegedre Árpád vezér és országhódító serege: tegnap visszahozták Budapestről Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét. A képet a Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy-kiállításán mutatták be. Az áprilistól augusztusig nyitva tartó tárlat anyagát tizenegy európai országból és az Egyesült Államokból gyűjtötték össze. A bemutató minden idők legsikeresebb magyarországi kiállításának bizonyult: 360 ezren látták a festményeket, köztük a Móra Ferenc Múzeum féltve őrzött kincsét, a Honfoglalást.

Munkácsy 1892–93-ban festette a képet, amely 1895-ben került Szegedre. Személyesen a művésztől vásárolta meg a múzeum az alkotást. A kép színei kissé megfakultak az utóbbi évtizedekben, ezért a galéria vállalta, hogy a kölcsönadásért cserébe restaurálják a művet. Így is történt: a szegedi múzeum közönsége mostantól már megújult állapotában csodálhatja meg a híres festményt.

A fővárosban kiállított Munkácsy-képek egy részét Debrecenben még láthatják a művészetkedvelők. Pákh Imre huszonnyolc festményből álló gyűjteményét szeptembertől november végéig állítják ki a cívis városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom