Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Visszakapta várát és múzeumait Szeged városa

Szeged - Önkormányzati tulajdonba került július 1-jétől 152 állami könyvtár- és múzeumépület. Erről Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszélt Pécsett. Utalt rá, hogy ennek köszönhetően könnyebbé válik a megyei jogú városokban található, megyei hatáskörű ingatlanok működtetése.
Az átadást a megyei jogú városok vezetői kezdeményezték; az ingatlanok gazdája az állam volt, fenntartásukat ugyanakkor az elmúlt két és fél évben az önkormányzatok látták el. Egy kézben egyszerűbb lesz a felújítás, bővítés és az uniós támogatások bevonása. Az állami normatíva 10 százalékos emelését tervezik, hogy az intézmények a környező településeket érintő többletfeladatokat vállalhassanak. Ez országosan évi 913 millió forint pluszpénzt jelent.

Csongrád megyében az intézkedés 5 szegedi épületet érint: a Móra-múzeumot, az intézmény raktárát, a várat, a Fekete Házat és a Varga Mátyás kiállítóhelyet. A Somogyi-könyvtár eddig is városi kezelésben állt. A rendszerváltásig az ingatlanok városi tulajdonban voltak, utána 2011-ig a megyei önkormányzat volt a gazdájuk. 2012 januárjától az államhoz kerültek, onnan jutottak most vissza a városhoz. Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetője elmondta, a változásra az idei költségvetés készítésekor még nem szánhattak forrást. Sürgős beavatkozásra természetesen van tartalék, de nagyobb javítást jövőre sem terveznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fényűzés és pompa nyomában

Nem a pezsgő, a kaviár, az osztriga a luxus egy étteremben, hanem az élmény. Tovább olvasom