Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Visszamenőleg behajtják az egészségügyi járulékot

Szeged - Több ezer Csongrád megyeiről továbbra sem tudni, jogosultan veszi-e igénybe az egészségügyi ellátást. Ezt április óta ellenőrzik az intézmények, illetve a MEP. A megyei egészségbiztosító a jogviszonyok rendezése érdekében huszonnégyezer embert és több száz munkáltatót szólított fel.
Huszonnégyezer értesítést küldött szét idén április óta Csongrád megyében az OEP arról: az érintett egészségügyi ellátásra való jogosultsága – a központi nyilvántartás szerint – rendezetlen. Akik úgy gondolták, jár nekik az ellátás, visszaküldték az úgynevezett adateltérési nyilatkozatot a megyei pénztárnak (MEP). Az értesítettek közül csak 14 ezer 250-en éltek ezzel. Ez azt jelenti: a megyéből nagyjából tízezer embernek december közepén továbbra is tisztázatlan a jogviszonya. Egy részük – több mint ezer ember – elismerte, hogy nem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, a többiekről egyelőre nem tudni biztosat. Lehet, hogy nem jogosultak az ellátásra, de az is, hogy igen – csupán eddig nem vették a fáradságot, hogy ezt jelezzék.

Olcsóbb lesz potyázni

Aki nem jogosult az ellátásra, annak idén még a minimálbér 9 százalékát kell havonta járulékként leróni, ha jogosultságot akar szerezni. Ez most 5800 forint. Jövőre a jogviszony nélküli betegeknek 4350 forintot, azaz 1500 forinttal kevesebbet kell fizetniük havonta az APEH-nek az ellátásért.

Április óta ellenőrzik a járó- és fekvőbeteg-szakellátók a páciensek jogosultságát a szolgáltatásokra. Decembertől ehhez az on-line kontrollhoz csatlakoztak a házi- és fogorvosok is. Aki ezt elmulasztja, attól megvonják finanszírozása 10 százalékát. A szakellátókat már szeptembertől szankcionálják, az alapellátásban ezzel csak jövő júliustól élnek. Erre azért van szükség, hogy kiszűrjék azokat, akik igénybe veszik az ellátást, de jogosultságuk nem szerepel a rendszerben.

Mint Schleining Ibolyától, a MEP igazgatójától megtudtuk: az ellenőrzés során felszólították a bejelentésre kötelezetteket – azaz a munkáltatókat, vállalkozókat, ellátást adó intézményeket, oktatási intézményeket –, hogy jelentsék be az egészségügyi szolgáltatásra jogosultakat a pénzárnál. Felszólították az államkincstár, munkaügyi központ és nyugdíjfolyósító illetékeseit is: jelentsék be jogosultként mindazokat, akiket valamilyen ellátásban részesítenek, de eddig nem jelentettek be. A megyében így összesen 780 munkáltató, 46 polgármesteri hivatal és 38 oktatási intézmény kapott felszólítást.

Gondot jelentett egy ideig az őstermelők jogviszonyának rendezése. Közülük ugyanis ezerötszázan jelezték, hogy jogosultak az ellátásra – novemberig viszont így nem szerepeltek az OEP nyilvántartásában. Miután az OEP és az APEH adatbázisát „összefésülték", nagyrészt bekerültek a jogosultak körébe – év végéig vélhetően rendeződik az összes őstermelő jogviszonya. Most a kevés munkavállalót alkalmazó kisvállalkozók okozzák a legnagyobb gondot, mert ők korábban gyakran nem jelentették be dolgozóikat.

Az igazgató elmondta: azokat a betegeket jövőre is ingyenesen ellátják, akik nem szerepelnek az OEP nyilvántartásában. Ha azonban a „kiszűrt" páciens nem bizonyítja jogviszonyát okiratokkal a megyei pénztárban, adatait az APEH-hez küldik át. Ez a szerv öt évre visszamenően behajtja az elmaradt járulékokat és annak kamatait.

Olvasóink írták

  • 2. jiom 2007. december 23. 19:55
    „ki tart vissza?”
  • 1. :( 2007. december 22. 11:41
    „Veszem a kalapot és még az idén ITTHAGYOM EZT A KUPLERÁJT. Ennyi volt. Majd ha nem a zsidó tőke helytartói ülnek a nyakunkon, visszajövök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi ajándék a kamatmentes számla

Szeged - Elengedi a kamatokat az áramszolgáltató, ha még decemberben befizetjük adósságainkat. Más közszolgáltatók nem élnek ilyen akciókkal, ahol korábban próbálkoztak ilyennel, ott nem vált be. Tovább olvasom