Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Visszatérnek a hirdetőoszlopok

Szegedet plakáterdő csúfítja: sok a program, kevés a legális plakátolóhely. A Városkép Kft. azt tervezi, hogy ötven darab, fa köré telepíthető hirdetőhengert állít a városban. A választási plakátolástól ez már nem menekít meg, de a kluboknak, szórakozóhelyeknek olcsón kínálna legális hirdetési felületet.
Ilyesmiről lenne szó, modernebb kivitelben. Fotó: Frank Yvette
Az illegális plakátragasztókkal szemben a Városkép Kft. az elmúlt egy év alatt kétszáz esetben tett feljelentést. Ennél a szabálysértésnél a büntetési tétel 10 ezertől 100 ezer forintig terjedhet. Miközben a társaság szigorúan fellép a tilosban ragasztgatók ellen, az is nyilvánvaló: azért vannak ennyien, mert Szegeden kevés a legális plakátolóhely. A városban rengeteg a program, ezek közzétételére több felületre lenne szükség. Ezért a kft. azt tervezi, hogy visszaállítja a városban a hirdetőhengereket. Első körben ötven fa köré építenének hirdetőoszlopot, ebből tizet a belvárosban állítanának fel.

A Városkép Kft. komplett szolgáltatást kínálna. A hirdetőhengereket megfizethető áron tervezik bérbe adni, az árlistát most dolgozzák ki. A pénzért cserébe nemcsak a helyet biztosítanák, hanem felragasztanák és el is távolítanák a plakátokat, valamint karbantartanák a fák köré felállított hengereket.

A fák köré telepíthető hirdetőhengerek engedélyeztetése – a kihelyezésükhöz építési engedély szükséges – még folyamatban van. Várhatóan tavasszal állítják fel a hengereket. Az önkormányzati választás kampányában tehát az ötven új hirdetőhely nem jelent pluszfelületet, viszont például a szórakozóhelyek legálisan reklámozhatják majd programjaikat.

Azt a néhány régi hirdetőhengert, ami még megtalálható a városban – például a József Attila sugárúton és Újszegeden – lebontják. Annyira rossz állapotban vannak ugyanis, hogy a felújításukra nem érdemes költeni.


Elkezdődött

A villanyoszlopokon városszerte láthatók a Fidesz-MPSZ, az MDF, a KDNP és az Együtt Szegedért Egyesület polgármester-jelöltjének, Oláh Jánosnak a plakátjai. Az SZDSZ és az MSZP jelöltjének, Botka Lászlónak az arcképe viszont még nem díszíti az oszlopokat. Az MSZP, ha ragaszt, akkor is csak a kampány utolsó hetében teszi. A választási plakátok kihelyezéséről az 1997. évi C – úgynevezett választási – törvény rendelkezik. Eszerint a választási kampány végéig a jelölő szervek és a jelöltek épület falára, kerítésre kizárólag a tulajdonos engedélyével helyezhetik ki plakátjaikat. A plakátot úgy kell kiragasztani, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátragasztást a középületeken és a közterületeken a helyi önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból megtilthatja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatos osztály a sándorfalvi iskolából

Ötven évvel ezelőtt voltak tizennégy évesek a sándorfalvi iskola végzős nyolcadikosai. Az 1956-os… Tovább olvasom