Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Visszaveszik a gyanús kontaktlencse-folyadékot

Visszavonták a magyar boltokból is a Bausch & Lomb optikai társaság egyik kontaktlencse-folyadékát. A terméket vakságot is okozó gombás fertőzéssel hozták összefüggésbe. Tegnap Szegeden égtek a vonalak az üzletekben, sokan vissza is vitték a folyadékot.
A visszavont termék helyett két másikat adtak. Fotó: Segesvári Csaba
Azonnali hatállyal visszavonta egyik kontaktlencse-folyadékát a Bausch & Lomb optikai társaság. A ReNu Moisture-Loc nevű folyadékot egy olyan gombás fertőzéssel hozták összefüggésbe, amely szélsőséges esetben akár vakságot is okozhat. A betegséget korábban csak az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában észlelték, de nemrég Európában is diagnosztizálták. A termék népszerű Magyarországon is.

– Néhány hete használom ezt a folyadékot, és semmi problémám nem volt vele. Az üzletben ajánlották azzal, hogy ha ebben tárolom a lencsém, akkor nem csak külön fehérjeoldót nem kell használnom, hanem a lencsék dörzsölgetését is elhagyhatom. Ráadásul DVD-filmet is kaptam hozzá ajándékba, így szívesen váltottam – nyilatkozta egy szegedi nő, aki a biztonság kedvéért tegnap mégis visszavitte a folyadékot az egyik Ofotért szaküzletbe. Itt a Bausch & Lomb egy más típusú folyadékát kapta, amellyel kapcsolatban nem merült fel a fertőzés gyanúja. A cserével – mint mondta – jól járt, hiszen a visszavitt szer 360 milliliteres volt, helyette pedig egy 355 és egy 120 milliliteres folyadékot kapott ingyen. A kisebbik folyadék tegnap délben a Tisza Lajos körúti üzletben már elfogyott, és a Kárász utcaiban is csak néhány volt belőle. Az eladók szerint sokan kérték szerdán a cserét és még többen érdeklődtek telefonon. Az egyik boltban úgy fogalmaztak, „egész nap égtek a vonalak".

– Az Ofotért csak egy forgalmazó a sok közül, de üzleteinkben blokk nélkül, akár a megbontott flakonokat is kicseréljük. A hirtelen megnövekedett igény miatt nem biztos, hogy azonnal tudunk másik folyadékot adni, de legkésőbb péntekre mindenhol lesz elegendő szer – tájékoztatta lapunkat a forgalmazók nevében Keresztúri Gábor. Hangsúlyozta: direkt összefüggés nem bizonyítható a megbetegedések és a folyadék között, de a vásárlói bizalom megtartása érdekében indokolt a termék visszahívása.

Ron Zarella, a Bausch & Lomb vállalat elnöke a cég honlapján videoüzenetben tájékoztat az ügyről: a betegek közül többen használták a kérdéses terméket, ezért lehetséges, hogy némelyik flakon tartalma nem megfelelő. Mivel nem tudják melyik, ezért óvatosságból mindet visszavonták.

Az ÁNTSZ Ritoók Emese szóvivő tájékoztatása szerint nem vizsgálja a terméket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A száraz medence nem balesetveszélyes

Szeged napjára hagyományosan lezárják a Móra-múzeum előtti szökőkutat, de az idén el sem indul… Tovább olvasom