Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Viszlát hideg, rossz főnök, adósság, kínzó epegörcs!

Néhányan az epekövüktől, mások adósságuktól és rossz főnöküktől szabadultak meg a téllel együtt Szegeden. A háromnapos télűző mulatság kiszebábégetéssel zárult.
A szegediek a Széchenyi téren égették el a kiszebábot. A tél elűzését három ágyúlövéssel is megtámogatták Fotó: Gyenes Kálmán
– Ez a báb nekünk nem akármit jelent, hanem a tél végét – harsogta az összesereglett szegedieknek a télűző mulatság kikiáltója, Gulyás László vasárnap délután a szegedi Klauzál téren. A férfi kijelentette, ahhoz, hogy a tél ne jöjjön vissza, a jelenlévők együttes akaratára van szükség, ez pedig mással nem fejezhető ki, mint azzal a varázsmondókával, ami gyorsan megtanulható. „Haj, ki kisze, haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj, ki kisze, haj" – énekelték a téren összegyűltek a tápai asszonykórus közreműködésével.

Gulyás László az első sorból kiválasztotta a szegedi „Shwarzeneggert", aki a kiszebábot lesz hivatott átvinni a Széchenyi térre, ahol már égett a tűz. Szükség volt még a város három legerősebb „bikájára", akik a Szekszárdról hozott, télűzésben segédkező ágyút tolták a kiszebáb után. S miután az összes kelléke meg volt a télűzésnek, a tömeg elindult a Széchenyi térre, közben az emberek kézről kézre adták a kiszebábot, merthogy már tudták: egységben a tél messzire zavarása.

A Széchenyi téren mintegy ezren állták körbe a tüzet, énekeltek még egy kicsit, majd végül tűzbe hullt a kiszebáb. Vele együtt elhamvadtak azok a cédulák, amiket a szegediek tűztek a figura ruhájára: ki a rossz főnökétől, ki az epekövétől, reumájától akart megszabadulni, mások az adósságuknak, rossz osztályzataiknak mondtak végleg búcsút. A háromnapos télűző vigalomra hatalmas dörejjel három ágyúlövés tett pontot: ha a kiszebáb elégetése nem lett volna elég, a nagy zaj bizonyára végleg elijesztette a kertek alatt settenkedő telet, elvéve a kedvét attól, hogy visszatérjen a városba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom