Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Vita a SZEOL-pálya sorsáról

Szeged - Egyedül, az SZVSE nélkül adott be pályázatot a szegedi önkormányzathoz a SZEOL-pálya megvásárlására a Szeviép Investment Kft. annak ellenére, hogy az SZVSE korábban megállapodást kötött az építőipari céggel a közös projektről, amit a sportegyesület közgyűlése is szentesített.
Szokol Lajos elnök szerint azért léptek vissza, mert a kiírás más méretű ingatlanra szólt, mint amekkorában megállapodtak, Pistrui László viszont állítja: a Szeviép teljesítette az SZVSE „kívánságát", nagyobb területre nyújtott be pályázatot, és nagyobb összeget is ajánlott érte.

A Szeviép Investment Kft. hétfőn határidőre, délelőtt 10-re beadta pályázatát a szegedi önkormányzathoz a Tisza-parti stadion megvásárlására. A korábbi tervek szerint a Szegedi Vasutas Sportegyesület (SZVSE) a céggel együtt állította volna össze a dokumentációt. Már a pályázati határidő másnapján, kedden, az Index internetes portálon megjelent, hogy Szokol Lajos SZVSE-elnök azt mondta, a vasutasklub nem pályázott, „kihátrált", és erről az utolsó pillanatban, hétfőn reggel tájékoztatta partnerét.

Azért adott volna be közös pályázatot a Szeviép és a sportegyesület, mert mindkét fél számára előnyös csereügyletet szerettek volna kötni. A Szeviép azt vállalta, hogy a 4,3 hektáros SZEOL-pályát megvásárolja – kikiáltási ára 700 millió forint –, azt felújítja, majd az SZVSE tulajdonába adja. Cserébe pedig a vasutas sportklub átadja a Szeviépnek a leromlott állapotú jelenlegi SZVSE-pályát, amelyet az építőipari cégcsoport majd kereskedelmi célokra hasznosít. A terveket nyáron előbb az SZVSE elnöksége, majd annak közgyűlése is megszavazta. Szokol Lajos még a múlt héten is azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy – mivel újabb kedvező ajánlatot kapott a Szeviéptől, még több anyagi támogatást – már „nem sokat kell hozzátenni, hogy elfogadjuk".

SZEOL-pálya 2008. Tájkép csata közben. Fotó: Schmidt Andrea
SZEOL-pálya 2008. Tájkép csata közben.
Fotó: Schmidt Andrea

Ehhez képest hétfőn kiderült, hogy az SZVSE „kihátrált". Akkor most hogyan tovább? Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdaságáért és sportjáért felelős alpolgármestere azt mondta, nem szerepelt a kritériumok között, hogy egy cég egyedül vagy konzorciumban pályázik. Hozzátette, a Szeviép és az SZVSE közötti vitáról van szó, amelyet a két félnek kell tisztáznia.

A Szeviép a pályázatban teljesítette az SZVSE „kívánságát": nagyobb területre nyújtott be pályázatot, 5,4 hektárra, és nagyobb összeget is ajánlott érte. Pistrui Lászlótól, a Szeviép-cégcsoport meghatározó tulajdonosától is megkérdeztük, hogyan tovább. Azt mondta, a Szeviép mindig betartja szerződéses kötelezettségeit. Az SZVSE-vel aláírt megállapodás mindkét fél számára kötelező érvényű. Az eladósodott egyesület szerinte „veszélyes talajra lépett", vállalnia kell a következményeket, súlyos összegek kifizetését. Még tegnap is tettek kísérletet arra, hogy újra leüljenek a másik féllel, és megkérdezzék, akkor mit is szeretnének. De erre az egyesület irányítóitól csak azt a választ kapták, hogy nem akarnak pályázni. Pistrui László azt sem érti, hogy van joga az egyesület vezetésének felülbírálni közgyűlése határozatát.

Használaton kívül. Fotó: Schmidt Andrea
Használaton kívül. Fotó: Schmidt Andrea

„Minden tiszta"

Felhívtuk Ludvig Sándort, a sportegyesület ügyvezető elnökét, hogy megtudjuk, pontosan ki bírálta fölül a közgyűlési döntést, miért nem működnek együtt a Szeviéppel, és hogyan képzelik el a továbbiakat. Ő azonban az elnökhöz irányított azzal, hogy csak Szokol nyilatkozhat. Az elnök a tegnap délutáni ülés után ígért nyilatkozatot. Lapzártánkkor azt mondta, hogy a mostani ülésen nem is foglalkoztak a témával, „nincs tisztázásra váró kérdés", a továbbiakban pedig azt várják, hogy a partner teljesítse a szerződésben foglaltakat. Azért nem vettek részt a pályázaton, mert a kiírás más méretű ingatlanra szólt, mint amekkorában ők a partnerükkel megállapodtak. A közgyűlésük pedig nem a közös pályázatról szavazott, hanem az ingatlanértékesítés feltételeiről.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. tibno 2008. április 25. 21:56
  „-700 milla a SZEOL pálya kikiáltási ára,mely értékesítés esetén a leendő uszoda kezdőrészlete/nem az uszodaépítés ellen vagyunk,de a centerpálya árából maradjon annyi a sportág infrastrukturájában ami legalább az utánpotlás ,és egy felnőtt csapat szükségletét fedezi./
  -a felujitás költségeit ne számold,azért az SZVSE pályájával fizet,s a vasutasok "üzlet esetén " csak saját sportolót engednek be pályájárjukra
  -az,hogy a városnak nincs pénze relativ,60 000 000 000 ft,-os költségvetés 4%-a a sportcélú felhasználás.”
 • 50. pistruil. 2008. április 25. 11:34
  „András!
  Ezerszer megmondtam neked, he gondolkozz!!! Írd le amit "kérek"!
  Egyébként kérdésedre a válasz: azt az apróságot az Újhelyi Pista elrendezi.”
 • 49. cupák 2008. április 25. 11:31
  „TIBI

  Milyen 700 millát vesz el?Írd konkrétan le,mert nem értem.

  Ha nem lesz befektető,nem lesz változás.SENKI nem ad pénzt a lepusztult focira.A SZVSE csődbe megy,a focisuli vegetál,pusztul minden.Az önkormányzatnak nincs!!!! pénze.

  Várom válaszod!”
 • 48. Szetey A. 2008. április 25. 09:13
  „Bevallom én vagyok Joy!
  Igen, és a dolgom, hogy próbáljam demagóg módon itt is úgy hallatni Pistrui hangját, hogy elfedjem a valódi problémákat, és egy kicsit provokáljak. Márkus Tomi adott egy kis cuccot, most beszívtam, és rámtőrt az igazmondás.
  - A cikkben szándékomban sem állt, mint ahogy egy első kommunikáció szakos hallgató is tenné, rákérdezni a legfontosabb anomáliára: SZEPLŐ ÚR, HOGY A PICSBE KÉPZELI, HOGY EGY KIÍRT PÁLYÁZATRA ÚGY AD BE ANYAGOT, HOGY NEM FELLE MEG A KIÍRÁSNAK. EKKORA HIBÁT KÖVET EL EYG ILYEN KIVÁLLÓ CÉG, VAGY SZÁNDÉKOSAN TETTE. HISZEN ÍGY EGYÉRTELMŰ, HOGY ÉRVÉNYTELEN A PÁLYÁZAT. MIRE SZÁMÍT?”
 • 47. igazmondó 2008. április 25. 09:09
  „Joy a kommunista szócső, bérírnok idetalált!
  Mindjárt ír nekem nagybetűvel, hogy "hazudsz igazmondó" :D:D:D
  De fogsz te szenvedni 2010-től :D, ha lenne időgép beszállnál és irány az rákosi korszak, aztán elrontanád nehogy visszakerülj...a demokráciába!”
 • 46. tibno 2008. április 25. 09:06
  „Tistelt cupák úr

  Gondalatmenetével teljesen egyetértek,csak a kiindulási pontunk más.a terv nem 100 milliókat ad a szegedi ladbarúgásnak,hanem elvesz töle 700 milliót,

  HAJRÁ SZEGEDI LABDARÚGÁS,VESSZEN A KORRUPCIÓ”
 • 45. ejha 2008. április 25. 08:28
  „cupák!

  Próbálok én is válaszolni!

  Miért kell ezt az Etelka sort itt toldozni-foltozni??? Nem éri meg...
  Miért nem lehet abból a kb. 700 m Ft-ból máshol egy stadiont építeni???

  Nem kell ettől a nagy befektetéstől elszállni, ez csak látszat felújítás, olyan felújítás amit egy igazi szegedi se fogad el, szétrombolják az össze lelátót, csak a főlelátón marad meg, és ott max. 1000 ember fér majd el, ez lesz a legnagyobb stadion szegeden??? SZÉGYEN!!!

  EZT NEM LEHET IGY ELFOGADNI!

  IGENIS HA ELADJÁK, AKKOR NE 100 M FT-OT KÖLTSÖN RÁ A VÁROS, HANEM AKKOR ÉPÍTSE BE, ÉS EGY MÁSIK TELKEN KÖZEL 1 MILLIÁRD FORINTBÓL EGY MODERN A VÁROSHOZ MÉLTÓ STADIONT ÉPÍTSENEK FEL!

  HA EZT MEGCSINÁLJÁK, HISZEM AZT HOGY SENKI NEM FOGJA ŐKET ZAVARNI A PISZKOS ÜGYEIKBEN, DE HA NEM AKKOR ÖSSZEFOGNAK AZ ILYEN EMBEREK, CSAPATOK ÉS EZ LESZ A VÉGE, HOGY MENTEGETŐZNEK AZ ÚJSÁGOKBAN, ÉS ÖSSZE VISSZA BESZÉLNEK!”
 • 44. szegedi ultra 2008. április 25. 03:36
  „EGY BIZTOS!!! AMI ITT FOLYIK AZ EGY NAGY PISZOK ÉS SZENNY!!! ÉS EGY NAGY RAKÁS SZAR!!! EGY NAGY 0-A ITT MINDEN FOS!!! DE NEM ADJUK FEL!!! ENNYI!!! SZENTGYÖRGYI PISTURI MEG A SZEVIÉP EL MEHET A PICSÁBA...!!! GYÖKÉR KAMU AZ ÖSSZES!!!”
 • 43. cupák 2008. április 25. 01:31
  „Nógrádi Tibi!

  Neked miért jó,ha ez a mostani állapot fenn marad?
  Szétrohadt használhatatlan pályák,csőd,bizonytalanság.Pénzt ne várj a várostól,már sokat adtak a focinak,és mi lett vele?Nagy nulla.Végre lenne egy kiváló pálya,lenne atlétika,birkozás,öltözők.Azt kell támogatni aki felújít,épít.Te honnan,kitől hozod a 100 milliókat ami kell egy foci csapathoz/léteményestől/Nem kiabálni kell hanem hagyni dolgozni azt aki tud is tenni valamit.

  Egy volt labdarugó,aki itt is és ott is játszott”
 • 42. cupák 2008. április 25. 01:21
  „Na-ne!”
 • 41. szeki 2008. április 25. 00:14
  „Hali,Molnár László a szvse megmentője.ilyen támogatót szeretne mindenki mint a mi Lacink?becsületes és sohasem hazudik!ja és mindig felveszi a telefont ha hívják!TEHÁT EGY EGYENES EMBER!!Na és nem mellékesen nem is szereti az alkoholt a pohárban látni!ilyen ember kell vezetönek!szégyen!!hajrá Molnár Lac”
 • 40. vass-út 2008. április 24. 22:36
  „A vasutasoknak örülni kellene, hogy az általuk elpusztított sportpályáért kapnak valamit, ségyen, ahogy "gonodzták" a létesítményt. sak megkérdezem: a sportolók, pláne a fizetett sportvezetők tettek valamit ársadalmi munkában?”
 • 39. player 2008. április 24. 22:14
  „Sziasztok! 2001 óta a SZVSE focistája vagyok, végigjártam a szamárlétrát és most az ificsapattal a bajnoki címért küzdünk. Ezalatt a 7 év alatt sokmindent hallottam, láttam, és kijelenthetem, hogy sokat csalódtam a labdarúgásban. Ez a klub, aki 10 éve bajnokaspiráns volt, de tönkretettek a sport vezetői, kilátástalan anyagi helyzetbe került, óriási hiányt termel évről évre. Az önkormányzat körülbelül a kiadások tizedét fedezi, szponzor nincs, az állapotok pedig csak romlanak.
  Én ottvoltam azon az ominózus közgyűlésen...Nem az lebegett a szemem előtt amikor szavaztam, hogy legyen mienk a SZEOL, hanem az, hogy legyen hol fociznom, mert a SZVSE a 30 milliós tőkebefecskendezés nélkül 1 évig bírt volna fennállni. Ez a 30 millió kitolta ezt az időt, de ami késik nem múlik...
  A SZEVIÉP, személy szerint Pistrui Úr azt ígérte a résztvevőknek, hogy a SZVSE sportegyesület megkapja a felújított SZEOL-t, valamint 230 millió forintot, amiből 30at helyben letett az asztalra. Később kiderült, a SZEOL önkormányzati kézre került volna, amit így bármikor eladhattak volna alólunk. Valamint aki jártas a szegedi utánpótlásban, az tudja, hogy körülbelül 300 focista edz a SZEOL-on nap, mint nap. Az ígéret szerint mi úgy kaptuk volna meg a SZEOL-t, hogy ott nincs senki. Kérdem én, a Tisza Volán SC sportolói hol edzettek volna? SZEOL miénk, Dózsa pályán a Rendőr TE többszáz ifjonca rúgja a bőrt. UTC, Tápé pálya megszűnik, SZVSE helyett ingatlan épül. Kisstadion ígyis zsúfolásig telt minden délután (öcsém ott edz, onnan tudom). Sajnos egyre inkább úgy érezzük, hogy focizni nem sokáig fogunk tudni hivatásszerűen...Egyesülhetnénk a Tisza Volánnal, vagy átigazolhatnék, úgyis őket favorizálja a város, de egy csapatba akkoris csak 16 játékos lehet nevezve, és akárhogy is nézem, nem vagyok benne biztos, hogy nem lennék hátrányba azokkal szemben, akik több éve volánosok.
  Én csak azt szeretném, hogy legyen egy olyan klub Szegeden, ahol a tehetséget értékelik, ahova lejárhatok edzeni, ahol jó a hangulat és minden edzés után letudok úgy tusolni, hogy nem önti el a víz az öltözőt.”
 • 38. tibno 2008. április 24. 21:16
  „joy,ha olvastad a cikket akkor a hazudozokon,rágalmazokon SZENTGYÖRGYI és PISTRUI Úrakat érted ugye??

  Egyebként a tápéi pálya valamint a téli kikötő is a SZeviépé,ezért sokan állítják nem fog sokáig pattogni tápén a labda.

  HAJRÁ SZEGEDI LABDARÚGÁS,VESSZEN A KORRUPCIÓ”
 • 37. ULTRAS SZEGED 1992 2008. április 24. 20:21
  „JOY!

  "Döglött a foci, romhalmazok a libalegelők, használhatatlanok a lelátók.
  Ezt kell Szegednek?"


  Adják el az Etelka sort, de abból a pénzből valahol máshol, külvárosban egy olcsó telken egy modern pályát, stadiont építhetnek. MIÉRT NEM EZT TESZIK??? SENKI EGY SZÓT NEM SZÓLNA!

  ENNYIT AKARUNK!”
 • 36. Bő Ultra 2008. április 24. 20:14
  „Ezt a rakás sz@rt be kell zárni, ez nem pálya ez legelő,ahol kétballábas szegedi focisták deficites nézhetetlen, igénytelen laszti rugdosgatást művelnek. Arányait tekintve amennyit a város költött a focira ezidáig már régen komoly hazai sikereket kellett volna elérniük, márha a hazai foci szánalmas teljesítményét tekintem. Minden más sportág tizedannyi ráfordítással NEMZETKÖZI!!! eredményeket ért el. Azt a néhányszáz focidrukkert, aki ma kimegy egy meccsre pont beférnek a tápéi pályára, ehhez a színvonalhoz ilyen szinvonal párosul. Labda ott is van, kiabálni ott is lehet, a füvön futni is lehet, jobb a levegő mint a plázánál, ricát ott is lehet kapni, no és kevesebb embert hagytok pihenni és figyelni másra, ahol a sportolók játszanak...”
 • 35. joy 2008. április 24. 19:50
  „Döglött a foci, romhalmazok a libalegelők, használhatatlanok a lelátók.
  Ezt kell Szegednek?
  Gyalázat, amit a hazudozók, rágalmazók művelnek városunkban.
  Pár tucat utcai bandita a sport utolsó támogatóit is elriasztják városunkból, hogy mindent tönkre tegyenek!
  Segíteni egyikük sem akar, csak balhéznak, gyűlöletet szít mindőjük.

  Nagyarcok!
  Mit tettetek az elmúlt 20 évben Szeged sportjáért?

  A Pick, TV, és még 1-2 jelentősebb beefektető igen sok pénzt áldozott rá.
  Ti menyit adtatok?
  Ja, igen.
  Meglátszik a pályákon, a szegedi focin!”
 • 34. ejha 2008. április 24. 19:17
  „SZERINTEM SOKAN MÁSHOGY FOGNAK SZAVAZNI AZ BIZTOS!”
 • 33. 3xhe 2008. április 24. 18:47
  „Mikor veszitek már észre: A foci üzlet, az üzleti tisztesség fogalmát meg nem ismerik Szegeden! Az alpolgármester ÚR életében csak virágot vitt a szegedi foci sirjára, mitől változna meg? A következő önkormányzati választás elött gondolkodnotok kéne kire és miért szavaztok!”
 • 32. szegedi ultra 2008. április 24. 16:33
  „Sajnos a legnagyobb baj itt h. ez már nem a fociról ill. a sportról szól..!! :( hanem a jelenlegi politikai helyzetről és a piszkos pénzekről..!! sajnos!! és ez miatt is tiszta szégyen ami itt folyik!! hol ott nem erről kéne h. szóljon a sport ill. a foci!! FUTBALLT SZEGEDNEK!!!! HAJRÁ SZEGED!!!”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínre tette a szerelmi bánat

Szeged - Szerelmi bánat miatt részegedett le kedden este a tizenhét éves Judit, aki összeverekedett a szegedi Széchenyi téren egy fiatalemberrel, majd a villamossínre feküdt. Tovább olvasom