Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vita a színház főigazgatója és a jubiláló operaénekes között

Egészen pontosan továbbra sem lehet tudni, hogy operaénekesi pályafutásának 45. évfordulóját miért a szegedi jezsuita templomban, és miért nem a Szegedi Nemzeti Színházban ünnepli Gyimesi Kálmán (képünkön). Az apró, de fontos részletekre ő is és a színház direktora is másképpen emlékszik.
– A színházi világban is vannak írott és íratlan törvények, az utóbbiak közé tartozik, hogy egy színész művészi pályájának 25. évfordulóján, majd azt követően ötévenként saját teátrumában önálló gálaműsorral ünnepelhet a közönséggel és pályatársaival. Az én esetemben ez eddig Szegeden is így volt, azonban az idén megszakadt ez a hagyomány. Ezért voltam kénytelen operaénekesi pályám 45. éves jubileumát saját magam megszervezni, amire vasárnap a szegedi Dáni János utcai jezsuita templomban kerül sor barátaim és tisztelőim jelenlétében – nyilatkozta lapunknak Gyimesi Kálmán operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

A 74 éves művész mielőtt megismételte volna, amit a hétfői Magyar Nemzetben rá hivatkozva közöltek, megjegyezte, kicsit csalódott az elmaradt színházi gálája miatt. Majd nekünk is elmondta, tavaly a város kulturális alpolgármesterével és a színház vezetőivel még abban is megállapodtak, hogy eljátszhatja-elénekelheti egyik kedves szerepét, a Cigánybáró Zsupánját.

– De erről megfeledkeztek. Illetve úgy pontos: ugyan felajánlották, hogy a Strauss-gálán másokkal együtt én is elénekelgethetek egy-két betétdalt, de szerintem egy ilyen jubileumi ünnep nem erről szól – mondta Gyimesi Kálmán.

Az országos napilapban megjelent cikkben arra is utaltak, hogy pályája kezdetén Aczél György, 45 évvel később pedig a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Székhelyi József tett neki keresztbe.

A szegedi színház direktora személye elleni támadásnak nevezte a napilap cikkét, és egyes részletekre részben másképpen emlékszik, mint Gyimesi. Elmondta, a számos csúsztatás és az „aczélos" párhuzam miatt levelet írt a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjének, és helyreigazítást kért. Székhelyi József kijelentette: Gyimesi Kálmánt személy szerint tiszteli és barátsággal szereti, kollégája ünneplését a pazar sikerű Strauss-gála újbóli kitűzésével és a jubilánst ünneplő blokkal dúsítva szándékozott megvalósítani. Gyimesi Kálmán ezt a koncertet lemondta, emiatt műsorváltozást kellett végrehajtani.

Gyimesi Kálmán sikeres Zsupán-szerepét a művész személyes kérésére is a tagozat felelősei beillesztették a később általa lemondott gála programjába – mondta a színigazgató, aki hozzátette: nagyra becsüli az általa vezetett teátrum örökös tagjait, köztük Gyimesi Kálmánt, ezért hozott létre saját vagyonából egy alapítványt, amely szükség esetén éppen őket hivatott támogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek is voltak a ''Falkában''

Az elmúlt héten gyerekekből álló „Falkával" néztek farkasszemet az Egy a 100 ellen játékosai a… Tovább olvasom