Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Vitafórum a romák helyzetéről

Tiszasziget - A romák és a roma szervezetek problémáinak megbeszélése volt a fő témája a szombati tiszaszigeti vitafórumnak.
Találkozóra hívta a Csongrád megyei, illetve dél-alföldi roma szervezeteket, képviselőket, szakembereket az Együtt a Romákért Egyesület (ERE) szombaton Tiszaszigetre. A találkozó célja az volt – mondta el Kincses Ferenc, az ERE elnöke –, hogy megvitassák: hogyan lehetne a rendkívül széttagolt és megosztott megyei cigányszervezeteket összefogni, hogy hatékonyabban képviseljék az érdekeiket, megbeszéljék égető, napi problémáikat.

Nem ittak előre a fórum résztvevői, sok még a megoldatlan probléma. Fotó: Miskolczi Róbert
Nem ittak előre a fórum résztvevői, sok még a megoldatlan probléma.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szécsi Istvánné, a Dél-alföldi Roma Diplomások Egyesületének elnöke arról beszélt: bár a régióban most 79 roma diplomás él – ami jónak számít –, származásuk miatt mégis alig kapnak munkát. Több roma pedagógus kellene az oktatásba, akik „húzóerőt", példaképet jelenthetnének a roma gyerekeknek. Idul János, a szegedi munkaügyi központ „romareferense" szerint ma nagyon nehéz bejuttatni a munkahelyekre a romákat, a munkanélküli roma diplomás pedig inkább negatív példa lesz, megerősíti, hogy nincs értelme továbbtanulni. Ezért pozitív diszkriminációra lenne szükség a munkaerőpiacon. Hajdú Géza közművelődési szakember kifejtette: a segélyezés nem segíti a romaintegrációt, nem alakít ki hasznosságtudatot, ezért a romáknak nincs jövőképük.

A vitafórum házigazdája, Bodó Imre tiszaszigeti polgármester, fideszes parlamenti képviselő arról beszélt: a problémákat a romáknak és nem romáknak közösen kell megoldaniuk, mert „csak együtt lehet jövőnk".

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2009. szeptember 14. 09:31
  „,,csak együtt lehet jövőnk"??
  szerintem a magyarok megélnének cigányok nélkül, de fordítva ki tartaná el a cigányságot?”
 • 2. dodó 2009. szeptember 14. 09:28
  „"2009-09-14.Mentősökre támadtak Sümegen <moderálva.....>

  Mentőkre támadtak Sümegen! - "Minek jött ide mentő?" - A sérült férfit a verték
  Sümeg - Mintegy harminc fős társaság támadott rá vasárnap este, egy sérülthez kiérkező mentőautó sofőrjére. A gépkocsivezetőt kórházi ügyeleten látták el. A megyei mentőszolgálat feljelentést tesz.

  Egy vérző sérülthez hívták a mentőket vasárnap este fél hét körül Sümegen, egyikőjüket a helyszínre kiérkezve többen, köztük maga a sérült férfi is bántalmazták. - A gépkocsivezetőt megrugdosták, a mellkasán és a combján is megsérült.
  Azt kiabálták: minek jött ide mentő? A kollégáim igyekeztek elmenekülni a helyszínről, a közel harminc fős roma ( ha bárkinek bármi kétsége lett volna...) társaság azonban autókkal utánuk eredt. A mentőápoló időközben hívta a rendőrséget, amikor megjelentek a rendőrök a társaság felhagyott az üldözéssel - válaszolta lapunk kérdésére a régiós mentőszolgálat orvos igazgatója, aki hozzátette: a mentőket egy hozzátartozó riasztotta, akiknek esélyük sem volt a vérző kezű férfi ellátására.
  Mint a főorvos fogalmazott valószínűleg a társaság tagjai között kialakult verekedés kellős közepébe csöppentek a sérülthez igyekvők. Dr. Czirner József elmondta, a rendőrségi eljárástól függetlenül a mentőszolgálat feljelentést tesz.
  Váradi Piroska a rendőrség szóvívője, lapunk kérdésére megerősítette a támadás tényét, ugyanakkor arra nem tudott még választ adni, hányan rontottak rá a mentőegységre illetve hányan bántalmazták a gépkocsivezetőt." (Napló Online)

  ... ez hányadik ilyen eset... .... semmiképp nem kimenni. Szervezzék meg maguk a tűzoltóságukat, mentőjüket, orvosi ellátásukat. Bár nem tudjuk, ez egy nyolc osztályt (négy első + négy második) végzett, írástudatlan "kultúrában" hogy fog menni.
  Amit még nagyon hiányolunk a hírből, azok a társaság oszlatásáról szóló beszámoló. Milyen kényszerítő intézkedések történtek? Hány kommandós csapott le a bandára? Voltak igazoltatások? Hány a megbilincselt, földre tepert cigány volt? Vagy ilyenkor ezt nem szabad, mert érinthetetlenekről van szó, akik csak a "kultúrájukat" gyakorolták? Talán mondanunk sem kell: érdemes összehasonlítani az Új Magyar Gárda rendezvényein (mint pl. tegnap) szokásos igazoltatásokat, terrort azzal, amit a sündőrség ilyen esetekben csinál.”
 • 1. dodó 2009. szeptember 14. 09:05
  „"Aki a cigányt nem becsüli, a zsidót nem érdemli!" /ősi zsidó közmondás Izraelből/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan utassal a segédmotor-kerékpáron

Szeged - Utasa is volt annak a 39 éves segédmotor-kerékpáros férfinak, akit vasárnap hajnalban… Tovább olvasom