Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Viták a klinikák és a kórház integrációjáról

Az egyetemnek csütörtökig kellene benyújtania pályázatát a városi kórház és a rendelőintézet működtetésének átvételére. Hatékonyabb működéssel érvel a támogatók köre és a városvezetés. A másik oldal azonban aggályosnak látja az újabb tehervállalást.
Az egyetemnek csütörtökig kellene benyújtania pályázatát a városi kórház és a rendelőintézet működtetésének átvételére. Az integrációval megszűnnének Szegeden a párhuzamosságok, hatékonyabban működne az egészségügyi ellátás – így érvel a támogatók köre és a városvezetés. A másik oldal azonban aggályosnak látja, hogy az egyetemi költségvetés jelenlegi 1 milliárd forintos hiánya mellett szabad-e vállalni újabb terheket. Az egyetem szenátusa ma szavaz a pályázatról.

Tegnap délelőtt az egyetem gazdasági tanácsa, délután a rektori tanács tárgyalt szigorúan zárt ajtók mögött arról, pályázzon-e az SZTE a városi kórház és rendelőintézet feladatainak átvételére. Egyik ülésről sem szivárogtak ki információk. Szabó Gábor rektor lapunknak elmondta, olyan komoly és bonyolult szakmai kérdésekről tárgyalnak, amelyekről laikus módon nem lehet nyilatkozni, ezért egyedül az orvoscentrum elnöke, Mikó Tivadar jogosult a tájékoztatásra erről a témáról.

Kerekasztal

Kétszer ülésezett eddig a Szegedi Egészségügyi Kerekasztal, elsősorban az integrációról volt szó, amelyet az ellenzéki pártok azért nem támogatnak, mert privatizációs előkészületeket látnak benne. E fórumokon a Professzorok Batthyány Körét képviselte Dux László professzor, a Biokémiai Intézet vezetője, aki lapunk kérdésére tegnap Szeged, a megye és a régió legsúlyosabb egészségügyi döntésének nevezte az integrációs tervet. Kifejtette, hogy több százezer ember ellátását érinti a döntés, hiszen ha nem kellő körültekintéssel és nyilvánossággal készítik elő, súlyos következményei lehetnek – a feladatátvállalás megroppanthatja a szegedi egyetemet. Jelenlegi súlyponti kórházi funkcióját is képtelen ellátni, ha nem változik a finanszírozás, s ha a város még „rátol" további veszteséges ellátási feladatokat, az anyatejgyűjtéstől az épületkarbantartásokig különféle, eddig városi funkciókat, képtelenség lesz az orvoscentrum költségvetését egyensúlyban tartani – foglalta össze véleményét Dux László professzor.

Csakhogy Mikó Tivadar is elhárította tegnap érdeklődésünket. „A szenátus döntése után kívánok nyilatkozni" – mondta. Azt nem tagadta, hogy még vasárnap délután zártkörű megbeszélést hívott össze, amelyen orvosegyetemi professzorok vettek részt. Haiman Éva, az orvoscentrum pr-referense azt mondta, ezen belső ügyekről esett szó; az integrációs pályázat támogatásáról már a múlt héten döntött a kari tanács. A klinikavezetők viszont – információink szerint – annak ellenére megosztottak, hogy a kari tanács többséggel támogatta a pályázatot. Vita folyt arról, mennyire használ vagy árt az orvoscentrumnak az önkormányzati kórház és rendelőintézet működtetésének átvétele.

A szenátus ülése előtt, tegnap szerettük volna megtudni, mi az egyes egyetemi karok vezetőinek véleménye az egészségügyi integrációról. Galambos Gábor, a Juhász Gyula pedagógusképző kar főigazgatója megosztotta velünk a témával kapcsolatos aggályait – majd visszavonta nyilatkozatát. Csirik János, a természettudományi kar dékánja sem akarta előzetesen elmondani a véleményét, először a többi dékánnal akarja megvitatni a kérdést. Mint mondta, a mai szenátusi ülésen kiderül végleges álláspontja. Almási Tibor, a bölcsészettudományi kar dékánja tegnap délben annyit árult el: a gazdasági és a rektori tanácsban megérdeklődi, hogy milyen biztosítékok vannak a BTK további zavartalan működésére. Végleges döntését a válasz tükrében hozza meg.

Az integráció hívei a jelenlegi széttagolt egészségügyi hálózat letisztulásával érvelnek, és azzal, hogy az SZTE kasszáját megterhelő első egy-két esztendő után jobban járhat az egyetem. Az ellenzők viszont állítják: a jelenlegi 1 milliárd forintos hiány mellett az újabb teher kritikussá teszi az egyetem működését. A karok vezetői tartanak attól, hogy a kórház átvétele miatt ők is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak majd, és újabb elbocsátásokra kerül sor. Magára az integrációra is legalább 200-300 millió forintot kellene költeni, s lapunk információja szerint a két városi intézménynek, a kórháznak és a rendelőintézetnek együtt mintegy félmilliárdos a tartozásállománya.

A kompromisszum hívei azt tanácsolják: mindenképpen pályázzon az egyetem, de kössön ki feltételeket, és a szegedi közgyűlés júniusi döntése, valamint a feladatátvételre kitűzött október 1-jei dátum közötti időszakban keményen tárgyaljon a részletekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekamerázzák a városházát

Tizenkétmillió forintból bekamerázzák a szegedi városházát, így akarnak a falfirkálók ellen… Tovább olvasom