Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Vitákat vált ki a Kovács Autóház elektromos kerítése

Elektromos kerítéssel védekezik a betörések ellen a Kovács Autóház. A céget működtető kft. ügyvezetője és a kivitelező szerint szabályosan. A belgyógyász főorvos azt mondja, a szívbetegeknél akár életveszélyt is okozhat az áramütés.
– Az autóház új védelmi rendszerének kialakítása és üzembe helyezése előtt rendszeresek voltak a betörések. Számtalan feljelentést tettünk a rendőrségen. A tolvajok sokmilliós kárt okoztak a cégnek. Az elektromos kerítés százszázalékos védelmet jelent, a betörések gyakorlatilag megszűntek – nyilatkozta lapunknak Kovács László, az Autó Kontúr Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója.

A szegedi, Kálvária sugárúti Peugeot hivatalos márkakereskedést, a Kovács Autóházat három méter magas, mintegy kétszáz méter hosszú drótkerítés veszi körül. Belülről, két méter magasságig, egymástól húsz, felette egymástól tíz centiméterre párhuzamos vezetékek húzódnak. A „Vigyázz nagyfeszültség! A vezeték érintése veszélyes!" feliratú, két-két és fél méter magasan elhelyezett apró, sárga színű táblák szerint a vezetékekben elektromos áram kering. Mivel a vezetékek a ritka drótkerítéstől 9-10 centiméterre húzódnak, a Kálvária sugárúton és a Textilgyári úton sétáló gyalogosok véletlenül is könnyen megérinthetik. Mi megtettük, saját bőrünkön éreztük, hogy a vezeték „ráz".

Érintés

Egy neves belgyógyász általánosságban elmondta, ha valakit áramütés ér, 24 órás megfigyelésre bent tartják az egészségügyi intézményben, ugyanis az áramütés szívritmuszavart okozhat. Ilyenkor azt is vizsgálják, károsodott-e a szív. Ez az egészséges emberekre vonatkozik. De ha valakinek nem ép a szívizomzata, mondta a főorvos, vagy ha valakit szívritmuszavarral kezelnek, akkor a veszély jelentős is lehet. Akinek pedig valamilyen protézist vagy pacemakert építettek be a szervezetébe, annak még az előzőekben említetteknél is nagyobb veszélyt jelent az elektromos vezeték érintése.

Kovács László azt mondta, a kivitelező arról tájékoztatta, hogy az általuk használt vagyonvédelmi rendszer megfelel az uniós és a hazai előírásoknak is. A tulajdonos-ügyvezető megjegyezte, 200-500 milliós értékeket védenek a tolvajoktól ezzel a megoldással, aminek a kialakításához uniós pályázaton nyertek támogatást.

– Ha kutyákkal védekeznénk a betörők ellen, az őrzésre kiképzett állatok súlyos sérüléseket okozhatnának egy kerítésen benyúló kéz gazdájának, ugyanakkor a vezeték érintése kis körültekintéssel elkerülhető – mondta hozzá Kovács László.

Az arra sétáló gyalogosok nem osztották a cégtulajdonos álláspontját. Húsvét első napján a békéscsabai Tóth Zoltán feleségével és apró gyerekével az autóház előtt parkoló autójukhoz tartva azt mondta: felelőtlenség „villanypásztort" alkalmazni ezen a helyen, könnyen „megütheti" az áram a kerítésbe véletlenül belekapaszkodó és egyúttal a vezetéket önkéntelenül megérintő figyelmetlen felnőttet vagy gyermeket.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg mások is. Egyikük, a vadasparkból kijövő, szintén békéscsabai nő Kovács László és a kivitelező, a Lochner Kft. ügyvezetője, Tóth Sándor előtt mondta azt, hogy nem ért egyet az ilyen védekezéssel, „még ha az a betörők ellen irányul, akkor sem".

– Az elektromos védelem, a kialakított rendszer hármas célt szolgál: a vezeték „csípésén" kívül már a táblákon olvasható feliratok is riasztó hatásúak, ráadásul a drót megérintése riasztja a biztonsági szolgálatot – magyarázta a Lochner ügyvezetője. Tóth Sándor szerint a munkaidő után üzembe helyezett rendszer emberre veszélytelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti zsongás Subasán

Nagyüzem volt a subasai nyaralókban a hosszú hétvégén. Az ünnepek alatt sokan döntöttek úgy, hogy a… Tovább olvasom