Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Vitaminhiány is okozhat napkiütést

Ha valaki a napon töltött néhány perc elteltével piros pöttyöket lát a bőrén, nagy valószínűséggel napkiütéstől szenved. Ha megfelelő vitaminmennyiséget viszünk a szervezetbe, megelőzhetők az allergiához hasonló tünetek.
Piros pöttyök jelentkeznek a bőrön egyik pillanatról a másikra, majd néhány óra elteltével már nyomuk is vész – a nap által kibocsátott fény különböző hullámhosszainak hatására allergiához hasonló tünetek, úgynevezett napkiütések jelentkezhetnek a testen.

A pici, piros pöttyök nagyon bosszantóak lehetnek, a csalánkiütéshez hasonlóak, sokszor viszketnek is. Különösen azokat támadja meg, akiket először ér a napsugárzás, később ugyanis edzettebbé válik a bőr.
Gyomnövények

 vízparton még inkább vigyázni kell arra, hogy ne tegyük ki a bőrt a káros napsugárzásnak. Ráadásul a meleg piros pöttyöket, foltokat is okozhat.  Illusztráció: Segesvári Csaba
vízparton még inkább vigyázni kell arra, hogy ne tegyük ki a bőrt a káros napsugárzásnak. Ráadásul a meleg piros pöttyöket, foltokat is okozhat.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– A napkiütések másik formája, a fotokontakt dermatitis a gyomnövények, a fű, de akár a naptej hatására is kialakulhat. Ilyenkor a különféle kémiai anyagok reakcióba lépnek a bőrrel, és a napfénnyel együtt allergiás reakciót válthatnak ki. A jelenség felismerhető: a piros foltok szélei élesek, néha megtartják például a fűszálak lenyomatait – magyarázta Kohán József bőrgyógyász, aki azt is elmondta, bizonyos hashajtók és fényérzékenységre hajlamosító antibiotiku-
mok szedése miatt, illetve a rendszeresen fogamzásgátlót szedő nőknél is hasonló panaszok jelentkezhetnek.

Az utóbbi ugyanis folyamatos méregtelenítésre kényszeríti a májat, és a kémiai folyamatok mellett – ha nap éri a bőrt – könnyebben kijöhet a napkiütés, sőt úgynevezett terhességi májfoltok is jelentkezhetnek.
Fényérzékenység

Klasszikus fényérzékenységgel járó állapot a májbetegség, a porfíria is, mely örökletes is lehet, de alkoholos májcirrózist is kísérhet.
A vitaminhiány hasonló eredményre vezethet: a pellagra, a B3-vitamin hiányának legjellemzőbb elváltozása a bőrön, a napsugárzásnak kitett helyeken megjelenő hólyagos felégés, sötét foltok és a szaruréteg túlburjánzása. De fényérzékenységet okoz a B6- és B9-vitamin hiánya is.
B-vitaminok.

Napozás
 Az ember természeténél fogva optimista, tízből kilencen pozitívan látják a jövőt – derül ki egy  felmérésből,amelyet több mint 140 országban 150 ezer ember megkérdezésével készítettek.
A válaszadók 89 százalékának meggyőződése, hogy az elkövetkező öt évben nem fog romlani az élete, 95 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy öt esztendő múlva legalább olyan jó vagy még jobb lesz az élete, mint most. A legnagyobb derűlátást Írországban, Brazíliában, Dániában és Új-Zélandon tapasztalták a kutatók.


– Éppen emiatt a B-vitamin komplexek és a béta-karotin szedése védelmet nyújthat a kellemetlen kiütések ellen. Azaz nem véletlen, hogy aki rendszeresen sok sárgarépát eszik, az egyenletesen, egészségesebben barnul – jegyezte meg a szakember, aki arra is figyelmeztetett, hogy csakis természetes eredetű vitaminokat, illetve ilyet tartalmazó táplálékkiegészítőket vigyünk a szervezetbe, hiszen csak azok képesek felszívódni. A minimális szoláriumozás is felkészítheti a bőrt a stresszhelyzetre, de veszélyei miatt ma már ezt nagyon ritkán javasolja a bőrgyógyász.

Gyógymód: Ha már kialakult a napkiütés, érdemes hűtőkenőcsöket alkalmazni a tünetek kezelésére. A panthenoltartalmú habok és krémek is bevált gyógymódnak bizonyultak. Ha súlyosabb a probléma, az orvos szteroidtartalmú krémek használatát is javasolhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szegedi késes rablót

Szeged - Kilátástalan helyzetével indokolta tettét az a nő, aki kétszer is kirabolta ugyanazt a… Tovább olvasom