Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vitatkoztak és pirospaprikát fűztek

Szeged - Ki mit tud Szent-Györgyiről és a Nobel-díjról? A szegedi középiskolák közötti vetélkedő tegnap zárult. A diákok tudását változatos feladatokkal tesztelték a szervezők abból az alkalomból, hogy tegnap múlt hetven éve annak: a szegedi professzor átvette az orvosi Nobel-díjat.
Hangosan vitatkozott tegnap délután a szegedi városháza dísztermében két középiskolás lány: mindketten védték igazukat, a tét: a C-vitamin felfedezésének elsősége – Szent-Györgyi és King között. Véleményük kifejtésére egy-egy perc állt rendelkezésükre – e vita is egy feladat volt a Szent-Györgyiről a Somogyi-könyvtár és lapjaink kiadója által szervezett vetélkedő tegnapi döntőjén, ahova nyolc középiskolás csapat jutott tovább.

Férfimunka volt! A Chili con carne csapat tagjai. Fotó: Karnok Csaba

A verseny előtti néhány percet még kihasználták a csapatok, és egymást tesztelve arról beszélgettek a díszterem melletti szobában, hogy épp hetven éve vette át a svéd királytól Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem professzora az 1937. évi orvosi Nobel-díjat. Például az eötvösös diákok, akik magukat Paprika Jancsiknak nevezték, felkészüléskor elosztották egymás között a témaköröket: Csapó Biankára jutott a tudomány, Szabó Adriennre a sport, Balog Lászlóra pedig a zene. A kamaszok többhetes felkészülést tudhattak maguk mögött. Szükség is volt az alapos ismeretekre, hiszen a vetélkedő szervezői sokrétű feladatokat ötlöttek ki számukra.

Ügyességi feladat

Nemcsak az elméleti tudást, hanem a kézügyességet is tesztelték tegnap délután a Szent-Györgyi-vetélkedőn: feladat volt a paprikafűzés is. Méhes Gábor játékvezető többször is kérte a versenyzőket, hogy vigyázzanak a tűvel. A diákok izgalomtól remegő kézzel ügyeskedték a pirospaprikákat a zöld színű szalagra. A hajrá személyi sérülés nélkül zárult, a fiúk kézügyessége bizonyult jobbnak.

A diákoknak – többek között – villámkérdésekre kellett válaszolniuk Szent-Györgyivel kapcsolatban, majd zenei bejátszásokról állapították meg, hogy amit hallanak, az miként kapcsolódik a Nobel-díjas tudós életéhez.

A versenyt lapunk újságírója, Méhes Gábor sportriporter vezényelte. Egyik feladatként a diákoknak vagy egy képzeletbeli sportközvetítést kellett kommentálniuk, vagy riportot kellett készíteniük Szent-Györgyivel – akit egyik társuk alakított – arról, hogyan vélekedik a testmozgásról. Néhány csapat a sportriporterek szóhasználatával élt, enyhe iróniával fűszerezve, s így mosolyt csalt a zsűritagok arcára. Sulyok Erzsébet, lapunk információs rovatának vezetője, Penke Botond akadémikus, egyetemi tanár és Tóth Károly önkormányzati képviselő rövid értékelése után az eredményhirdetés következett.

A harmadik helyezett: a Ságvári gimnázium Szögedipaprika csapata – minden bronzérmes diák 40 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt nyert. Szetey András, lapunk főszerkesztője adta át az ezüstérmes csapatnak az ajándékot: a Radnóti gimnázium diákjai, vagyis az orbalis lányok egy-egy otthoni használatú lézernyomtatót kaptak. Elsőként jutottak a döntőbe, és sikerült is megőrizni elsőségüket a ságváris fiúknak: a Chili Con Carne tagjai büszkén állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, a gimnazisták egy cambridge-i utat nyertek.

Előfizetőink is nyertek

Előfizetőinket is teszteltük abban a három fordulós rejtvényjátékban, amelyben Szent-Györgyiről szóló kérdésekre kellett válaszolniuk. December elején már kihúztuk a három nyertes nevét: a szerencsések a vetélkedő után Kóti Zoltántól, kiadónk terjesztési vezetőjétől vehették át ajándékukat, a Mindentudás Egyeteme című hatkötetes sorozat első kötetét.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi sportberuházások, ingatlancserékkel

Szeged - Koncepcióvá állt össze több, eddig külön-külön megénekelt történet a szegedi sportberuházásokkal kapcsolatban. Tovább olvasom