Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Víz alatt a Huszár Mátyás rakpart

Szeged - A vízszint Szegednél növekszik: a folyó 640 centinél tetőzhet –vasárnap már teljesen elöntötte a rakparti utat. A Hármas-Körösön másod-, a Tisza mindszenti szakaszán első fokú készültséget rendeltek el a szakemberek szombattól. Az Atikövizig területén 31 ezer hektárt borít belvíz.
Tovább emelkedett a Tisza és a Hármas-Körös vízszintje az elmúlt napok esőzései miatt. Szombaton első fokú készültséget rendeltek el a szakemberek Mindszentnél, ahol a Tisza vízállása vasárnap reggel 668 centi volt. Ennél súlyosabb a helyzet a Hármas-Körösnél, ahol a folyó vízszintje elérte a 757 centit – itt már másodfokú a készültség.

– Ez azt jelenti, hogy már nemcsak nappal, hanem éjszaka is figyeljük a vízállását. Az igazgatóság munkatársai közül 100-an teljesítenek figyelőszolgálatot – mondta Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Tisza vízszintje Szegednél már a Huszár Mátyás rakpart alsó lépcsőit nyaldossa. – Az előrejelzések szerint a víz a fokozati szint (650 centi) alatt marad, a Tisza 640 centinél tetőzhet szerdán Szegednél. Mindszenten 700 centi lehet majd a legmagasabb vízállás. Tavaly nem volt ekkora a folyó vízszintje, de most is csak átlagos árvízről beszélhetünk. Rendkívüli árhullám a Tiszán utoljára 2006-ban volt, ami 7–15 évente ismétlődhet újra – közölte Dobi László.

Árvíz és belvíz Csongrád megyében. Fotók: Schmidt Andrea, Karnok Csaba (galéria)

Az igazgató a belvízhelyzettel kapcsolatban elmondta, hogy illetékességi területükön – egész Csongrád megye, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun- Szolnok és Békés megye egy része – összesen 31 ezer hektár van víz alatt. – 22 szivattyúteleppel napi 1,5 millió köbméter vizet emelünk át a Tiszába és a Marosba. Ez a mennyiség nem súlyosbítja az árvízhelyzetet. Jelenleg két településen – Makón és Kunszentmártonban – rendeltünk el belvízvédelmi fokozatot. Makó környékén a belvíz már lakóingatlanokat is fenyeget, de tudomásom szerint még senkit nem kellett kitelepíteni. A védekezésben 64 munkatársunk vesz részt – tette hozzá az Atikövizig vezetője.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. CID 2010. január 11. 21:53
  „Ha valaki hullámtérbe építkezik, miért lepődik meg, ha jön az ár, ami ezelőtt is jött, most is jön, és ezután is fog jönni ? Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy megemelje a nyaralóját ?”
 • 28. CID 2010. január 11. 21:51
  „26. hozzászólás leeannlarue 2010.01.11. 21:21
  "a mederkotrással mi a helyzet? mélyebb meder = ugyanakkora vízhozamra alacsonyabb vízszint"
  Ezt most gondold át még egyszer légyszíves, figyelembe véve, mi lenne alacsony vízállásnál. Aztán menj vissza az oviba, és ott MaSzopozzál.”
 • 27. leeannlarue 2010. január 11. 21:22
  „egyébként 2006ban a MaSzoP nagyon kampányolt az Új Vásárhelyi Tervvel. nesze nekünk! <moderálva> meg árvíz...”
 • 26. leeannlarue 2010. január 11. 21:21
  „az ártéren lévő szemét, növényzet és legálisan/illegálisan odatelepült házak, üdülők, viskók mind lassítják az ár levonulását, végeredményben pedig hosszú távon megnehezítik az árvízi védekezést. a mederkotrással mi a helyzet? mélyebb meder = ugyanakkora vízhozamra alacsonyabb vízszint. a felszíni vizek pedig a talajvíz szintjét is szabályozzák, ezáltal a belvízprobléma is némileg enyhülHETne, ha értelmesen lenne végre kezelve a vízügyi helyzet. jaaaaaa, kell a BKV-s felső vezetők prémiumára és újabb 40 centis kilátókra. nc!

  ...és én csak egy bakfis egyetemista vagyok. még csak nem is vízügyes. ezeket a megfelelő bársonyszékekben ülő okosok nem tudják ép ésszel felérni?”
 • 25. N.T.M. 2010. január 11. 18:45
  „7. leeannlarue
  Kis pontosítás: idáig két vésztározót építettek meg és szintén kettőnek az építése zajlik a Felső- és Közép-Tiszán.

  Már rég kész kellene lenni mind a hétnek ami a Vásárhelyi Terv első ütemében szerepel, és már javában az Alsó-Tiszán kellene építkezniük!

  Meddig tökölnek még?
  Amíg meg nem ismétlődik az 1879-es Nagy Árvíz??”
 • 24. ebbolelegvolt 2010. január 11. 17:55
  „7. leeannlarue
  Igazad van abban, hogy a mellékfolyókon fennálló árvízveszéllyel is foglalkozni kellene! Én a megoldást ott is az árvízmegelőzésben, közelebbről a vésztározók építésében látom.
  A csatornaépítésben is igazad van; a meglévő csatornák felújítása és új csatornák építése sem lenne ártalmas a megelőzés szempontjából!
  De már végre tenni kéne, nemcsak beszélni róla, mert ez a kormány mindig csak ígérgeti, de alig halad valamit!”
 • 23. lidocain 2010. január 11. 17:06
  „22
  igen,amit leirtál az szivás. hát nem tudom,eldani nem sok esélyt látok mert a környéken sem mozdul semmi évek óta,pedig van eladó nem is egy.
  az idei év az első amikor nem pakoltunk be,de nyilván lehet hozzáfogni.....”
 • 22. mucska 2010. január 11. 15:53
  „Lidocain:
  szerencsére már nincs ott nyaralóm, májusban eladtuk. Meguntuk az örökös pakolást, jön a víz, nem jön a viz. Adnak előrejelzést aztán 2 méterrel magasabban tetőzik a viz.... Mindenki sír kinn, hogy jön a viz, de mikor zsákolni kell, akkor mindenki rokkant és csak nézik, ahogy te pakolod..... Mi évekig benne voltunk abban a magban akik pakolták a zsákokat, elég lett belőle.
  Abból a pénzből semmire se futja, mert nagyon sokan be sem fizetik. Igy vagy csinálod saját kezeddel, vagy jön a víz. HA akarod menteni a sajátodat akkor csinálod. 10 cmnél többet nem lehet megfogni, de most kb az fog dönteni. És azért nem midegy, hogy bemegy e a viz, főleg, hogy kitakaritani nem fogod tudni csak március 15 után, mert a vezetékes viz ugye el van zárva....”
 • 21. lidocain 2010. január 11. 14:20
  „mucska ugy vettem ki,hogy neked is ott van nyaralód a sárgán. csak ugy halkan kérdezem,mert nem ismerem még annyira a viszonyokat de az a gitt egylet ami ott működik abból a pénzből amit évente beszed nem tudja megoldani ezt a homokzsák kérdést?”
 • 20. lidocain 2010. január 11. 14:16
  „a sárgán a strandnál a parti nyaralók udvarán ma reggel már bent volt a víz. remélem tovább nem jön....”
 • 19. azigazitrebitsch 2010. január 11. 13:21
  „18.
  Na ha annak nekifogtak volna, akkor volna itt csak igazából cirkusz :-)))”
 • 18. Gazficko 2010. január 11. 13:06
  „Üdv

  Mit csodálkoznak a Dm-ben? Minden évben kiárad a Tisza azt elvonul.

  Ja... Pár éve a honatyák megigérték,hogy egy mobil gát épül a mostani helyén( 1 km-es szakaszon vagy 2 milliárdból). Kérdem az mikor lesz meg?????????????”
 • 17. mucska 2010. január 11. 12:07
  „azigazitrebitschnek

  Az a rész magasabban van, ha szerencséd van, akkor pont nem megy be a víz. Határeset lesz szerintem ez az árhullám, pár centin fog csak múlni. Főként ha nem jön rá mégegy árhullám. Az nagyon valószínű, hogy akik a strandnál vannak azoknak lesz viz az udvarukba, illetve ha átfolyik a Tisza akkor még a töltés mentiek is viz alá kerülnek. Akik a parton vannak azok kb 6.80-7 méterig vannak védve, mert hátulról jön a viz, nem a partfelől és ők magasabban vannak.
  Lehet bemenni nem tudnak, de legalább nem áznak.”
 • 16. azigazitrebitsch 2010. január 11. 11:53
  „mucska

  Köszi a választ,a nyaraló a volt Csaba bűfé környékén található,nem az enyém, csak nekem lesz vele gond ha elönti a folyó.”
 • 15. theseus 2010. január 11. 11:18
  „Ha egy méterrel magasabb lenne a rakpart, akkor nem lehetne átmenni a híd alatt.
  Persze azt is lehetett volna magasabbra építeni, de régebben nem volt jellemző a rendszeres áradás, ezt már a klímaváltozás is okozhatja.”
 • 14. mucska 2010. január 11. 10:37
  „azigazitrebitschnek

  650 cm-nél kinn van a viz a Sárgán, ha nem védik homokzsákokkal. Tapasztalat alapján kb 10 cmt(tehát 660 ig) lehet megfogni, többet nem. Ha kijön a Tisza, akkor van ahol rögtön másfél méter viz van, van ahol még semmi. Attól függ melyik részen van a nyaralód. Nálunk 660 cm vizállásnál mindjárt derékig ért a víz.
  Az a kérdés veszik e a fáradtságot a nyaraló tulajdonosok, hogy zsákoljanak. Ami itt a cikkben van (640 cm) nem egyezik azzal, ami a hydroinfon van előrejelzésnek, ott 673 cmt is várnak. De ez mindennap változik.”
 • 13. theseus 2010. január 11. 10:34
  „"a folyó 640 centinél tetőzhet"

  Attól tartok, lesz az 7 m is, csak nehogy még több, mivel újabb áradás van a felső szakaszon. Nem tudom, miért kell mindig alábecsülni az áradást. Állítólag szakértők.”
 • 12. tarkan 2010. január 11. 08:23
  „Ha egy méterrel magasabbra épitették volna az utat akkor is lezárták volna a rakpartot,ugyanis a viznek sajátossága hogy alámoshatja az igy megmagasitott utszakaszt,ahogy az ár levonul még akkor is hetek kellenekahoz hogy átadják a forgalomnak,ugyanis száradnia sem árt,és lehet még az is hogy javitani is,tehát januárban biztos nem lesz "átkötés "a város forgalmában ennek mondjuk a klinikákon fekvők csak örülnek,hisz nincs zajártalom,nincs szmog,stb,tehát minden roszban van valami "jó"...is::))”
 • 11. azigazitrebitsch 2010. január 11. 08:19
  „Van olyan "szagértő" aki meg tudja mondani,hogy kb milyen magasságban önti el a sárgát a Tisza?”
 • 10. NikkiSixx 2010. január 11. 08:01
  „Közben a sárgabiciklis alakot lenyomozták, több mint biztos, hogy a Katrina hurrikán pusztítása is az Ő felelőssége. Szegény bebukott.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt ügyeltünk a rendőrökkel

Öt óra alatt negyvenszer, a legkülönfélébb ügyekben tárcsázták az emberek péntek este a rendőrség ügyeletét Szegeden. Tovább olvasom