Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Víz is pusztított a kiégett lakásban

Szeged - A tulajdonosokkal együtt néztünk szét a pénteken kiégett Csongrádi sugárúti, nyolcadik emeleti lakásban. Az édesanya két gyermekével lakott ott, két-három hónap múlva költözhetnek vissza. A lakásban szinte minden használhatatlan: amit a tűz nem pusztított el, azt tönkretette a víz.
– Hoztak zseblámpát? Mert nem lehet látni semmit a lépcsőházban! – fogadott bennünket Veres Csaba és Czakó Erika. Ők a tulajdonosai annak a Csongrádi sugárút 63. szám alatti, nyolcadik emeleti lakásnak, ahol péntek délután lángra kapott a beépített szekrény mögötti elektromos vezeték.

Mobiltelefonnal világítottunk a koromsötét lépcsőházban tegnap, amikor a két tulajdonossal megnéztük, milyen állapotban van a kiégett lakás. Gyalog mentünk a nyolcadikra, mert persze a lift sem működik: a lakóktól tudjuk, hogy áll a víz a liftaknában. Amíg ki nem szárad, gyalog járnak, kezükben zseblámpával, gyertyával. Az egyik negyedik emeleti lakó arról panaszkodott, hogy nem mer ajtót nyitni senkinek, mert a sötétben nem tudja, ki kopogott.

A lakásban a huzat három nap alatt sem tudta eltüntetni a füst torokkaparó szagát. Az összes fal és a bútorok is feketéllettek a koromtól, a padlót egyszer már felseperték a tulajdonosok.

A kiégett lakás tulajdonosai. Czakó Erika és Veres Csaba elhűlve nézi a pusztulást. Fotó: Miskolczi Róbert
A kiégett lakás tulajdonosai. Czakó Erika és Veres Csaba elhűlve nézi a pusztulást.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ez az a félszoba, amelyik kiégett – mutatta Czakó Erika az erkélyes helyiséget. A beépített szekrénynek, amelyik mögött a tűz keletkezett, hűlt helye. A többi szobában, a konyhában is minden szürke-fekete. Néhány ruhájuk megmaradt, de a legtöbb megpörkölődött, hordhatatlanná vált.

– Amit a tűz nem pusztított el, azt tönkretette a víz – magyarázták. A nagyszobában az ágyra pakolták a számítógépet és a tévét. – Valószínűleg egyik sem működik, de még nem ellenőriztük, mert nincs áram – mondta a volt férj.

– Az egész panelben elöregedtek az elektromos vezetékek, reméljük, máshol nem lesz hasonló baj – magyarázta Veres Csaba. Azt mondta, a biztosító az ingó és ingatlan kárt összesen 20 millióra becsülte. Ahogy teheti, hívja a leégett lakásokra specializálódott kivitelezőket, akik két-három hónap alatt lakhatóvá varázsolják a lakásukat.

Sem ők, sem a hetedik és a kilencedik emeleti lakók nem igényelték az önkormányzat által felajánlott váltólakásokat. Czakó Erika egy nagy szolgáltató cégnél dolgozik, 10 és 16 éves fiával a cég szolgálati lakásába költöztek. A közvetlenül alattuk és felettük lakók pedig visszatértek az otthonukba.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. székely 2009. szeptember 24. 07:11
  „hát 20 m. lehet hogy érhetett, mert max a lakás az 7-10 m + ammik voltak (butorok meg egyéb elektornika cuccok) + a egyéb lakásdíszek ( függöny, lámpa, faliképek...) ha volt akkor a padlo, kivolt csempézve, a festés ! ez mind benne van a összegben ! az összes anyagi kár ! lehet tényleg volt 20 m, de a fene sem tudja !”
 • 34. halak33 2009. szeptember 23. 20:29
  „macs: segítőkészség helyesen!!
  Mondjuk sokallom az összeget, hisz ezek a lakások alig 4-t érik + az ingókkal, de akkor is túl sok ez az összeg!? Én szívesen segítek Nekik, amennyiben tudtok valamit kérlek írjátok meg!! Köszi”
 • 33. makákó 2009. szeptember 23. 11:01
  „ha van eszük, akkor nem ingyen fotóztatták magukat a nyomorukban.
  még jó, hogy nem nézem a Fókuszt, tuti fél ország zokog.

  sajnálom őket, de ilyenkor már nincs mit tenni. örüljenek, hogy nem esett bajuk.”
 • 32. szeged7733 2009. szeptember 23. 06:44
  „És érdekes az is 1 hónapja még legjobb tudásom szerint nem volt biztosítása (Démászos kollegája mondta)
  És hogy 20 milliót ért lakás van ilyen!Az egyik ismerősömnek is a panelját 7-10 millió hegyet 25 millióra értékelték igaz 300000ft került neki. És nála is voltak már kisebb nagyon tűz ?)))
  De biztos nem illegálisan magas a biztosítási főleg ha barátnő ismerős kötete.”
 • 31. macs 2009. szeptember 22. 21:22
  „Bocs, elütöttem segítőkézség.”
 • 30. macs 2009. szeptember 22. 21:20
  „Néhány hozzászóló belegondolhatna, mit lenne, ha vele történne meg az, ami Czakó Erikával és Veres Csabával megtörtént és olyan stilusban nyilatkoznának egyesek, mind azt egy páran itt megtették. Mindenük elégett, a lakás totálkáros és most többen azon rágodnak, hogy 20 mFt-t kapnak vagy nem kapnak.
  Csak egy segítséget felajánló hozzászólás volt. Hol van az emberség, az együttérzés, segítőkésség?
  Mielőtt nekem esne valaki én már utánanéztem, hogy lehet nekik segíteni.”
 • 29. Szahmet 2009. szeptember 22. 19:57
  „flexsnake
  Mert miért bűntettél te volna meg engem?
  KI vagy te meg mit képzelsz magadról,hogy így beszélsz egy emberrel?
  Nem vagy te Isten,meg számomra se senki szerencsére.”
 • 28. CID 2009. szeptember 22. 18:52
  „Mi van a kutyával ???????????????”
 • 27. flexsnake 2009. szeptember 22. 18:50
  „25. én még meg is büntettelek volna mert akkora gyökér vagy hogy a mamutfenyő irigykedve nézne rád.”
 • 26. babagia 2009. szeptember 22. 17:46
  „Nem állt szándékomban senkivel személyeskedni, inkább arra próbáltam volna felhívni a figyelmet, hogy szerencsétlenek ruha nélkül, kaja nélkül maradtak, még ha átmeneti lakást is kaptak. A gyerekek tancuccai bennt égtek a lakásban, és talán azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek.

  A lakásbiztosítás két részből áll, az ingatlan és az ingó vagyonból. Mivel az ingatlan nem semmisült meg, annak az árát tuti, hogy ők sem kapják meg, csak a felújjításához, lakhatóvá tételéhez szükséges összeget.

  Egyébként én a helyedben Szahmet, nem hagytam volna annyiban a dolgot. Nem tudom, hogy mid, miért és hogyan sérült meg, de biztosan harcoltam volna az igazamért, ha jogosnak érzem, akár ügyvédi segítséggel is.
  A biztosítók minden esetben megpróbálnak kibújni a kötelesség alól, csak a bejövő zsozsót szeretik, de azt nagyon. Fizetni már nem!”
 • 25. Szahmet 2009. szeptember 22. 16:56
  „Ha rám is érthető a célzás..akkor én nem vitázom.De a mi otthonunk is éppen elég kárt szenvedett és nem,hogy 20-milliót,de még 1-milliót se adtak.”
 • 24. babagia 2009. szeptember 22. 16:49
  „Lehet kajára se maradt pénzük, se egy tiszta alsónemüjük nincs és ti képesek vagytok azon vitázni, hogy mennyit fog fizetni a biztosító. Szép egy társaság mondhatom!”
 • 23. Szahmet 2009. szeptember 22. 16:06
  „Persze ,hogy bent égett a kutya ,mert azt már nem tudta kimenekíteni a lakásból.Egyébként a 20-millió elég szép kis összeg,ahhoz képest..,hogy mi töredék ennyit se kaptunk.Ahogy mások sem kaptak ..szinte semmit a biztosítótól...”
 • 22. antikos 2009. szeptember 22. 16:02
  „Ha tudnánk segíteni, mivel és hogyan tudunk??? Ez a kérdésem.
  Kérem jelezzék.”
 • 21. amata 2009. szeptember 22. 15:43
  „Tibikektm!

  Ismered a betűket?
  Tudsz olvasni?
  Kisegítő iskolába jársz?”
 • 20. Tibikektm 2009. szeptember 22. 15:36
  „Tényleg bentégett egy kutya? szegény !”
 • 19. amata 2009. szeptember 22. 15:32
  „Nem játszadoznátok a lakástűz gondolatával, ha mindez nálatok történt volna.
  2007. januárjában a fejünk feletti lakásban egy fiatalember járt szerencsétlenül. Máig sem tudjuk az igazi okát a tűznek. A fiatalember halálra égett, a lakás totálkáros lett. Mi "csak" vizet kaptunk a tűzoltás során.
  Nem kívánom senkinek azt a riadalmat, rettenetet, amit akkor a társasházunk átélt.
  Mindenki füstös, kormos, vizes volt. A negyediken lakók útját elzárta a tűz meg a füst.Szóval volt pánik a köbön.
  Nem tudtak hozzákezdeni a lakás renoválásához csak augusztusban, és elég hosszú idő alatt készültek el vele.
  A mi lakásunk is katasztrófa sújtotta területté lett nyilvánítva. És amit most írok, az nem a reklám helye: szerencse, hogy nemcsak házbiztosításunk van, hanem az otthonunkat is biztosítottuk. Ha akkor nem kapunk segítséget, azt hiszem, sokkal nehezebben tudunk volna zöldágra vergődni.
  Sajnálom a károsultakat.”
 • 18. gróf 2009. szeptember 22. 15:27
  „Már magammal sem beszélhetek???!!!”
 • 17. Stn 2009. szeptember 22. 15:00
  „13! Te vagy a 13.”
 • 16. andrisne 2009. szeptember 22. 14:59
  „Nekem legjobban az tettszik,hogy "a huzat három nap alatt sem tudta eltüntetni a füst torokkaparó szagát".
  Kedves Kovács Kriszta!Erre még egy kicsit várnia kell.Nálunk sokkal kisebb tűz volt,szerencsére és köszönhetően a tűzoltók gyorsaságának.Viszont még jó pár hónapig lehetett érezni a füstszagot a lépcsőházban.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfizetnek a feketemunkára

Három ellenőrzésből kettőnél tapasztaltak hiányosságot az adóellenőrök, az APEH dél-alföldi regionális igazgatóságának munkatársai tavaly, amikor azt vizsgálták, bejelentik-e a munkáltatók az alkalmazottakat. Tovább olvasom