Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Vízben úszik a botanikus kert

Víz alatt van a füvészkert egyharmada. Abszurd helyzet, hiszen sem árvíz nincs, sem belvíz. A helyzet legalább annyira súlyos, mint néhány évvel ezelőtt volt, de akkor a magas belvíz miatt pusztultak a fák. Most nem a belvíz, hanem a „vákuumvíz" veszélyezteti botanikus kertet. Jelentős fapusztulás, több százezer forint kár várható – még szerencse, hogy a nyitvatermő-gyűjteményt ez nem érinti.
A szegedi füvészkertet most a mesterségesen fölhozott vákuumvíz veszélyezteti. Fotó: Schmidt Andrea
Mi is történik? Javában zajlik Dél-Újszeged szennyvízcsatornázása – ami nagyon jó dolog. Ahhoz azonban, hogy a szennyvízcsatornát el lehessen helyezni a talajban, lejjebb kell süllyeszteni a talajvizet. Ez a talajvíz eltávolításával lehetséges. A vízkiemeléssel iszap is a felszínre jut. Az iszap, a felszínre hozott úgynevezett „vákuumvízzel" együtt, bekerül a füvészkerten keresztülhaladó vízelvezető csatornába – csakhogy nem tud elfolyni, mert a botanikus kert határán túl, egy magánterületen, az említett iszap fölhalmozódik, és eltömíti a víz útját. Az eredmény: már a kert negyede víz alatt áll, egy hete – ismerteti a helyzetet Mihalik Erzsébet, az intézmény igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem növénytani tanszékének vezetője. Jelentős fapusztulás, több százezer forint kár várható – még szerencse, hogy a nyitvatermő-gyűjteményt, ami néhány évvel ezelőtt, az akkori belvíz miatt jórészt kipusztult, s tavaly újabb tűlevelűekkel pótolták, ez nem érinti. De most a kert más területén pusztulhatnak ki másféle fák.

A helyzeten többféleképpen is lehetne segíteni. Két hónapja már, amikor először jelentkezett a gond, és az intézményvezető jelezte a helyzetet, a vízelvezető csatornát megtisztították az iszaptól, s rövid úton el is tűnt a füvészkertből a víz. Mára azonban ismét eltömítette a lerakódó iszap a csatornát – és ismét úszik a füvészkert. Tehát vagy meg kellene ismételni a csatorna iszaptalanítását, vagy fölgyorsítani annak az új csatornának az építését, ami a közelben már készül. A füvészkert igazgatója azt is mondja: eddig egyetlen ember segített rajtuk eddig, Katona Gyula, a csatornaműtársulat elnöke, akinek kezdeményezése révén búvárszivattyú távolítja el a vizet a területről. De a szivattyú teljesítménye csak arra elég, hogy ne nőjön tovább a vízzel borított terület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátriára költözik a fertőző

Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai… Tovább olvasom