Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Vizelettel és borosüveggel dobálták a szerb templomot

Szeged - Szombatra virradó éjjel borosüveggel verték be a Dóm téri szerb templom ablakát. A vandálok olyan magasra dobták az üveget, hogy leesve a templom padlójára ezer darabra tört, és a szilánkok beterítették a kövezetet. A pópa nagytakarítással kezdte mindenszentek ünnepét.
– Nem ez az első eset. Tavasszal olcsó bor flakonjával törték be az ablakot, akkor vizelettel töltötték meg, az a kőre érve szétrobbant, bemocskolva a templomot – panaszkodott Káplán Pavle. Az esperesi helynök azt gyanítja, azért váltak támadások céltáblájává, mert a bulizó középiskolások útvonalába esnek, akik a templom mögötti térre húzódnak be inni, kiabálni.

A pópa takarítással kezdte mindenszentek ünnepét, hogy eltüntesse a borosüveg szilánkjait. Fotó: Karnok Csaba
A pópa takarítással kezdte mindenszentek ünnepét, hogy eltüntesse a borosüveg szilánkjait.
Fotó: Karnok Csaba

A fiatalok rendszeresen vizelnek a kulcslyukba, az ajtószegletbe. A környékbeliek többször hívták már ki a rendőrséget, de nem állhatnak őrt minden éjszaka. A tavaszi esetből feljelentés is született, eredménytelenül. A mostani károkozást a takarításon és a kellemetlenségen túl az súlyosbítja, hogy az ablaküveget csak darus kocsiról lehet kicserélni súlyos összegekért.
A pópa nagytakarítással kezdte mindenszentek ünnepét. Fotó: Karnok Csaba
A pópa nagytakarítással kezdte mindenszentek ünnepét.
Fotó: Karnok Csaba

A pópa szerint az lenne a hosszú távú megoldás, ha az 1773 és 1778 között épült Szent Miklós-templom visszakapná a kerítését. Egyszerűbb védelmet az jelentene, ha térfigyelő kamerát szerelnének fel a műemlék köré. Erről tárgyalt a parókus a dóm plébánosával, hiszen a dóm jelenlegi turisztikai célú felújításához ez is kapcsolható lenne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítás lesz a 14 városi cégnél

2002-höz hasonlóan Botka László polgármester 10 ügyvédet bíz meg a 14 száz százalékban önkormányzati… Tovább olvasom