Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Vízen járók naptára Hemmert Jánostól

Hemmert János szegedi festőművész, nyugdíjas rajztanár 13 grafikájával falinaptárt készített egy nyomdaipari vállalkozás. A rajzokon különleges nézőpontból, a Tisza vizéről csodálkozhatunk rá Szegedre, de vízi útikönyvként is használhatjuk.
Fotó: Schmidt Andrea
Szeged városát a képzőművészetben senki nem ábrázolta még olyan egyedi nézőpontból, mint Hemmert János az 1987 és 2004 között készült grafikáin. Képeit szemlélve képzeletben a tápai komptól egészen az Alsó-Tisza partig bejárhatjuk a folyót. A sorozat, sajnos úgy tűnik, végleg befejeződött. A művész idén eladni kényszerül csónakját, mert egyik lábát tavaly ősszel amputálni kellett. Hemmert János elmondta, azt szeretné, ha a sorozatból készülő naptárt útikönyvként is forgatnák a Tiszát járó természetbarátok, sportolók és a sétahajókon kirándulók.

Ezért komoly helytörténeti kutatómunka alapján és idegenvezetői tapasztalatait felhasználva minden képe alatt néhány sorban összefoglalta a látnivalóhoz kötődő turisztikai információkat.

Pavlovicsné Gabnai Éva, aki a nyomdaipari cégnél a naptár elkészítésének munkálatait irányítja, maga is elvesztette a lábát egy villamosbalesetben. – A festőművész csak néhány naptárt kért tőlünk cserébe, így gyakorlatilag ingyen bocsátotta rendelkezésünkre a képeit. Mi viszont fontosnak tartjuk, hogy a bevételből juttassunk Hemmert János számára, ezzel is segítve őt – mondta el Pavlovicsné Gabnai Éva, aki maga is tanítványa volt a grafikák készítőjének a Radnóti Miklós gimnáziumban, ahol a művész 23 esztendeig tanított.

A 2006-os naptárt szeptember 30-áig lehet megtekinteni és előjegyezni a Gogol utca 4. szám alatti üzletben. Már eddig is sokan érdeklődtek utána, elsősorban a festőművész tanítványai és ismerősei köréből.

Az idős művész mára már megtanulta használni művégtagját és töretlen lelkesedéssel vetette bele magát újabb helytörténeti kutatásaiba. Ezúttal a szegedi nagy árvízről több év alatt felhalmozott anyagait rendszerezi, hogy aztán könyvben jelentesse meg azokat. A lépcsőzés is egyre jobban megy, hamarosan a műtermébe is le tud majd menni dolgozni. – Nem kötöttem szerződést a naptár kiadójával, nem érdekel, hogy mennyi pénz jön össze belőle – mondta el Hemmert János. – Tíz darabot kértem csak, ezeket már meg is kaptam. Engem a pénz nem érdekel, sokkal inkább az, hogy a Vízenjárók Tiszai Naptára végre megvalósult.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom