Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vizet igényelne a határ

Jó egy hónappal előrébb van a mezőgazdaság a meleg miatt, mint egy átlagos évben. Március elején már elindulhattak a tavaszi munkák – holott máskor csak április elején tudták elkezdeni a gazdálkodók. De az eső egyre jobban hiányzik.
Már javában folyik a tavaszi árpa, a borsó, a zab vetése, és elkezdődött a talaj-előkészítés is a később vetendő napraforgó, kukorica alá. Az őszi kalászosok jól fejlődnek; a gyümölcsfák, kivált a barack, virágzik, a szőlőkben már elvégezték a metszést, s többnyire a lemosó permetezést is – mondja Cserjési Lajos, a megyei FVM-hivatal növénytermesztési főfelügyelője. A nagy meleg, igaz, előrébb hozta a vegetációs időszakot, de a kártevők is gond nélkül kiteleltek. A kalászosok tábláiban megjelent a gabonafutrinka, és amire emberemlékezet óta nem volt példa: több helyütt már a hónap elején meg kellett kezdeni a gyomirtást.

Hétfőig még nyaralunk

„Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget", tartja a mondás. Most viszont csak a vasárnapi Sándor-napon lesz meleg, hétfőn, József-nap délutánjától felhősödés, eső várható, mely drasztikus lehűlésbe torkollik – tudtuk meg a szegedi meteorológiai szolgálattól. Keddtől 5 fok körüli lesz a hőmérséklet, mely hajnalonként fagypont alá is süllyedhet.

Ami szintén nagy gond: a vízhiány. A februári, március eleji esőzés gyorsan elpárolgott, 40-50 milliméternyi esőt bőven elbírna a talaj. A mostanában vetett növényeknek a keléshez, az őszieknek a megfelelő továbbfejlődéséhez lenne nélkülözhetetlen a csapadék.

– Szentes környékén már meg is kezdték az öntözést az üvegházakban. Az utóbbi jó néhány év legvízigényesebb öntözési szezonja elé nézünk – mondja Tripolszky Imre, az Atikövizig szakembere. Hozzáteszi azonban azt is: a hosszú távú előrejelzés az átlagnál csapadékosabb áprilist, májust, sőt nyarat ígér, és ha ez beválik, megfordulhat a trend. Mivel a hosszú távú előrejelzések – a technika minden fejlettsége ellenére – beválása kétesélyes, a vízügy mindkét lehetőségre fölkészül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom