Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Vízhelyzet a csongrádi mély ''lavórban''

A Tisza vonalán elhelyezkedő nyolc megye közgyűlési elnökeivel találkozott tegnap Gyurcsány Ferenc. Csongrád megyében összesen 18 településen van első fokú belvízvédelmi készültség, köztük Szegeden. Üllésen összedőlt egy melléképület.

Egy gyors tavaszi olvadás és egy csapadékos időjárás jelentős árvízi kockázatot hordozhat magában, és a következő hónapokban messze nem zárható ki, hogy rendkívüli belvízi helyzettel kell majd szembenézni – mondta a megyei közgyűlési elnökökkel történt tegnapi találkozó után a miniszterelnök. A konzultáció azt a célt szolgálta, hogy megtegyék a szükséges pénzügyi, műszaki, irányítási és koordinációs intézkedéseket a belvízi helyzet kezelésére. A kormányfő kiemelte: a védekezés területén négy forrásból összesen 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

 Gyurcsány Ferenc azt mondta, közvetlen árvízi kockázatok jelenleg nincsenek, ugyanakkor régen tapasztalt, rendkívül nagy mennyiségű hó halmozódott fel a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén. A belvízi helyzet kapcsán azt emelte ki, hogy a tavalyi év második felében 150 milliméterrel több csapadék esett, mint a megelőző években, az ország több mint nyolcvan százalékán pedig a talaj víztelítettsége elérte a száz százalékot.

Csongrád megyében, amelynek területe az ország legmélyebben fekvő része, 10 ezer hektárt borít belvíz, 18 településén van elsőfokú készültség, ami az átereszek, csatornák folyamatos tisztítását jelenti.

Üllésen veszélybe került egy lakóház és egy mezőgazdasági bolt épülete, egy melléképület tegnap összedőlt. A kárt ma mérik föl. A szivattyútelepek rendben üzemelnek, egyedül a Nagymágocs melletti Mágocs-ér két kilométeres szakaszán kell a lefolyást akadályozó nádast irtani és az iszapot kiemelni – tájékoztatott Kaszás Mihály vezető főtanácsos, a megyei védelmi bizottság titkára. A szegedi polgármester az elmúlt pénteken déltől rendelt el elsőfokú készültséget – első sorban a tápai réten, Újszegeden a vasút és a Makai út közötti területen, a Lövölde út környékén és Újszőregen van belvízveszély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisnak látszó tízezressel fizettek Szegeden

Hamisnak látszó tízezer forintos bankjeggyel próbált fizetni egy vevő a hét végén Szeged egyik… Tovább olvasom