Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Vízi mentősök: emberek a vízen

Tanár, nyugdíjazott katasztrófavédelmi főtiszt, vállalkozó, hajógépész, tűzoltó, sőt még rendőrlány is akad a 2002-ben bejegyzett Szegedi Vízimentő Szakszolgálat tagjai között. A kis csapat egy mentőhajónak átalakított kisgéphajóval járja a Tisza szegedi szakaszát.
A Szegedi Vízimentő Szakszolgálat 2002-ben alakult, elsősorban vízi mentés, katasztrófa-elhárítás, valamint ár- és belvízvédelemhez kapcsolódó tevékenységek ellátására. A csapat egy mentőhajónak átalakított kisgéphajóval önállóan is felügyeli a Tisza szegedi szakaszát, de ha kell, a vízi rendészet és a katasztrófavédelem munkájában is segít. Az önkéntesekből álló szakszolgálat tagjai valamennyien nemzetközi vízimentő-tanfolyamot végeztek. A vizsga során víz alatti úszásban és gyorsúszásban meghatározott szintidőket kellett teljesíteniük.

Mindemellett víz alatti és uszonyos gyakorlatokat végezetek. Megszerzett papírjukkal akár Ausztráliában is dolgozhatnának dollárkötegekért. Ők ehelyett társadalmi munkában, főállásuk mellett hajózzák a Tiszát.

– Ha valaki nem tudja teljesíteni a vizsgán az előírt szinteket, akkor sem küldjük el. Biztosítjuk számára a szolgálati célú kishajó-vezetési képzést – árulta el a szakszolgálat elnöke, Seller András.

Búvárruhára gyűjtenek

A szegedi vízi mentősök három-négy, összesen kétmillió forint értékű száraz búvárruhára gyűjtenek. – Az árvízi munkálatoknál, a kutatásoknál és a mentések során is hasznát vehetnénk a békaemberruháknak. Ezekkel a hideg vízbe is merülhetnénk – mondta el Seller András, aki tavaly árvízvédelmi munkájának elismeréseként „Köszönet Szegedtől" ezüst emlékérmet vehetett át.

Egyetlen, mentőhajónak vizsgáztatott katamaránjukat egy negyven „lovas" Suzuki-motor hajtja. A vízi jármű három fővel, óránként 45-50 kilométeres sebességgel képes repeszteni a folyón. A felszerelést helymeghatározó rendszer, rádióadóvevő-készülék és szirénás hangosbeszélő teszi teljessé. Csónakostul, szirénástul hárommillió forintot ér a vízi mentősök eszköztára.

Horváth Endre alapító tagja a szervezetnek. A fiatalember versenyszerűen úszott, és amikor először hallott a vízi mentősökről, mindjárt be is kapcsolódott a munkába. – Környezettudományi szakon végeztem a szegedi egyetemen, most PhD-hallgató vagyok. Tavaly az árvíz miatt gyakran tizenkét óráztunk: éjszaka mi biztosítottuk a Tiszát, nappal pedig a vízi rendőrökkel közösen járőröztünk. Nem is törtek be egyetlen víz alá került ingatlanba sem – mondta büszkén a környezetkutató diplomás férfi.

A csoport a nagyobb, folyó menti kulturális rendezvényeket is biztosítja, így a SZIN és a Körös-toroki napok felügyeletét is ellátják. A vízi mentők azt tartják, az a jó, ha nincs esemény. A csoport ötéves ténykedése alatt még nem is volt tényleges életmentésük a Tiszán. Mégis mentettek már emberéletet. Egy Maty-éri evezősbajnokságon az egyik versenyző a cél előtt a fáradtságtól eszméletét vesztette, és beborult a vízbe. A lába a hajóhoz volt rögzítve, és bár megpróbált feljönni oldalt, beakadt, és a víz alá merült. Szerencsére a vízi mentősök a közelben voltak. A vízbe ugrottak, kioldozták a bajba jutott férfi lábát, és a hajóba segítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy építőmunkás - tizenhat méter magasból zuhant le

A szegedi Budapesti körút egy felállványozott panelházának hatodik emeletéről lezuhant egy munkás… Tovább olvasom