Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Vízi paradicsom lesz a Szeged Plaza előtti Búvár-tó

Megtisztul-megújul a Búvár-tó és egész környéke. Eddig elhanyagolt állapotban volt a tó, ám a Szeged Plaza vezetése most igazi vízi paradicsomot álmodott ide és meg is kezdte létrehozását a vadaspark és a füvészkert szakmai támogatásával.
Néhány napja már vízibiciklizni is lehet a Búvár-tavon. Fotó: Gyenes Kálmán
Vidám iskolások vízibicikliznek a Búvár-tavon, a Szeged Plaza mellett. Arrébb szárcsa vezetgeti piros fejű, pelyhes fiókáit. Itt is, ott is vadkacsák eveznek. A búbos vöcskök hol a víz színén úsznak, hol lebuknak és percek múlva teljesen váratlan helyen tűnnek ismét föl. A nádirigó folyamatosan énekel, karicsolása összevegyül a vízibicikliző gyerekek zsivajával. Nem zavarják egymást, elég nagy a többhektárnyi vízterület ahhoz, hogy emberek és madarak egyaránt elférjenek rajta. De van itt mocsári teknős, vízisikló és pézsmapocok is. A minapi halpusztulás nyomainak már híre sincs. – A vízibiciklik lapátkerekei még dúsítják is oxigénnel a vizet – mondja Dankowsky György, a Szeged Plaza természetvédő szellemiségű igazgatója.

Korábban elhanyagoltság jellemezte a területet, még most is sok kacatot rejt a tó: babakocsitól bútorgarnitúráig minden akad benne. Ezeket a napokban eltávolítják. Az élővilággal kapcsolatos terveket szakmailag a Szegedi Vadasparkkal és a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjével egyezteti a pláza. Gyerekek számára természetismereti programokat szervez majd ide az együttműködő három intézmény.

– A programok kapcsolódnak az iskolában tanultakhoz. Az a csoport, amely mondjuk a legtöbb növény- és állatfajt ismeri föl itt, illetve a vadasparkban és a füvészkertben, nyereményt kap – mondja az igazgató. Ez – mivel nemsokára vége a tanévnek – ősztől valósul meg. A környékbeli iskolákból azonban már pénteken jöhetnek ide diákok környezetvédelmi munkákat végezni, cserébe moziba mehetnek. Ha a vadaspark szakemberei lehetőséget látnak rá, akár hattyúk is kerülhetnek majd ide, és színes, szelíd, úgynevezett koipontyok. A nagy termetű, tarka halakat akár kézből is etethetik a gyerekek.

Zöld kör a plázánál
Zöld kört tervez létrehozni a Szeged Plaza a tó rendbe hozása kapcsán, a Csemete Környezet- és Természetvédelmi Egyesület részeként. Paulovics Péter, a Csemete társelnöke nagyon örül az igazgatói fölvetésnek. Ménesi Imre, a városrész képviselője azt mondja, néhány napja nagyon sok változást tapasztal a tó körül, örül neki, hogy „szemétlerakó helyből" szabadidőtöltő hely lesz a környék. Botka László polgármester és a plázahálózat országos vezetése a közelmúltban egyeztetett is: miként tud együttműködni a szegediekért a szórakoztató- és bevásárlóközpont és a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom